Mener bønnen er del av rømningsplan

Myndighetene avslår ønskene fra Joaquín «El Chapo» Guzmán. Det får advokaten hans til å fnyse.

SKYLDIG: Joaquín Guzman klager over forholdene i fengselet, men myndighetene stoler ikke på den tidligere narkobaronen. Det var i november i fjor at han ble stilt for retten. Video: Vis mer

Siden kartellsjefen Joaquín «El Chapo» Guzmán ble utlevert til USA for to og et halvt år siden, har han sittet fengslet isolert fra omverdenen. Hans advokater hevder nå at dette går ut over 61-åringens mentale helse.

CNN skrev tidligere i mai om hvordan meksikaneren sliter med søvnmangel, hodepine og smerter i øret. I tillegg skal han være mentalt utslitt, og derfor har advokatene hans kommet med en rekke forespørsler.

Det er blant annet ønske om at han skal få anledning til å ferdes utendørs i to timer hver dag, samt at han skal kunne kjøpe seks flasker vann i uka og øreplugger.

NARKOTIKA: Mellom Mexico og Arizona gravde narkobaronen «El Chapo» ut en tunnel for å frakte tonnevis med kokain under grensa. 28 år senere offentliggjøres bildene, i forbindelse med rettssaken mot lederen av Sinaloa-kartellet. Video: US ATTORNEY'S OFFICE Vis mer

Advokatene hevder videre at soningsforholdene til Guzmán er i strid med grunnloven, men dette er ikke myndighetene like overbevist om.

«Hysterisk»

Ifølge Washington Post skal de ha svart med avslag på nevnte ønsker, og begrunnet dette med at det er en del av en plan om å true vitner til stillhet eller rømme fra fengselet på Manhattan.

- Størrelsen på tiltaltes celle, målene på vinduet, fantommusikk i hodet hans og hvilke tv-programmer han kan se på dagtid har lite å gjøre med grunnloven, skal det hete i svaret.

Jeffrey Lichtman, som er en av 61-åringens forsvarere, omtaler svaret som «hysterisk», og peker på at hans klient ikke har brutt noen regler i løpet av sin tid i fengsel.

- Nå blir han anklaget for å planlegge en dramatisk flukt bare fordi han spør om noen vannflasker og litt frisk luft. Det finnes ikke noe bevis for dette, sier Lichtman.

Skyldig

Guzmán ble i februar funnet skyldig for å ha smuglet flere hundre tonn kokain inn i USA. Aktoratet mener at da narkobaronen var den allmektige lederen for Sinaloa-kartellet, var organisasjonen hans den største narkoleverandøren til USA.

I tillegg til narkosmugling, var Guzmán tiltalt for, og ble funnet skyldig i:

  • Organisert kriminalitet
  • Hvitvasking av penger
  • Drap
  • Ulovlig våpenbesittelse

Rettssaken varte i over tre måneder, og etter sluttprosedyrene brukte juryen seks dager på å komme til enighet.

RØMMER FRA FENSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Narkobaronen rømte i 2015, og ble i fjor stilt for retten i USA. Video: Reuters Vis mer

Det er ventet at straffutmålinga vil komme i slutten av juni, og at han vil bli dømt til livstid bak lås og slå. Det er heller ikke bestemt hvor han skal sone, men ADX-fengselet i Colorado er et alternativ.

Blant fangene som har permanent adresse her er Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric Rudolph, Zacarias Moussaoui, Dzhokhar Tsarnaev, Terry Nichols, Vincent Basciano, Ramzi Yousef, Michael Swango, Larry Hoover og Robert Hanssen.

Også Thomas Silverstein satt her. Mannen som i 1983 tok livet av fengselsbetjent Merle Clutts og med det fikk det føderale fengselsbyrået til å opprette Supermax-fengselet i Colorado. Han gikk ifølge CNN bort tidligere denne måneden.