DEKKER ANSIKTET: Bildet illustrerer hvordan en niqab ser ut. Jentene som Dagbladet møtte i København ville ikke la seg avfotografere. Foto: NTB Scanpix.
DEKKER ANSIKTET: Bildet illustrerer hvordan en niqab ser ut. Jentene som Dagbladet møtte i København ville ikke la seg avfotografere. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

«Burkaforbudet»

Mener «burkaforbudet» er laget for å diskriminere muslimer

Flertall i Danmark for å gjøre det ulovlig å dekke til ansiktet.
- Ikke ta fra oss identiteten, sier muslimske jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Fredagsbønnen er akkurat avsluttet og troende muslimer strømmer ut fra moskeen «Det islamske trossamfund» i København. Kvinnene dekker håret med sjal, men det er også noen som er iført nikab, et slør som bæres foran ansiktet slik at bare øyene synes.

Den danske hovedstaden byr på seg selv med varm høstsol og krystallklar luft. Like klar var beskjeden fra de danske regjeringspartiene i dag. Venstre bestemte seg for å støtte forslaget om et forbud mot å dekke ansiktet i offentlighet. I Danmark kalles lovforslaget for «burkaforbudet».

FREDAGSBØNN: «Burkaforbudet» ble et hett diskusjonstema da bønnestunden var over. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
FREDAGSBØNN: «Burkaforbudet» ble et hett diskusjonstema da bønnestunden var over. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Utenfor moskeen står «Sara» (21) og «Emma» (22) og venter på noen venner. De snakker gjerne med Dagbladet, men vil ikke at deres virkelige navn skal på trykk eller å bli fotografert. Til tross for at det svarte sløret dekker hele ansiktet.

- Det er religionsfrihet i Danmark. Hvorfor skal ikke vi få lov til å gå med det vi vil, spør Sara.

- Jeg finner meg ikke i å bli undertrykket. Dette er et plagg jeg går med frivillig. Det at noen skal komme og presse et forbund ned over meg, det er undertrykkende, sier Emma.

- Det er ingen hemmelighet at det er mange som ikke er så glade i muslimer i Danmark, men du kan ikke bare fjerne en persons identitet. Nikab er en del av min og mange andres identitet, sier Sara.

Forbud

Flere land i Europa har allerede innført forbud mot burka og nikab. Belgia, Frankrike, Italia og Østerrike er noen av landene. I Tyskland og Spania er det delvis forbud mot plagg som dekker ansiktet.

Det er Dansk Folkeparti, et parti som ofte sammenliknes med norske Fremskrittspartiet, som tok initiativ til lovforslaget.

Ifølge avisa Berlingske vil regjeringen nå fremme et forslag som er ventet å ligge tett opp til Dansk Folkepartis opprinnelige utkast.

Forslaget vil innebære et ikke-religiøst motivert forbud mot maskering i det offentlige rom og so dermed vil ramme muslimer som bruker ansiktsdekkende plagg.

- Dette er bare for å undertrykke muslimene. De ville aldri gjort dette hvis det var en annen religion, sier Emma, som lurer på hvilken lovhjemmel som gir regjeringen mulighet til å nekte jentene å bruke nikab.

Både Sara og Emma studerer på universitetet og er født og oppvokst i Danmark.

Konsekvenser

Ingen av jentene har tenkt gjennom hvordan de vil reagere dersom forbudet gjennomføres. Foreløpig har myndighetene ikke signalisert hva straffen for å bryte «burkaforbudet» vil innebære.

- Vi må først få vite hva konsekvensene blir. Kanskje man blir bøtelagt for å gå med nikab, sier Sara.

- Blir muslimer diskriminert i Danmark?

- Ja, det er ikke bare litt. Det er mye og vi kan merke det hver dag. Det kommer til uttrykk i mediene, på gata, overalt. Det blir alltid oss mot dem, sier Emma.

- Det danske samfunnet har alltid vært slik at vi skal stå sammen og hjelpe hverandre. Et forbud mot nikab vil bare lage en dypere og dypere grøft. Det er ikke integrasjon, sier Sara.

- Jeg er like dansk som andre på min aldre. Vi er født er her, vi tar utdannelsen og er på samme nivå, men de skubber meg vekk, det er dessverre realiteten, sier Emma.