Tallkrangel om valgløfter mellom Høyre og Arbeiderpartiet

Mener Ap har mistet Jens' kalkulator

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har regnet på Aps valgløfter og rister på hodet. Men Høyre-profilen møtes selv med anklager om regnefeil.

TALLKRANGEL: Torbjørn Røe Isaken og Høyre mener Arbeiderpartiets valgløfter mangler inndekning, men får svar på tiltale. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TALLKRANGEL: Torbjørn Røe Isaken og Høyre mener Arbeiderpartiets valgløfter mangler inndekning, men får svar på tiltale. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Under Stoltenberg hadde man en kalkulator på Youngstorget. Jeg mistenker at de kanskje har mistet den nå, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Høyre har regnet på Aps valgløfter, men får ikke regnestykket til å henge sammen. Kortversjon: De ulike løftene som Ap går til valg på har en totalkostnad på mellom 19,45 milliarder og 24,59 milliarder kroner i året.

Du kan se hele regnetykket nederst i saken.

Problemet er ikke bare at valgløftene er dyre, ifølge Røe Isaksen. Verre er det at Ap etter Høyres begreper kun har inndekning i sitt alternative budsjett for drøyt 5,5 milliarder kroner. Ifølge Røe Isaksen er mellom 14 og 19 milliarder av Aps valgløftekroner netto ufinansiert.

- Dette blir veldig dyrt, og Arbeiderpartiet sier ingenting om hvordan det skal finansieres. Selv med økte skatter på 15 milliarder er ikke løftene finansiert. Det må jo bety at eiendomsskatten også skal opp i kommunene. , sier Høyre-statsråden.

- Kortet går varmt

Torbjørn Røe Isaksen sier økt skatt blir resultatet av Aps politikk.

- Det er ikke det landet trenger når vi skal skape nye jobber å leve av. I kombinasjon med SV og Rødt lar Arbeiderpartiet valgkampkortet gå varmt, men de har ikke dekning på konto. Regningen sender de videre til folk, fortsetter han.

- Hva skjedde med statsminister Erna Solbergs løfter om at Høyre i valgkampen skal snakke om egen politikk framfor å angripe andre?

- Vi snakker alltid mest om vår egen politikk, men en saklig diskusjon om hvordan Ap skal finansiere milliardløftene sine, må de tåle, sier Røe Isaksen

Slår tilbake

- Jeg kan forsikre Torbjørn Røe Isaksen om at Arbeiderpartiet har nok kalkulatorer, men nå skriver vi tross alt 2019 og bruker derfor mer moderne verktøy - som excel sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Rigmor Aasrud.

Hun slår kraftig tilbake mot regnestykket til Høyre:

- Høyre blåser opp tallene med flere milliarder. For det første dobbeltteller Høyre skolemat og gratis SFO opp mot mer penger til kommunene, som utgjør feil på 3 milliarder kroner. Høyre bruker feil tall om vår politikk på kultur og politi, som blåser opp tallet med ytterligere 2 milliarder. I tillegg er det flere av disse satsingene som Høyre viser til, som innføres gradvis. Det betyr at den årlige budsjettkostnaden ikke er den samme som satsingens totale kostnad, sier Aasrud.

- Poenget er: Høyre overdriver kostnaden av vår politikk med flere milliarder og skremmer med enorme skatteøkninger, men realiteten er at budsjettene går opp med omprioriteringer av den årlige veksten i budsjettene og moderat økning i formuesskatten for de rike, fortsetter hun.

- Interessant

- Det er interessant å høre at Ap åpent innrømmer at de bruker de samme pengene til kommunene flere ganger, svarer Røe Isaksen.

- Jeg synes det er bra at velgerne får vite at det ikke er mer penger til skole og eldreomsorg i kommunene som Arbeiderpartiet lover, men bare mer penger til de nye valgløftene, fortsetter han.

Høyre-statsråden fastholder at skolemat- og SFO-løftet alene koster mer enn hele Aps økning til kommunene.

- Vi har ikke sagt at skattene må økes i Aps første budsjett. Men når disse løftene er fullt ut innført, vil skattenivået måtte være ca. 25-30 milliarder over dagens nivå, påpeker han.