Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM MAKTA 2017:

Mener Ap nedsnakker bygda

Hallingdølen Trond Helleland mener gudbrandsdølen Kjersti Stenseng bommer i sin kritikk av regjeringen.

TILBAKEVISER: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tilbakeviser kritikken fra Ap-sekretær Kjersti Stenseng. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TILBAKEVISER: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tilbakeviser kritikken fra Ap-sekretær Kjersti Stenseng. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Arbeiderpartiet snakker utviklingen i distrikts-Norge ned. Bedre veier, rausere kommuneøkonomi og lavere skatt på norskeide bedrifter gjør at distrikts-Norge har bedre muligheter enn på lenge, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

Går så det suser

54-åringen fra Ål i Hallingdal tilbakeviser på det sterkeste at regjeringspartiene er distriktsfiendtlige.

- I en periode hvor Nord-Norge og innlandet har lavere ledighet enn på lenge, hvor reiseliv, industri og fiskeri- og havbruk går så det suser, er Ap’s oppskrift fortsatt å skattlegge familieeide bedrifter hardere, for så å dele ut tilskudd.

Høyre stimulerer næringsliv og norske eiere gjennom rekordsatsing på vei og jernbane og på lavere skatt. Under de rødgrønne var det demonstranter utenfor Stortinget som krevde bedre vei. Jeg har ennå ikke sett demonstrasjonstog som krever mer i regionale utviklingsmidler, sier Trond Helleland.

Utenlandske eiere

Høyre-toppen er opptatt av familieeide bedrifter i distriktene.

- De trenger at vi sier ja til jobber i privat sektor. Det gjør man ikke ved å sende dem en stor skatteregning og la utenlandske eiere overta. Det bedriftene trenger er at vi sier ja til utviklingskonsesjoner i oppdrettsnæringen, ja til mineralnæringen og ja til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Det eneste man får med en Ap-allianse med Sp, SV og MDG er nei, nei og nei, sier Helleland.

Politi på hjul

Han poengterer at reformene regjeringen gjennomfører handler om å øke kvaliteten på offentlige tjenester – også for distrikts-Norge.

- Lensmann Marit Stigen i Stjørdal opplyste til Adresseavisen onsdag at politireformen gjør det mulig for dem å ha 15 flere operative politifolk i hennes område. De går fra å ha politi på kontor til å ha politi på hjul, og det har allerede redusert kriminaliteten med 25 prosent, sier Helleland.

Reformene vi gjennomfører for å bedre tjenester i hele Norge er fundert på faglige anbefalinger, som Ap og Sp velger å lukke øynene for, sier Helleland.

Og legger fram det han mener er fem bevis på at regjeringen står for god distriktspolitikk.

1. Bedre kommuneøkonomi:

De frie inntektene øker mer enn under de rødgrønne. Norske kommuner hadde i 2015 det beste driftsresultatet siden 2006. Ifølge KS har det reelle handlingsrommet for kommunene vært større de siste tre årene, enn de tre foregående årene under sosialistisk regjering.

2. Flere statlige jobber til distriktene:

Den borgerlige regjeringen har så langt flyttet ut 324 arbeidsplasser. Det er mer enn under de rødgrønne.

3. Mer lokaldemokrati:

Sju av 10 saker i kommunaldepartementet har blitt avgjort helt eller delvis i samsvar med kommunens vedtak. Under den rødgrønne regjeringen var tallet fire av 10.

4. Mer vei og mindre hull i veiene:

Regjeringen har økt det direkte tilskuddet for bedre fylkesveier med 1,5 mrd. kroner, og bevilgning til vedlikehold og fornying av riksveier er økt med 90 prosent sammenlignet med hva Ap fikk til. Andelen veier med god standard har økt.

5. Distriktsbedriftene går så det suser:

Reiselivsnæringen hadde et rekordår i 2016, fiskeri- og oppdrettsnæringen likeså. Skognæringen opplever igjen vekst, og bøndene opplever seks prosent årlig inntektsvekst. Felles for bedriftene er at de betaler mindre skatt, det har blitt billigere å ansette lærlinger og 31 flere kommuner har kommet inn under ordningen med redusert arbeidsgiveravgift – som betyr store besparelser for bedriftene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling