Mener Anundsen må slutte å politiskryte

Hadia Tajik mener den blåblå politisatsingen ikke er annet enn en logisk konsekvens av at de rødgrønne økte opptaket til Politihøgskolen i 2009 og 2010. 

- BEREDSKAPSLUFTSLOTT: Hadia Tajik (Ap) mener dagens regjering sin politisatsing bare er en videreføring av forrige regjerings satsing. Foto:  Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- BEREDSKAPSLUFTSLOTT: Hadia Tajik (Ap) mener dagens regjering sin politisatsing bare er en videreføring av forrige regjerings satsing. Foto:  Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp sier de gjennomfører «tidenes politisatsing» og brukte mye energi i valgkampen på å kritisere de rødgrønne for beredskapssvikt.

Nå møter han motbør fra leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap).

Hun mener den blåblå politisatsingen - som blant annet innebærer et løfte om 1000 flere politifolk på tre år - bare er en videreføring av satsingen de rødgrønne startet.

Og beskylder Anundsen for å skryte på seg mer enn han har ansvar for.

ÅrAntall nye stillingerAnsvarlig for statsbudsjettet
2012202De rødgrønne
2013343De rødgrønne
2014346De rødgrønne / De blåblå*
2015349De blåblå
2016347De blåblå
*Statsbudsjettet 2014 ble lagt fram av de rødgrønne like før regjeringsskiftet. De blåblå la så fram en tilleggsproposisjon, men det meste av budsjettgrunnlaget ble laget før regjeringsskiftet.
Kilde: Politidirektoratet.

- Det som bekymrer meg er at han bygger et beredskapsluftslott, han skaper inntrykk av en større satsing enn han egentlig har gjort. Vi ser det på antall politistillinger, men også på antallet politifolk med IP3-godkjenning hvor han har skapt inntrykk av at han er nær å nå målet om 1200, mens han har kommet omtrent halvveis på tre år, sier Tajik om Anundsen.

Henger sammen med opptaket

Hovedgrunnen til at antallet nye stillinger økte markant i 2013, er nemlig at de rødgrønne økte opptaket til Politihøgskolen noen år i forveien, mener hun.

Kullet som var ferdig på skolen i 2013, var derfor mye større enn tidligere avgangsklasser - og den daværende regjeringen økte bevilgningene til politiet for å sørge for at de nyutdannede politibetjentene kom seg i jobb.

Siden har antallet nyutdannede - og de øremerkede midlene politiet får for å ansette dem hvert år - holdt seg på samme nivå.

- Det er fint at justisministeren viderefører satsningen som den rødgrønne regjeringen la opp til i to omganger. Men han må slutte å fremstille det som om dette er noe nytt han har satt i gang, sier Tajik.

- Dersom han vil trappe opp og få enda flere ansatte i politiet, må han i så fall øke opptaket ved Politihøgskolen ytterligere. Det har han ikke gjort. Han har heller ikke gjennomført noe løft for å få inn sivile stillinger som kan frigjøre politiets kapasitet til mer politiarbeid.

- Trist av Ap

Hun har sett seg lei av at Anundsen skryter over politisatsingen.

- Tatt i betraktning den høye sigarføringen på dette veldig viktige politikkområdet, hadde jeg forventet en mer særegen satsing, men det har ikke vært tilfellet, sier hun.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer at det er Ap som har æren for det økte opptaket til politihøgskolen.

- Arbeiderpartiet gjorde en viktig ting på dette området i sin tid, og det var å øke opptaket på Politihøgskolen. Det er en viktig forutsetning for at vi kan ansette så mange nye politifolk i dag, sier han.

Ellers er han ikke mottakelig for Tajiks kritikk. Han synes det er «trist at Ap ikke erkjenner sine tidligere synder».

- Er det en ting som er symptomatisk for hele justisområdet er det behovet for å rydde opp på grunn av manglende innsats fra Ap tidligere, og dette gjelder på alle områder. Det er rett og slett et enormt etterslep som vi jobber beinhardt for å rette opp, sier han til Dagbladet.

Han sier han er overrasket over kritikken fra Tajik.

-Få endringer

Han påpeker at Ap har foreslått svært få endringer for politisektoren i sine alternative budsjetter.

- Ap har mer enn 17 milliarder ekstra i sine alternative budsjetter fordi de har et annet skatteopplegg, og de bruker nesten ikke en krone mer på å styrke politiet, sier Anundsen.

Den nye regjeringen har sørget for tre milliarder ekstra til politiet.

I løpet av året vil de ha på plass over 1000 nye politifolk, selv om man ved første tertial i år så ut til å være et stykke unna det.

I tillegg kommer over hundre flere politijurister, hvorav 50 er helt nye stillinger, og over 500 sivile stillinger siden regjeringsskiftet, opplyser Anundsen.


Ministeren innrømmer at Ap akselerte sin satsing på politi på slutten av sin regjeringsperiode, men mener de burde gjort det mye før.