Mener børsene er for optimistiske

- De negative konsekvensene av Brexit, Trump og Italias «nei» vil ikke merkes før fra slutten av neste år, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Aksjestrateg Paul Harper er ikke blant de største børsoptimistene.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Iván Kverme</span>
Aksjestrateg Paul Harper er ikke blant de største børsoptimistene. Foto: Iván KvermeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): At Storbritannia skulle forlate EU og at Donald Trump skulle vinne det amerikanske presidentvalget, var to av årets mest fryktede hendelser i finansmarkedene. Mandag kunne vi lese at det italienske folk stemte «nei» til en grunnlovsreform og at den EU-vennlige statsministeren Matteo Renzi gikk av.

Ny børsrekord

Aksjemarkedet lar seg tydeligvis ikke skremme, slår Finansavisen fast tirsdag. Mandag sluttet hovedindeksen på Oslo Børs på 663,91 poeng, hvilket er den høyeste sluttnoteringen noensinne. Intradag er rekorden på 666,68 poeng. Det skjedde i april 2015.

I DNB-bygget i Bjørvika sitter aksjestrategene Paul Harper og Morten Jensen og ser at årets folkeavstemninger og politiske valg, bortsett fra i Østerrike, har gått «feil» vei.

Vil ikke merkes før i slutten av 2017

- Dette er en ny mulig negativ faktor som foreløpig ikke fører til noen dramatikk i markedene. De negative konsekvensene av Brexit, Trump og Italias «nei» vil ikke merkes før fra slutten av neste år, sier Paul Harper til Finansavisen. Mens Donald Trump flytter inn i Det hvite hus 20. januar, planlegger Storbritannia å starte prosessen med utmelding fra EU 30. mars.

- Det som beroliger markedene er at det virker ikke som det skal bli et nyvalg, men heller en teknokratisk regjering frem til neste valg som skal være i 2018. Men man kan ikke helt utelukke at det kan bli et nyvalg. Det ligger dermed an til å bli en periode der Italia ikke vil få fikset noen av de strukturelle problemene landet sliter med, sier aksjestrategen til Finansavisen.

Nøytral anbefaling

Ifølge Finansavisen har DNB Markets en nøytral-anbefaling på norske aksjer.

- Vi tror aksjemarkedet skal opp, men ikke mye nok til at vi skal ha en «overvekt»-anbefaling. Når sykelen er moden synes vi det må være mer oppside i forhold til risikoen som er der ute, avslutter Harper.

Andre økonominyheter:
Magnus Carlsens ukjente formue
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner