Mener Ap er medskyldige

Johnny Wæhler (Frp) skaper reaksjoner med sine uttalelser.

 Kritikk:  Johnny Wæhler fra Hamar Frp har høstet mye kritikk for sine uttalelser. Foto: Jens Erik Jensrud/Hamar Arbeiderblad
Kritikk: Johnny Wæhler fra Hamar Frp har høstet mye kritikk for sine uttalelser. Foto: Jens Erik Jensrud/Hamar ArbeiderbladVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lokalpolitikeren på Hamar har denne uken skapt kraftige reaksjoner gjennom å "like" en kontroversiell kommentar som er blitt skrevet på hans profilside på Facebook.

"Frp har fått skylda for mye! De er tydelige i sine uttalelser! Det var bare AP som ble angrepet av terror, på grunn av det de har ødlagt for oss nordmenn, helse, eldreomsorgen osv."

Frustrasjon i befolkningen
- Hvorfor har du "likt" en slik kommentar?

- Jeg bruker denne funksjonen som et bokmerke. Med omtrent 3500 venner på Facebook, og ofte opp mot 100 kommentarer på innleggene mine, trykker jeg på "liker" for å kunne følge debatten videre. Men det kan også være at jeg liker deler eller hele kommentaren, sier Wæhler til Dagbladet.

- Jeg tror at en del av den politikken som føres har ført til en del frustrasjon for mennesker som har problemer med å takle motgang, sa han tidligere til Hamar Arbeiderblad. 

- Måten Arbeiderpartiet styrer på, skaper mye frustrasjon for mange folk. De fleste mennesker som meg og deg takler samfunnet som det er. Vi kan være uenige. Det er en del mennesker som stanger hodet i veggen uansett hvor de snur seg. Nå er jeg ingen doktor, men det er faktisk ganske mange som sliter med psykiske lidelser og som møter veggen uansett hva de styrer med. Han (Anders Behring Breivik) hadde sikkert opparbeidet seg frustrasjon. Følte at han ikke taklet det lenger. Du kan ta eksempelet med mannen som angrep Nav-kontoret med øks. Her er det frustrasjonen for det politiske systemet som er skylden, sier han også til avisen.

Han har ingen formening om det er frustrasjon som har ført til hendelsene 22. juli, men mener at det er en debatt vi må tørre og ta. Han mener forfatteren av kommentaren kommer med et viktig poeng.

- Mener du Ap har skyld i terrorangrepene?- De er medskyldige, Eller deres politikk er det. På lik linje med samfunnet rundt seg og alle de miljøene han har oppholdt seg i - og da inkluderer jeg også Frp, sier han.

Ikke engstelig
- Hvis vi ser til England og det som skjer der for tiden, så ser vi at det bunner i frustrasjon blandt befolkningen. Jeg er redd for at det samme skal skje her i landet om vi tier denne debatten, sier han.

Hamar Frp tar avstand fra uttalelsene, og leder Johnny Sterud vil be Wæhler om å forklare seg.
— Frp tar sterk avstand fra det Johnny Wæhler har gjort i denne saken. Det er selvfølgelig ingen som har noe skyld i denne forferdelige, tragiske terrorhendelsen foruten mannen som gjorde det, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Selv er ikke Wæhler nervøs for å bli kalt inn på teppet.

- Jeg er en person som snakker med store bokstaver, det har jeg alltid gjort. Har jeg trådt over noen grenser så skal jeg ta ansvar for det, men jeg sover godt om natta og er ikke engstelig for å bli kalt inn, sier han.