Mener Brende er feig

Miljøvernminister Børge Brende gjemmer seg i skjørtene på en pengestyrt fiskeriminister i kongekrabbe-saken. Det mener opposisjonspolitikere på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Brende har vært handlingslammet i saken om kongekrabba, sier Eva M. Nielsen fra Ap. Børge Brende tok seinest på FN-møtet i Johannesburg i august til orde for at FN-konvensjonen som advarer mot fremmede arter, må følges opp i praksis. Når krabbene nå spiser seg langs kysten i rekordtempo, anklages Brende for å feige ut og overlate saken til de som ser raske penger i krabbene. - Nå har han gjemt seg lenge nok bak en fiskeriminister som setter lettjente penger først. Det er på tide at Børge Brende bretter opp ermene og tar opp kampen med Svein Ludvigsen, tordner Nielsen.

Nekter å snakke

Nå maner hun miljøvernministeren til kamp for livsgrunnlaget langs kysten: - Det er jo selvsagt også en miljøsak i og med at dyra kan ta livsgrunnlaget fra torsken. Men det er typisk at ingen ting blir tatt på alvor før krabbene sprer seg helt ned til Aker Brygge, mener Nielsen som var ordfører i Alta i ti år fram til hun kom på Stortinget i 2001. I går nektet Brende å snakke med Dagbladet om krabbene. Miljøverndepartementets informasjonsavdeling henviser til det såkalte sektorprinsippet, som gir fiskeriministeren ansvaret også for miljøhensyn i denne saken. Senterpartiets Inger Enger sitter i miljøkomiteen på Stortinget, og var selv til stede på FN-møtet i Johannesburg. - På FN-møtet ble det sagt at vi nå framover skal vie ekstra oppmerksomhet til ressursene i havet. Dette er en næringssak, men opplagt også en miljøsak, sier Enger.

Russiske interesser

Øyvind Korsberg, Frp's miljøpolitiske talsmann fra Troms, ønsker større fangstkvoter. - Men jeg sitter igjen med en følelse av at det gjelder å ikke irritere vår venn i øst, sier han. SV har levert et forslag om fritt fiske for å redusere bestanden, men mye tyder på at regjeringspartiene og Frp vil stemme ned forslaget når det kommer opp om noen uker.

FÅR KJEFT: Børge Brende