REAGERER PÅ NYE FUNN: Monika Alvestad Reime har forsket på barnevern i flere år. Hun mener Bufdirs institusjonsgjennomgang viser at de ansatte må få kompetanse på rus og psykisk helse og bevisstgjøres om forholdet mellom tvang og grensesetting. Foto: Lars Eivind Bones.
REAGERER PÅ NYE FUNN: Monika Alvestad Reime har forsket på barnevern i flere år. Hun mener Bufdirs institusjonsgjennomgang viser at de ansatte må få kompetanse på rus og psykisk helse og bevisstgjøres om forholdet mellom tvang og grensesetting. Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

Mener barnevernet mangler ruskompetanse: - Kan få alvorlige følger

Forsker hevder barnevernet svikter når det kommer til behandling.

- Denne rapporten viser at ansatte i barnevernet fortsatt og gjennomgående mangler kompetanse på rus og psykisk helse. For barn og ungdom med slike utfordringer kan mangel på god faglig oppfølging få svært alvorlige følger, sier Monika Alvestad Reime ved Høgskulen på Vestlandet.

Hun peker på den økte risikoen for utenforskap og dødelighet som tidligere undersøkelser har dokumentert om barn som vokser opp i barnevernets omsorg.

«Risiko for uforsvarlighet»

Etter Dagbladets mange avsløringer om Vestlundveien ungdomssenter, beordret daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) i fjor sommer en gjennomgang av alle adferdsinstitusjoner i landet.

Bufdir har nå gjennomgått 88 av landets rundt 370 institusjonsavdelinger. Gjennomgangen omfatter samtlige statlige rus- og behandlingsinstitusjoner hvor barnevernsbarn er plassert på tvang og et utvalg omsorgsinstitusjoner rundt om i landet hvor risikoen er vurdert som høy. I tillegg er en rekke private institusjoner undersøkt. Bufdir konkluderer med at ingen av institusjonene de har besøkt driver uforsvarlig pr. i dag, men at det er «risiko for uforsvarlig drift» hos 28,4 prosent av de undersøkte institusjonene. Det er særlig behandlingstilbudet til ungdom med rus- og psykiatriutfordringer som framstår som mangelfullt:

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

MÅNED

Prøvetilbud*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

60% rabatt*

318 kr

(0,87 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 318 kr per år. 0,87 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795kr/år)når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (99kr/måned) (795kr/år).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.