Mener blodsporene viser at Sigrid var i live i campingvogna

Politiets blodspesialist tror jenta sannsynligvis ble utsatt for stump vold mot hodet.

FANT BLODSPOR: En kriminaltekniker redegjorde i retten i dag for de ulike stedene politiet har funnet blodspor etter Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i campingvogna den tiltalte 38-åringen disponerte på Bryn i Oslo. Foto: Politiet
FANT BLODSPOR: En kriminaltekniker redegjorde i retten i dag for de ulike stedene politiet har funnet blodspor etter Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i campingvogna den tiltalte 38-åringen disponerte på Bryn i Oslo. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å hørt den tiltalte 38-åringen forklare seg de tre siste dagene, fikk retten i dag se en rekke bilder fra campingvogna den tiltalte disponerte og høre om politiets funn på det de mener er åstedet.

Arvid Bjelkåsen, kriminaltekniker ved Oslo politidistrikt, forteller at politiet har funnet en rekke blodspor etter Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i campingvogna. Sigrid forsvant fra Østensjø natt til 5. august, og ble funnet død i et skogholt på Kolbotn 3. september.

Blodet som er funnet er fra Sigrid Giskegjerde Schjetne, fastslår kriminalteknikeren.

Politiet mener den tiltalte 38-åringen har bortført 16-åringen til campingvogna på Bryn, hvor han har drept henne, før han senere har forsøkt å skjule liket på Kolbotn.

Mener Sigrid var i live i vogna Polititeknikeren får flere ganger spørsmål om det er mulig å slå fast om blodet i campingvognen stammer fra et dødt eller levende menneske.

- Det er ikke mulig å si noe hel entydig om dette, sier kriminaltekniker Bjerkåsen.

Hans vurdering er likevel at det mest sannsynlig kommer fra et levende menneske.

- Ingenting indikerer at det kommer fra et dødt menneske. Jeg har ikke vært borti at man har fått et slikt blodmønster av slag mot et dødt menneske, sier Bjelkåsen.

- Min vurdering er at det mest sannsynlig er fra et levende menneske.

Viste bilder Kriminalteknikeren forteller at tre teknikere jobbet på åstedet på Bryn i ti dager for å gå gjennom alle gjenstandene og å samle inn spor. I retten viser han fram bilder av både innsiden og utsiden av låven og campingvogna.

Låven er gammel, møkkete og støvete, og det det står lagret en rekke gjenstander der inne, som dekk, planker og annet. I annen og tredjeetasjen ser det ikke ut til at det har oppholdt seg mennesker, opplyser kriminalteknikeren.

Bjelkåsen går nøye gjennom politiets funn på det de mener er den opprinnelige sengebunnen, som ble funnet av en politihund utenfor vogna. På sengebunnen er det funnet tegn etter relativt mye blod, men bare fullt treff på DNA på ett sted.

KONFRONTERT MED SPORENE: En kriminaltekniker forklarte seg i dag om blodsporene politiet har funnet i campingvogna den tiltalte disponerte. Det har tidligere i retten blitt vist en video av et avhør hvor tiltalte blir konfrontert med funnene. Foto: Politiet
KONFRONTERT MED SPORENE: En kriminaltekniker forklarte seg i dag om blodsporene politiet har funnet i campingvogna den tiltalte disponerte. Det har tidligere i retten blitt vist en video av et avhør hvor tiltalte blir konfrontert med funnene. Foto: Politiet Vis mer

- Det kan skyldes at det er gjort forsøk på å rengjøre plata, sier teknikeren.

Sengebunn I retten tirsdag ble den tiltalte konfrontert med politiets funn av blodspor i campingvogna.

- Det vet jeg ingenting om. Jeg har ingen forklaring på det, svarte han i retten.

Den tiltalte hevdet at han bestemte seg for å piffe opp litt i campingvogna etter å ha hatt besøk av en venninne i slutten av juli. Han fortalte at han startet arbeidet med å fjerne tekstiler, rive/bygge om senga og vaske campingvogna med salmiakk og klorin rundt 1. august 2012, altså drøye tre dager før Sigrid Giksegjerde Schjetne forsvant fra Østensjø.

Kriminalteknikerne har tatt fra hverandre senga i campingvogna og har funnet en rekke blodspor. Et lite stykke av sengebunnen er imidlertid ikke funnet.

- Ut fra blodet på veggen vil jeg anta at dette er den delen av plata som har hatt mest blod på seg, sier Bjelkåsen.

Sigrid Giskegjerde Schjetnes foreldre er ikke tilstede i retten i dag. De har vært tilstede mens den tiltalte 38-åringen har forklart seg, og håpet at han kunne gi dem svar på hvorfor dattera ble bortført og drept. I går fikk de gjennom bistandsadvokat Stabell kommet med noen spørsmål, men Stabell sa til Dagbladet i går at de ikke fikk de svarene de hadde håpet på.