Mener barnehageeier tok for mye lønn. Krever 1,5 millioner tilbakebetalt

Oslo kommune har fremmet nok et tilbakebetalingskrav mot en privat barnehage. Nå går de ut mot lovforslag som vil ta fra dem retten til innsyn i barnehagenes regnskap.

UT MOT LOVFORSLAG: Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er sterkt kritisk til flere av punktene til regjeringens forslag om ny barnehagelov som er på høring. Foto: Hans Arne Vedlog
UT MOT LOVFORSLAG: Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er sterkt kritisk til flere av punktene til regjeringens forslag om ny barnehagelov som er på høring. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune krever 1,5 million kroner tilbakebetalt fra den private barnehagen 100 meterskogen på Kjelsås i Oslo.

Det er konklusjonen av et ferskt økonomisk tilsyn med barnehagen.

Kommunen mener eieren tok ut for mye lønn i 2015 og 2016, som er de to åra de har sett på. I tillegg mener de eieren har tatt for mye i husleie for barnehagen som leier lokaler av henne personlig.

Den årlige leien på i overkant av en million kroner, ligger cirka 30 prosent over markedsleie, mener kommunen.

Ifølge Utdanningsnytt har flere foreldre reagert på pengebruken.

- Vedtaket vil bli påklaget, opplyser hennes advokat Kim Fredrik Torneus til Dagbladet.

- Et eksempel

- Dette er bare enda et eksempel på hvordan det står til, mener imidlertid byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Oslo kommune har trappet opp sine økonomiske tilsyn med barnehager. De har så langt krevet 6,1 millioner kroner i tilskudd tilbakebetalt fordi de mener pengene ikke har kommet barna til gode

I et ferskt svar på regjeringens forslag til ny barnehagelov, går de sterkt ut mot at ansvaret for økonomisk tilsyn foreslås flyttet fra kommunene til et statlig organ underlagt Utdanningsdirektoratet.

- Oslo kommune er svært kritisk til at kommunene fratas hjemmelen til å føre økonomisk tilsyn med private barnehager og mister retten til innsyn i regnskapene til de private barnehagene.

- De private barnehagene er finansiert av kommunale tilskudd, og kommunen må både ha mulighet til å se hvordan midlene blir benyttet og adgang til å kontrollere pengebruken, heter høringssvaret som er sendt til kunnskapsdepartementet.

Få tilsyn

Bare én prosent av de private barnehagene hadde hatt økonomiske tilsyn, viste en rapport i 2017. Kunnskapsdepartementet mener det har blitt vanskeligere for kommunene å drive kontroll etter framveksten av større barnehagekonsern og det er dette de forsøker å gjøre noe med i lovforslaget.

Inga Marte Thorkildsen frykter derimot at staten, med Høyre og Frp i spissen er mindre villige til å føre økonomiske tilsyn.

- Det er en grunn til at dette har fått utvikle seg slik det har gjort. Det har jo ikke vært noen risiko for konsekvenser, sier hun.

Hun sier videre at en kunne hjulpet kommunene med tilsyn, men at de store kommunene må få beholde kontrollen.

- Det er viktig for oss å ha tilgang på regnskapene når det tross alt er vi som har hovedansvaret for oppfølgingen av barna. En kan heller vurdere å ha et statlig tilsyn i tillegg, sier byråden.

- Begrenser ikke høye uttak

I høringssvaret kritiserer Oslo kommune også lovforslaget ikke går langt nok i å «begrense muligheten for urimelige høye uttak av midler.»

- Regjeringen tar ikke inn over seg en utvikling som har gjort at vi de siste ti åra har sett at det er mer lukrativt å investere i barnehage enn på børsen. Det gjør de ikke noe med i dette opplegget, mener hun.

- Hvilke innstramninger er det du etterlyser?

- Det avhenger litt av om du spør SV-politikeren eller byråden, sier Thorkildsen. I Oslo sitter SV i byråd sammen med Ap og Miljøpartiet de Grønne.

- SV vil ha et forbud mot profitt. På vegne av Oslo ønsker vi sterkere begrensninger på pensjonsforpliktelser. Her er forslaget fra statsråden et skritt i riktig retning, men ikke nok. Vi ønsker også å en klargjøring av hva som er et rimelig utbytte som det er åpnet for i barnehageloven. Det strever vi også litt med når vi driver økonomiske tilsyn, sier Torkildsen.

- Vil ikke et for rigid regelverk gjøre det vanskelig for de private å drive?

- Nei, det er jeg uenig i. Det vi må forsikre oss om er at penger som er satt av til barnehager og barns oppvekst går dit. Vi har mange seriøse aktører i Oslo innen det private, samtidig vet vi at noen utnytter smutthull.

Ønsker statlig tilsyn

Mens Oslo kommune går imot, ønsker derimot Private barnehagers landsforbund et statlig tilsyn velkommen.

- Et uavhengig og faglig kompetent tilsyn med økonomiske forhold ved private barnehager vil på en bedre måte enn dagens system sikre at pengene kommer barna til gode.

- Et slikt tilsyn kan også bidra til å styrke tilsynets legitimitet i sektoren, og bidra til å bevare og å styrke tilliten til private barnehager, skriver de.

- SV slår inn åpne dører

Høyres utdanningspolitiske talsperson, Kent Gudmundsen, mener SV med sitt utspill møter seg selv i døra.

- Alle er for a pengene skal gå til gode barnehager. Det er en utfordring av mange kommuner har ført for lite tilsyn med økonomien i barnehagene. Derfor foreslår regjeringen å opprete et nasjonalt tilsyn. Men et nasjonalt tilsyn blir det lettere å få innsyn i regnskapene til banehagekjeder som driver barnehager i flere kommuner.

Vi skal også tydeliggjøre regelverket for bruk av tilskudd. Så her slår SV inn åpne dører, sier Gudmundsen.

KVALITET: SV burde være like opptatt av kvalitet i barnehagene som av økonomisk tilsyn, mener Høyres utdanningspolitiske talsmann, Kent Gudmundsen. På dette bildet har han mottatt underskrifter mot avskilting av erfarne lærere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KVALITET: SV burde være like opptatt av kvalitet i barnehagene som av økonomisk tilsyn, mener Høyres utdanningspolitiske talsmann, Kent Gudmundsen. På dette bildet har han mottatt underskrifter mot avskilting av erfarne lærere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Hvis SV hadde vært oppriktig opptatt av gode barnehager, bude vært like engasjert i at Oslo skal føre tilsyn med kvaliteten i barnehagene, både de kommunale og de private. Dem nevner de ikke med ett ord, sier Gudmundsen.

- Mer fornøyde med private

Han mener også byrådens kamp mot private barnehager skygger for at Oslo mangler 400 barnehagelærere, og at mange barn starter på skolen uten å kunne godt nok norsk. Han mener også at byrådet prøver å dekke over at foreldre er mer fornøyde med private barnehager enn med kommunale.

- Byrådets politikk er velkjent. På Økern står en helt ny privat barnehage som byrådet nekter foreldre å ta i bruk, til tross for at folk står i barnehagekø. I motsetning til SV har ikke Høyre noen ideologisk motstand mot private barnehager som også kan tjene penger, så lenge foreldre og barn er fornøyde.

Strenge krav

- Private barnehager får ikke én krone mer i tilskudd enn de kommunale. I tillegg stiller vi strenge krav til bemanning og antall pedagoder. Sannheten er at en av tre barnehager går med underskudd

.- Det er bra med økonomisk tilsyn, men jeg skulle ønske venstresiden også var opptatt av kvalitet, sier Gudmundsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer