- Uredelig, sier Saida Begum (H) om SV-kritikk av private barnehageeiere

Mener barnehagebrev avslører SV-Inga

Saida Begum (H) mener et brev fra 2017 viser at byrådens kritikk om at private ikke vil bygge på Stovner er uredelig.

- IKKE PÅ GREIP: - Vi kan ikke ha det slik at byråden den ene dagen nekter en privat barnehage å bygge ut, og dagen etter kritiserer dem for å ikke bygge, sier Oslo Høyres ordførerkandidat Saida Begum. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
- IKKE PÅ GREIP: - Vi kan ikke ha det slik at byråden den ene dagen nekter en privat barnehage å bygge ut, og dagen etter kritiserer dem for å ikke bygge, sier Oslo Høyres ordførerkandidat Saida Begum. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Høyres ordførerkandidat Saida Begum kommer nå med kraftig kritikk av byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Det er ikke en byråd verdig å dikte opp problemstillinger bare for å stille private barnehager i dårlig lys, sier en oppgitt Begum.

Hun og Høyre har sendt Dagbladet et dokument som de mener stiller byrådens uttalelser i Dagbladet den 16. august i et nytt og tvilsomt lys.

- Ikke på greip

I artikkelen i Dagbladet sto det at private ikke har bygget nye barnehager på Stovner siden 1995.

- Ikke lukrativt nok, mente Inga Marte Thorkildsen. Det forklarte hun med at levekårsproblemer og mange barn med ekstra behov gjør barnehager på Stovner mindre lønnsomme for private eiere.

Men nå har Høyre funnet et brev til den private barnehagen Vestliskaret FUS fra september 2017, hvor byrådet ikke vil gi tilskudd for å utvide. Denne barnehagen ligger på Stovner.

Dette var før Thorkildsen ble oppvekst- og kunnskapsbyråd, men får like fullt Begum til å ta fram kraftig skyts.

- Vi kan ikke ha det slik at byråden den ene dagen nekter en privat barnehage å bygge ut, og dagen etter kritiserer dem for å ikke bygge. Det henger ikke på greip, sier Begum.

- NULL INTERESSE: - Selv ikke når Høyre hadde totalt frislipp for private barnehageetablering i årene 2010-2015, var det en eneste privat aktør som ønsket å starte nye barnehager i bydel Stovner, sier SV-byråd Inga Marte Thorkildsen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
- NULL INTERESSE: - Selv ikke når Høyre hadde totalt frislipp for private barnehageetablering i årene 2010-2015, var det en eneste privat aktør som ønsket å starte nye barnehager i bydel Stovner, sier SV-byråd Inga Marte Thorkildsen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Uredelig

Høyres ordførerkandidat synes dette er grovt.

- Når vi vet at private både ønsker å utvide eksisterende private barnehager på Stovner, og har vist interesse for å bygge nye men ikke søker fordi de vet de vil få nei, synes jeg det er uredelig av byråden å hevde at private ikke vil åpne på Stovner fordi de ikke vil tjene nok penger, sier hun.

- Byrådet er mer opptatt av hvem som eier og drifter barnehagene, enn hvordan barna har det, legger hun til.

Inga Marte Thorkildsen er dundrende uenig.

- En klassisk avledningsmanøver fra Begum, svarer Thorkildsen i en e-post sendt fra hennes byrådssekretær.

Hun gjentar at det er over 20 år siden private bygget nye barnehager på Stovner.

- Selv ikke når Høyre hadde totalt frislipp for privat barnehageetablering i åra 2010-2015, var det en eneste privat aktør som ønsket å starte nye barnehager i bydel Stovner.

Thorkildsen mener dette sier sitt om den manglende private interessen.

- Det bildet endrer seg ikke selv om Vestliskaret FUS barnehage søkte om en liten utvidelse av en eksisterende barnehage så seint som i 2017.

Høyre-miks

Mens dagens SV/Ap/MDG-byråd vil la kommunale stå for all barnehageutbygging, vil Høyre ha en blanding av private og kommunale eiere - etter at de i forrige byrådsperiode vedtok å la private stå for all barnehageutbygging.

Nå har Høyre og Begum kommet til at en miks er det beste.

AVSLAGSBREVET: I dette brevet nektes Vestliskaret FUS barnehage på Stovner kommunalt tilskudd for å utvide.
AVSLAGSBREVET: I dette brevet nektes Vestliskaret FUS barnehage på Stovner kommunalt tilskudd for å utvide. Vis mer

- Det er det som gir innovasjon og nyskaping, og det er derfor vi for eksempel har fått til en skibarnehage i Holmenkollen som i fjor ble kåret til Norges beste private barnehage, sier Begum.

Som eksempel på hva byrådets politikk fører til, sier Begum at en «nøkkelferdig» barnehage på Økern har stått tom siden nyttår fordi den er privat.

«Barnehagen på Økern framsto klar i april 2019, og skulle etter planen åpne 1. august 2019», svarer Inga Marte Thorkildsens byrådssekretær Anna Tresse til dette.

I e-posten går det fram at Inga Marte Thorkildsen ikke har gitt opp å finne en forhandlingsløsning med eieren, slik at barnehagen kan åpnes.