Mener Blair visste USA manglet Irak-plan

Blair var klar over at USA manglet planer for hva som skulle skje i Irak etter Saddam, hevder nære medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tony Blair var fullt klar over at USA manglet planer for hva som skulle skje i Irak etter at Saddam Hussein var styrtet, skriver en britisk søndagsavis.

Den britiske statsministeren tok opp sin bekymring over den mangelfulle planleggingen gang på gang med Det hvite hus, uten hell, skriver The Observer.

Blair visste at forberedelsene var mangelfulle, men sa at han ikke hadde makt til å gjøre noe med det, sier Blairs nære allierte Peter Mandelson, som nå er EU-kommissær. Blair sendte dermed britiske styrker til Irak vel vitende om at Washington ikke hadde skikkelige planer for hva som skulle skje etter invasjonen, skriver avisen.

Mandelsons opplysninger står i sterk kontrast til Blairs egne offentlige forsikringer i 2003 om at han var fornøyd med planleggingen av krigen, også av hva som skulle skje etter selve invasjonen.

Blairs tidligere rådgiver David Manning, som nå er britisk ambassadør i USA, forteller at Blair allerede i 2002 var «svært bekymret» over USAs manglende planer for hva som skulle skje i Irak etter invasjonen, men klarte ikke å påvirke Pentagon til å lage grundigere planer.

Andre medarbeidere forteller at Blair «rev seg i håret» over manglene i planleggingen av hva som skulle skje i Irak etter invasjonen.

Opplysningene kommer fram i en dokumentarfilm om Tony Blairs ti år som statsminister, som vises senere i uka. The Observers politiske kommentator Andrew Rawnsley er programleder for dokumentaren.

(NTB)

Mener Blair visste USA manglet Irak-plan