Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BENT HØIE

Mener at Ap setter helsepolitikken i revers

- Arbeiderpartiets helseløfter er ikke oppløftende for pasientene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

REAGERER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) reagerer på hvordan Arbeiderpartiet vil reformere helse-Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REAGERER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) reagerer på hvordan Arbeiderpartiet vil reformere helse-Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-statsråden reagerer på forslagene fra Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, i Dagbladet i dag om hvordan Ap vil reformere helse-Norge hvis det blir regjeringsskifte til høsten.

- Det mest konkrete Ap lover, som skiller seg fra reformer som allerede er igangsatt og i ferd med å bli gjennomført, er løfte om å reversere fritt behandlingsvalg. Det viser at Ap igjen vil sette systemet foran pasienten, sier Bent Høie.

- Bare i mai var det 378 pasienter som fikk raskere behandling og større valgfrihet som følge av denne ordningen som Ap nå vil ta fra dem, påpeker Høie.

Kjærlighetsgarantien

Helseministeren hevder at problemet for Arbeiderpartiet ikke er mangel av gode intensjoner, men at Ap er imot grepene som skal til for å nå dem.

- Det blir vanskelig å satse på barn og unges psykiske helse, når Ap er imot å lovfeste krav om psykologer i kommunene. Det er blir vanskelig å innføre kjærlighetsgaranti når Ap er imot å lovfeste rett til heldøgns pleie- og omsorg.

- Jeg forestår at Ap nå er ulne i spørsmålet om nok sykehjemsplasser og dobbeltrom når partiet er imot å stille krav om at kommunene nå begynner å bygge flere plasser, sier Bent Høie.

Redusert ventetid

Han mener Arbeiderpartiet slår inn åpne dører.

- Ap sier de vil ha åpenhet om ventetiden i sykehus, det har vi innført. Det er grunnen til at tallene kommer fram. Men Ap har ikke ett løfte om å redusere ventetidene og få sykehusene til å holde avtalene med pasientene.

- Vi har redusert ventetidene og lovet at de i neste periode skal ned fra 60 til 50 dager i snitt, og sykehusene skal holde 95 prosent av avtalene, sier Bent Høie.

- Ikke et stunt

Høyre-statsråden reagerer på at Torgeir Micaelsen kaller det felles løftet til Høyre, Frp, KrF og Venstre om en opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse for ett stunt.

- Vårt løfte i 2013 om en opptrappingsplan for rusavhengige har førte til en opptrapping på 2,4 mrd. kroner. Vi har allerede brukt en milliard på bedre skolehelsetjeneste og helsestasjoner.

- I 2013 var det ni færre årsverk som arbeidet i skolehelsetjenesten og helsestasjonene. I 2016 var det en økning på 418 årsverk. Det spiller en rolle hvem som sitter i regjering, sier Bent Høie.

Frp: - Velkommen etter!

Han får følge av Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av Stortingets helse- og omsorgskomite. Hun stiller spørsmål om Arbeiderpartiet ikke har fått med seg hva som har skjedd de fire siste årene.

KRITISK: Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er kritisk til Ap's helsereformforslag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KRITISK: Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er kritisk til Ap's helsereformforslag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Den rødgrønne regjeringen la frem en folkehelsemelding. Denne hadde store mangler, derfor la vi fram en ny, hvor vi inkluderte seniorer og psykisk helse.

- Så når Ap nå sier at tidlig innsats, forebygging og folkehelse står øverst på dagsorden, så sier jeg, velkommen etter. De vil blant annet at ungdom skal få lære om psykisk helse i skolen, dette er allerede vedtatt, sier Kari Kjønaas Kjos.

Korridorpasienter

Helse-og omsorgskomiteens leder påpeker at Ap’s øremerkete satsing på helsesøstre allerede er vedtatt politikk.

- Ap sitt siste år i regjering, ga nedgang i antall helsesøstre. Regjeringens satsing med mer enn en milliard til dette har gitt flere hundre nye helsesøstre. Ap garanterer satsing på de offentlig finansierte sykehusene. Da sier jeg: Endelig! Åtte rødgrønne år med stramme budsjetter ga oss rekordmange korridorpasienter, lange ventetider og økt antall ventende.

- Denne trenden snudde vi kjapt og hvert år har vi levert enda bedre enn det forrige året. Det er bra hvis også Ap nå har innsett at sykehusene trengte større bevilgninger enn de selv pleide å levere, sier Kari Kjønaas Kjos.

Systemet og mennesket

Frp-representanten hevder at avvikling av fritt behandlingsvalg vil ramme hardt.

- Dette er en svært viktig reform for enkeltmennesker. De aller fleste skal få sin behandling i offentlige sykehus, det mener alle partier. Men særlig innen rus og psykisk helse, er mangfoldet og valgfriheten svært avgjørende for tilfriskningen.

- Her viser Ap sin tankegang til fulle. Systemet foran enkeltmennesket. Det motsatte av Frp sin tankegang, sier Kari Kjønaas Kjos.

Mot all nytenkning

Hun mener at Ap’s planer om en eldrereform ikke står til troende.

- Ap har stemt i mot alt som heter nytenkning og også vært i mot prøveordninger for alternativ finansiering. Staten bør ta større ansvar sier Ap. Ja, dette har vi gjort ved å ansette flere, videreutdanne flere og bygge mer.

- Igjen tar Ap til ordet for å avlyse skattekutt for i det hele tatt å få til noe. Frp i regjering har gitt både lavere skatter og avgifter, og samtidig økt bevilgninger til sykehusene og kommunene, sier Kari Kjønaas Kjos.

Ble godt mottatt

Frp-politikeren hevder at rusomsorgen sto på stedet hvil mens de rødgrønne regjerte.

- Deres rusmelding inneholdt ingen penger og ble slaktet av organisasjonene. Vår opptrappingsplan ble meget godt mottatt, samtidig som den inneholdt lovnader for 2,4 milliarder kroner til kommunene. I tillegg kom økningen til selve rusbehandlingen, sier Kari Kjønaas Kjos.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!