Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps Jan Bøhler vil ha strengere innvandringspolitikk:

Mener Ap har noe å lære

Partiveteran Jan Bøhler mener Ap må ta lærdom av de danske sosialdemokratenes høyresving innvandringspolitikken. Jonas Gahr Støre er mer reservert.

BØR LÆRE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener venstresida må lære av de danske sosialdemokratene når det gjelder innvandringspolitikk.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BØR LÆRE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener venstresida må lære av de danske sosialdemokratene når det gjelder innvandringspolitikk.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

41 år gamle Mette Frederiksen blir etter alt å dømme ny statsminister i Danmark, som den yngste noensinne. Hun står i front for en rød blokk som sender regjeringen til Venstres Lars Løkke Rasmussen på dør. En solid kursomlegging og profildreining hos de danske sosialdemokratene tilskrives noe av æren for dette.

- Hvis hun lykkes tror jeg lærdommene vil få stor og definerende betydning for mange sosialdemokratiske partier i Norden og hele Europa, skriver Arbeiderpartiets mangeårige stortingsrepresentant Jan Bøhler i et innlegg i Dagbladet.

Han mener Arbeiderpartiet bør gripe til Mette Frederiksens oppskrift fram mot stortingsvalget i 2021 og har en tydelig beskjed til egne samarbeidspartier på venstresiden.

Noe å lære

- Socialdemokratiet i Danmark har greid å overbevise velgere i typiske arbeiderstrøk om at de virkelig har forstått at det ikke er uproblematisk å bo i områder med høy tetthet av innvandrere, sier Bøhler til Dagbladet.

Han sikter til de nye tonene fra det danske søsterpartiet under Mette Frederiksens ledelse. I fjor la partiet fram et program for en ny utlendingspolitikk, som skapte bølger blant alliansepartnerne på venstresiden.

Frederiksen beskrev blant annet ikke-vestlig innvandring som Danmarks største utfordring og ønsket en slutt på behandling av asylsøknader på dansk jord. Signalene ble godt mottatt av innvandringskritiske Dansk Folkeparti.

Så positiv var mottakelsen at DFs leder Kristian Thulesen Dahl åpnet for et samarbeid med Socialdemokratiet om innvandrings- og velferdspolitikk. Etter kraftige tilbakeslag på målingene er tonen langt mer reservert nå, men inntrykket vedblir:

Under Mette Frederiksen sies Socialdemokratiet enkelt sagt å ha gått mot høyre i innvandringspolitikken og til venstre i fordelingspolitikken.

Inspirert

Jan Bøhler, som selv i lang tid har engasjert seg i integreringspolitikken fra sitt utsiktspunkt i Groruddalen hvor han bor, er inspirert av denne danske kombinasjonsløsningen.

- Politikken til Mette Frederiksen har god gjenklang i utsatte bydeler, sier Bøhler.

Han avviser at de danske sosialdemokratene har latt seg diktere av ytre Høyres innvandringspolitikk og mener innholdet i politikken tvert imot passer godt med et venstresideståsted.

- Å ha et sterkt blikk for lov og orden, at man skal gjøre sin plikt og kreve sin rett samt motvirke kriminalitet, utenforskap og arbeidsledighet, bør være venstresidepolitikk, sier han.

- Kommer nedenfra

Allerede under et besøk i Århus for ti år siden så han konturene av snuoperasjonen som har gitt de danske sosialdemokratene vind i seilene. Ifølge Bøhler kommer initiativet til en strengere innvandrings- og integreringspolitikk nedenfra i partiet.

- Flere steder hadde de jordnære sterke ordførere som sto for slike ting, og hadde gitt partiet en høy oppslutning ved noen lokale valg. Men det var først da Mette Fredriksen ble partileder i 2015, at hun kunne bygge på disse kreftene, og gjøre det til partiets nasjonale politikk, framholder Bøhler.

På spørsmål om ikke Arbeiderpartiet allerede har lagt seg så langt til høyre i innvandringspolitikken som det nesten er mulig å komme, svarer han som følger:

- Det er en lang prosess som må til for å bygge troverdighet i disse spørsmålene. Velgerne må ha trygghet for at dette ikke er noe vi sier av taktiske grunner i en valgkamp, men en politikk vi mener er riktig og viktig.

Vil ikke fire

Bøhler mener Arbeiderpartiet og flere søsterpartier rundt om i Europa har møtt innvandringskritikk fra velgerne på en lite hensiktsmessig måte.

- Det gjelder liksom å sørge for at innvandringspolitikk ikke blir et tema i valgkampen. Men det bør ikke være tilnærmingen framover, sier Bøhler.

Ap-veteranen mener det er maktpåliggende for Frederiksen og Socialdemokratiet å snakke samme språk før og etter valget.

- Hennes eventuelle regjering vil være helt avhengig av å gjennomføre dette i praksis. Hvis andre partier på venstresida som Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre lykkes med å presse henne til kompromisser, vil hun tape. Det vet hun helt sikkert godt, poengterer Bøhler.

Han har også et varsel å komme med til Ap's støttespillere på venstresiden:

- Vi må holde fast ved det vi mener er viktig og riktig for velgerne som bor i disse områdene, også etter et valg. Samtidig er flere på venstresiden mye mer åpne for disse standpunktene nå enn hva tilfelle var tidligere. Det er en bevegelse på gang, hevder Bøhler.

- Ikke noe mål å kopiere

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske utvalg var på studietur til Danmark før partiets på landsmøtet i vår sydde om egen politikk på området. Og trass i inspirasjonen som utvalgsleder Masud Gharahkhani hentet hos søsterpartiet, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre mot å kopiere løsningene til de danske sosialdemokratene uten videre.

- Arbeiderpartiet hadde en fullstendig gjennomgang av egen innvandrings- og integreringspolitikk i lys av den tida vi lever i, og landsmøtet vårt vedtok en politikk som er streng, human og rettferdig. Den ligger fast, sier han og fortsetter:

- Danmark har en langt mer polarisert debattklima om dette, som det ikke bør være noe mål for oss å kopiere. De danske sosialdemokratene har valgt noen løsninger som sammenfaller med våre, men også noen som vi ikke går inn for. Samtidig skal vi ta folks uro på alvor.

- Feil premisser

SV-leder Audun Lysbakken mener mye av analysen i forkant av det danske valget ser ut til å bygge på det han mener er et feilaktig premiss, nemlig at det er Socialdemokratiets kursdreining i innvandringspolitikken som sikrer et regjeringsskifte.

- Faktum er jo at det er partiene til venstre for sosialdemokratene som går mest fram på rød side, nemlig Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti. Socialdemokratiet er jo på et nivå som Arbeiderpartiet her hjemme mener er altfor dårlig, sier Lysbakken til Dagbladet.

SV-lederen sier han ikke vil blande seg i Ap's strategidiskusjon, men levner liten tvil om hva han synes om å la seg inspirere av dansk innvandringsdebatt.

- Tonen og klimaet i den danske innvandrings- og integreringsdebatten er ikke noe jeg ønsker meg i Norge. Samtidig er det viktig å få fram at den danske valgkampen har dreid seg om mye mer enn innvandring, ikke minst klimapolitikk, sier Lysbakken.

- Når det gjelder å vinne arbeidere for venstresiden er det avgjørende viktig å bekjempe den økende ulikheten i makt og rikdom, fortsetter han.

Avga stemme

Valglokalene i Danmark stenger klokka 20, og de første valgdagsmålingene ventes å bli kunngjort kort tid etter.

Meningsmålingene har i lengre tid spådd klar seier til Socialdemokratiet og deres allierte i Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre, samt grønne Alternativet, melder NTB.

Nyhetsbyrået viser til den siste målingen fra Voxmeter, der rød blokk ligger an til å sikre seg 108 av de 175 representantene i Folketinget, noe som i så fall vil være det beste resultatet for venstresiden på nærmere 50 år.

Blå blokk, med Løkke Rasmussen og hans parti Venstre i spissen, ser ut til å måtte nøye seg med 67 representanter.

Men Mette Frederiksen tok ikke seieren på forskudd da hun avga sin stemme onsdag.

- Nå er det danskene som skal si sin mening, og valg i Danmark pleier å være tette, sa 41-åringen fra Aalborg, som har sittet i Folketinget siden 2001 og overtok som partileder i 2015.

Det oppsiktsvekkende utspillet fra sittende statsminister Lars Løkke Rasmussen om å samarbeide på tvers av blokkene, avviste hun blankt på nytt. Tirsdag sa Løkke at hans førsteprioritet nå er et regjeringssamarbeid mellom Venstre og Socialdemokratiet.

- Jeg synes det er noe useriøst at man kommer med flere forslag til en regjering under én valgkamp, sa Frederiksen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!