Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Mener barnevernet mangler ruskompetanse: - Kan få alvorlige følger

Forsker hevder barnevernet svikter når det kommer til behandling.

REAGERER PÅ NYE FUNN: Monika Alvestad Reime har forsket på barnevern i flere år. Hun mener Bufdirs institusjonsgjennomgang viser at de ansatte må få kompetanse på rus og psykisk helse og bevisstgjøres om forholdet mellom tvang og grensesetting. Foto: Lars Eivind Bones.
REAGERER PÅ NYE FUNN: Monika Alvestad Reime har forsket på barnevern i flere år. Hun mener Bufdirs institusjonsgjennomgang viser at de ansatte må få kompetanse på rus og psykisk helse og bevisstgjøres om forholdet mellom tvang og grensesetting. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Denne rapporten viser at ansatte i barnevernet fortsatt og gjennomgående mangler kompetanse på rus og psykisk helse. For barn og ungdom med slike utfordringer kan mangel på god faglig oppfølging få svært alvorlige følger, sier Monika Alvestad Reime ved Høgskulen på Vestlandet.

Hun peker på den økte risikoen for utenforskap og dødelighet som tidligere undersøkelser har dokumentert om barn som vokser opp i barnevernets omsorg.

«Risiko for uforsvarlighet»

Etter Dagbladets mange avsløringer om Vestlundveien ungdomssenter, beordret daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) i fjor sommer en gjennomgang av alle adferdsinstitusjoner i landet.

Bufdir har nå gjennomgått 88 av landets rundt 370 institusjonsavdelinger. Gjennomgangen omfatter samtlige statlige rus- og behandlingsinstitusjoner hvor barnevernsbarn er plassert på tvang og et utvalg omsorgsinstitusjoner rundt om i landet hvor risikoen er vurdert som høy. I tillegg er en rekke private institusjoner undersøkt. Bufdir konkluderer med at ingen av institusjonene de har besøkt driver uforsvarlig pr. i dag, men at det er «risiko for uforsvarlig drift» hos 28,4 prosent av de undersøkte institusjonene. Det er særlig behandlingstilbudet til ungdom med rus- og psykiatriutfordringer som framstår som mangelfullt:

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?