Mener blåblå kvinnekamp er best

Høyre-statsråd Anniken Hauglie hevder at de rødgrønne bommet i sine advarsler. - Nei, regjeringen er likestillingsfiendtlig, sier Ap.

HØYRE-STATSRÅD: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie opplyser at Solberg-regjeringens politikk har gitt 49.000 flere kvinnelige heltidsansatte og 22.000 flere kvinnelige ledere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HØYRE-STATSRÅD: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie opplyser at Solberg-regjeringens politikk har gitt 49.000 flere kvinnelige heltidsansatte og 22.000 flere kvinnelige ledere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det var ikke måte på hvor galt det skulle gå med landet hvis de rødgrønne måtte gi fra seg regjeringsmakten. De skremte med at vi ville reversere likestillingen og rasere arbeidslivet. Det meste skulle bli verre med en borgerlig regjering. Men slik ble det selvfølgelig ikke, kan vi fastslå etter at vi nå har styrt Norge i snart fire år, sier Høyre-statsråden.

Og legger til:

- Likestillingspessimistene tok feil, de kom med skremselspropaganda.

Til tross for

Anette Trettebergstuen, likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet er dundrende uenig.

KRITISK: Anette Trettebergstuen (Ap) mener dagens regjering har liten grunn til å være fornøyd med sin likestillingspolitikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Anette Trettebergstuen (Ap) mener dagens regjering har liten grunn til å være fornøyd med sin likestillingspolitikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Utviklingen skjer til tross for, og ikke på grunn av, regjeringens innsats. For tvert imot har denne regjeringen ikke gjort annet enn å fjerne og svekke politikk som virker.

- Regjeringens politikk er likestillingsfiendtlig, en rekke statistikker viser det helt klart, men de statistikkene velger de ikke vise fram, sier Anette Trettebergstuen.

Redusert lønnsgap

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener å kunne dokumentere at utviklingen er positiv på særlig tre områder.

- Statistikken viser at at flere kvinner jobber heltid enn noen gang tidligere, særlig gjelder det yngre kvinner. Lønnsgapet mellom menn og kvinner reduseres.

- Andelen kvinnelige ledere øker og betydelig flere jenter enn gutter tar høyere utdanning, sier hun.

22.000 nye sjefer

Høyre-statsråden poengterer at bedringen er større og har gått raskere i løpet av den blåblå regjeringsperioden sammenliknet med hva den rødgrønne.

- Vi kan dokumentere med tall og fakta at utviklingen er positiv. Fra 2008 til 2013 var det to prosent økning i gruppen kvinner som gikk over fra deltid til heltid. Fra 2013 til 2017 er økningen tre prosent.

- 49.000 flere kvinner jobber nå heltid enn da vi overtok. Samtidig har vi fått 22.000 flere kvinnelige ledere under den blåblå regjeringen, sier Anniken Hauglie.

Utradisjonelle valg

Hun mener at det fortsatt er for mange kvinner som jobber deltid.

- Jeg skulle også ønske at flere kvinner påtok seg lederoppgaver og at flere jenter tok utradisjonelle utdanningsvalg. Mye av lønnsgapet skyldes at kvinner og menn velger forskjellig.

- Arbeidsmarkedet er fremdeles for kjønnsdelt, selv om det går i riktig retning. Når vi nå hever kompetansekravet i kvinnedominerte yrker, for eksempel i skole og barnehage, vil det også gi utslag i høyere lønn, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Ap har æren

Anette Trettebergstuen, likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, hevder at den blåblå regjeringen ikke har noen grunn til å slå seg på brystet.

- At flere kvinner jobber heltid er utelukkende på grunn av endringer Ap gjorde i regjering, over 10 kraftfulle tiltak med blant annet lovendringer med rett til økt stillingsbrøk innført i 2013 med virkning fra 2014, som først kunne synes på statistikken i 2015. Dette var Høyre selv imot.

- I tillegg har de blåblå fjernet noen av virkemidlene for økt heltid, så regjeringen har ikke gjort annet enn å bygge ned innsatsen for mer heltid, sier Anette Trettebergstuen.

Ikke imponert

Hun er heller ikke imponert over hva den borgerlige regjeringen har gjort for å redusere lønnsforskjeller mellom kjønnene.

- Det er forskjeller i stilling, makt og næringer som skaper de reelt viktigste forskjellene. Ap har foreslått kvotering av menn inn i kvinneyrker, bedre fordeling av foreldrepermisjon, og en rekke andre tiltak for å både jevne ut forskjeller i utdanningsvalg, og også skape bedre likestilling i hjemmet, som i seg selv virker positivt på kvinners stilling i arbeidsmarkedet, sier Anette Trettebergstuen.

Ap-politikeren hevder også at det går for sakte når det gjelder å øke andelen kvinnelige ledere.

- Også her har regjeringen avvist Ap’s forslag til tiltak, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer