Mener Arendalsuka lyver

Arendalsuka avlyste etter Dagbladets sak. Ytringsforbundet nektet å gi seg, og gjennomførte på torget utenfor det stengte teltet. Uten Alliansen og SIAN.

INVITERT: Ingen ante noe før i dag tidlig, men Hans Jørgen Lysglimt Johansen er invitert til Arendalsuka. Nå er arrangementet avlyst, men det kan likevel finne sted, ifølge Ytringsforbundet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INVITERT: Ingen ante noe før i dag tidlig, men Hans Jørgen Lysglimt Johansen er invitert til Arendalsuka. Nå er arrangementet avlyst, men det kan likevel finne sted, ifølge Ytringsforbundet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

ARENDAL (Dagbladet): - Arendalsuka lyver, raser Shurika Hansen i Ytringsforbundet.

Etter at Dagbladet i dag meldte at Ytringsforbundet har invitert Alliansen og SIAN (Stopp islamifiseringen av Norge) til Arendalsuka, sendte arrangøren straks ut en pressemelding:

«SIAN og Alliansen får ikke delta på Arendalsuka», skriver Arendalsuka. Overfor Dagbladet bekreftes det at arrangementet offisielt er avlyst.

- Vi kommer til å være tilstede i dag og sørge for at dette arrangementet ikke finner sted, sier Harald Danielsen i Arendalsuka til Dagbladet.

- Bruker dere makt om nødvendig?

- Vi har ingen grunn til å tro at fysisk makt blir nødvendig, svarer han.

Epost i går

I en epost sendt fra Arendalsuka til Shurika Hansen i går, var tonen noe annerledes:

«Vi har tatt en ny vurdering av deres arrangement. Arendalsuka er positive til temaet dere setter på dagsorden og er åpne for at dere kan invitere egne medlemmer til debatten. Vi kan imidlertid ikke godkjenne at dere løfter fram SIAN og Alliansen i tittelen. På denne måten fremstår de som medarrangører», skrev Arendalsuka til Hansen i eposten Dagbladet har sett.

- EN SKANDALE: Komikerne med krass kritikk mot Hans Lysglimt Johansen. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV. Vis mer

Hun mener dette viser at Arendalsuka har «feiget ut» i spørsmålet om SIAN og Alliansen.

- Vi har bare fått beskjed om at det ikke skulle «reklameres» med SIAN og Alliansen. Ikke noe mer. De har vært godt informert om at vi ønsket å ha en samtale om ytringsfrihet med SIAN og Alliansen, og de har ikke sagt noe på det, hevder Hansen.

- Arendalsuka prøver å redde sitt eget skinn nå, fordi de vet at de har dummet seg ut. Det er urettferdig at de lager egne regler for oss, legger hun til.

Resett-dannet forbund

Ytringsforbundet ble dannet av Resett-sjef Helge Lurås i fjor, og er registrert som et livssynssamfunn. Lurås sa den gang at hensikten med forbundet var å å «demme opp for» en utvikling der mennesker som stiller seg kritiske «til ikke-vestlig kultur» føler seg uthengt og trakassert.

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen er kjent for offentligheten gjennom en rekke kontroversielle og hatefulle ytringer. Han er holocaustfornekter, antisemitt og har tatt til orde for at dagens toppolitikere må stilles for retten på Akershus festning for landssvik.

Nekter å gi seg

Ytringsforbundet forteller Dagbladet at de ikke akter å forholde seg til at deres arrangement er avlyst. De har nå fjernet SIAN og Alliansen fra panelet.

- Men de blir sittende i publikum under hele arrangementet, sier Shurika Hansen.

- Gis de muligheten til å komme til orde?

- Alle har muligheten til å bli hørt på våre arrangementer.

- Forsøker dere å framprovosere en konflikt med Arendalsuka?

- Nei. I eposter til oss har det vært klart og tydelig at Arendalsuka har vært positive til vårt arrangement. Nå har vi etterkommet hvert eneste ønske og gjort de endringene vi er bedt om, sier Hansen.

- Dere ønsker ikke konflikt for å fremstå som offer?

- Absolutt ikke. Vi ønsker en saklig debatt, svarer Hansen.

- Arendalsuka sier arrangementet uansett er avlyst. Hva gjør dere?

- Nå sa politiet at vi bare trengte å legge inn ny søknad. Jeg tror Arendalsuka ikke har noe annet valg enn å la oss delta. Dette demonstrerer hvorfor vi trenger den debatten. Vi kjemper bokstavelig talt for å få snakke i fred uten å bli kneblet. Dette er tragisk for ytringsrommet, sier Hansen.

- Siste ordet er ikke sagt, legger hun til.

- Hva betyr det?

- Vi kommer på plassen klokka 18 så får rådet bruke den makten de lovet.

«Neger-kulturen» og statskupp

I flere videoer postet på sin Facebook-side har Lysglimt Johansen tidligere gått hardt ut mot blant annet «neger-kulturens» påvirkning på norsk ungdom og jødenes påståtte makt over norske politikere. Han raser mot innvandring til Norge - og sier han tror flere av partifellene i Alliansen også er med i nazigruppa Den nordiske motstandsbevegelsen.

Alliansen-lederen har tidligere brukt Twitter til å oppfordre til statskupp i Sverige, og forsøkt å rekruttere medlemmer i Norge som han mente var «prakteksemplarer av den ariske rase».

«Vi foreslår at statskuppet gjennomføres ved å gjøre eksisterende sentral statsinfrastruktur i Stockholm ikke-fungerende. Gjennom at de fysiske bygningene gjøres ikke-fungerende for en viss periode. At kommando flyttes over til politi, forsvar og brann sine infrastrukturer».

Det vakte stor oppmerksomhet tidligere i vår da Alliansen og Stopp islamiseringen av Norge ble invitert til å ha stand under Arendalsuka. Arbeiderpartiet truet med å boikotte arrangementet hvis invitasjonen ble stående ved lag, men den ble trukket tilbake etter kort tid.

- En skandale

Lysglimt Johansen er ikke mulig å kaste som Alliansen-leder, noe han tidligere har bekreftet overfor Dagbladet: «Jeg er partiet, partiet det er meg», understreket han.

Han sier til Dagbladet at han ser fram til å delta på arrangementet tirsdag kveld.

- Men for demokratiet og for ytringsfriheten er det en skandale og et stort tap for alle i Norge at det liberale demokratiet nå viser sitt stygge ansikt og viser bort dem som ikke vil danse til den pipen. Det er nå åpenbart for meg at noen reell opposisjon ikke kommer til å bli tillatt. Alt pratet om «mer åpenhet, mer demokrati» var nettopp det - prat, sa han til Dagbladet mandag.

Ap-kritikk

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng er blant dem som reagerer på Dagbladets sak om at SIAN og Alliansen likevel kommer til Arendal.

- Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Jeg er veldig mot at Alliansen skal få denne talerstolen, sier Kjersti Stenseng til Dagbladet mandag kveld.

Alliansen-lederen ble først nektet å ha stand under Arendalsuka, blant annet etter trussel om boikott fra Ap og Kjersti Stenseng.