- BURDE IKKE TILLATES: - Vi, som planet, burde ikke tillate oljeleting i denne typen områder, sier George Boden i miljøorganisasjonen Global Witness. Han frykter at oljeboring på ugandisk side av innsjøen Lake Edward vil gjøre det umulig for Kongos regjering å si nei til boring i Virunga nasjonalpark (bildet), som ligger på Kongo-siden av innsjøen. Foto: AFP/Riccardo Gangale
- BURDE IKKE TILLATES: - Vi, som planet, burde ikke tillate oljeleting i denne typen områder, sier George Boden i miljøorganisasjonen Global Witness. Han frykter at oljeboring på ugandisk side av innsjøen Lake Edward vil gjøre det umulig for Kongos regjering å si nei til boring i Virunga nasjonalpark (bildet), som ligger på Kongo-siden av innsjøen. Foto: AFP/Riccardo GangaleVis mer

Mener Bjørn Dæhlies afrikanske olje-eventyr er galskap

Miljøorganisasjon frykter ringvirkninger av oljeboring nær UNESCO-vernet naturperle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi vet ikke hva slags ekspertise de har. Det bekymrer oss, sier George Boden i den britiske miljøorganisasjonen Global Witness til Dagbladet.

Han snakker om de 16 selskapene på ei liste over selskaper som har kvalifisert seg til å søke om oljelisenser på seks blokker i Uganda. Et av selskapene er norske Petrica Energy, hvor det tidligere skiesset Bjørn Dæhlie er en av investorene, slik Dagbladet skrev i går.

- Galskap Boden har merket seg at de store, internasjonale oljeselskapene glimrer med sitt fravær på lista, hvor små og ukjente selskaper dominerer. Han tror Ugandas president siden 1986, Yoweri Museveni, nå er ivrig etter å få gjennomført budrunden før valget i februar.

Blokkene ligger ved innsjøene Lake Albert og Lake Edwards i det vestlige Uganda, i naturreservater og sårbare områder. Boden frykter at kombinasjonen av små og ukjente selskaper og sårbare naturområder, kan bli svært skadelig for miljøet.

- Vår bekymring er at hvis de skal dele ut blokker i disse svært sensitive områdene med et unikt økosystem, til selskaper med begrenset erfaring, vil risikoen bli veldig høy. Regjeringen har ikke tilstrekkelig med institusjoner og reguleringer på plass, og det bekymrer oss også. Det er galskap, for å si det rett ut, sier Boden.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å innhente en kommentar fra Ugandas Energi og mineraldepartement til dette.

- Norsk forpliktelse Da Dagbladet snakket med Petrica Energys styreleder Sverre Skogen, sa han at selskapet består av en håndfull personer med lang erfaring fra oljebransjen, og at selskapet vil trekke inn kapital og eksterne ressurser fra etablerte miljøer dersom de skulle bli tildelt blokker i lisensrunden.

BEKREFTER: - Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sier den tidligere skistjerna Bjørn Dæhlie om eierskapet sitt i oljefirmaet Petrica Energy. Her er han hjemme på Holter sammen med hundene.Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
BEKREFTER: - Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sier den tidligere skistjerna Bjørn Dæhlie om eierskapet sitt i oljefirmaet Petrica Energy. Her er han hjemme på Holter sammen med hundene.Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer

George Boden mener det ligger en spesiell forpliktelse på Norge og nordmenn, fordi Olje for Utvikling-programmet som er en del av Norad driver utstrakt oljerådgivning til uganderne, blant annet under arbeidet med lisenstildelinger.

- Som en verdensleder innen olje, og et land som rådgir andre land, blant dem Uganda, mener vi at det er en forpliktelse for Norge å ikke bore i slike områder, sier Boden.

Frykter rasering Det som gjør ham ekstra bekymret for den planlagte oljeutvinningen hvor Petrica Energy har meldt sin interesse, er at de seks blokkene ligger nær den UNESCO-vernede naturperla Virunga, som er Afrikas første nasjonalpark.

Virunga ligger på Kongo-siden av Lake Edward, mens en av de seks blokkene er lokalisert på ugandisk side av den samme innsjøen. På Uganda-siden ligger en annen nasjonalpark, Queen Elizabeth nasjonalpark.

Etter en langvarig strid mellom olje- og miljøinteresser, råder det nå uvisshet om hva som vil skje med en planlagt oljeutbygging som miljøvernere frykter kan rasere Virunga.

- Burde ikke tillates - Mest av alt er vi bekymret for Virunga nasjonalpark. Når Uganda tillater oljeproduksjon på sin side av innsjøen, blir det veldig vanskelig for Kongo ikke å gjøre det samme. Vi, som planet, burde ikke tillate oljeleting i denne typen områder, sier George Boden.

Han mener den lave oljeprisen har gjort det vanskelig for Uganda å tiltrekke seg interesse fra store, etablerte oljeselskaper, men at regjeringen virker bestemt på å gjennomføre den første lisensrunden uansett.

FORPLIKTELSE: - Som en verdensleder innen olje, og et land som rådgir andre land, blant dem Uganda, mener vi at det er en forpliktelse for Norge å ikke bore i slike områder, sier Boden.
FORPLIKTELSE: - Som en verdensleder innen olje, og et land som rådgir andre land, blant dem Uganda, mener vi at det er en forpliktelse for Norge å ikke bore i slike områder, sier Boden. Vis mer

- Det virker som de føler et press for å få unnagjort denne budrunden før valget i februar, sier George Boden.