Mener antibiotika til babyer øker astmarisiko

Når spedbarn får antibiotika, øker risikoen for astma med 50 prosent. Det viser en ny undersøkelse fra NTNU i Trondheim.

ASTMARISIKO:  Spebarn som får behandling med antibiotika har 50 prosent høyere risiko for å få astma. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
ASTMARISIKO: Spebarn som får behandling med antibiotika har 50 prosent høyere risiko for å få astma. Foto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenhengen mellom antibiotika til barn under et halvt år og risiko for astma blir dokumentert i en vitenskapelig artikkel der NTNU-forsker og overlege Kari Risnes er førsteforfatter, skriver Adresseavisen.

I undersøkelsen som danner bakgrunnen for artikkelen, er 1.400 barn og deres mødre fulgt tett fra svangerskapets begynnelse til barna var seks år.

Forskerne fant ut at risikoen for å få astma som seksåring var 50 prosent høyere hvis barna hadde fått antibiotika som spedbarn.

- Vi tror at antibiotika forstyrrer de gunstige bakteriene i tarmene, bakterier som bidrar til å modne barnets immunsystem. Når disse bakteriene påvirkes, kan det føre til at barnet får et «umodent» immunsystem som igjen gir allergiske reaksjoner, sier Risnes.

Hun mener resultatene bør få konsekvenser for praksisen med utskrivelse av antibiotika og at det bør få både foreldre og leger til å være mer forsiktige. Samtidig understreker hun at det er viktig å gi medisinen når det virkelig er nødvendig.

- Antibiotika kan også redde liv. Poenget er at antibiotika bare skal brukes etter en grundig legeundersøkelse, sier hun.

(NTB)