Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjengs leie

Mener byråd hindret fotografering. Her er bildene

Blokkerte linsa etter å ha behandlet betent sak. - Aldri opplevd liknende, sier journalisten.

BLOKKERTE LINSA: Byråd Tone Tellevik Dahl ville ikke at lokalavisjournalist skulle ta bilde av byrådslederen, og blokkerte kameralinsa etter betent byrådsmøte. Foto: Arnsten Lindstad
BLOKKERTE LINSA: Byråd Tone Tellevik Dahl ville ikke at lokalavisjournalist skulle ta bilde av byrådslederen, og blokkerte kameralinsa etter betent byrådsmøte. Foto: Arnsten Lindstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige onsdag fremmet Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg, forslag på vegne av opposisjonen om husleiekutt for utviklingshemmede i kommunale boliger i Oslo.

Mange i denne gruppa har opplevd en voldsom prisøkning og fått kraftige innstramminger i økonomien etter at de i 2016 ikke lenger ble skjermet fra å betale gjengs leie, som enkelt forklart tilsvarer markedspris.

Det rødgrønne flertallet gikk med på å behandle forslaget, men med Rødt med på laget stemte de ned forslaget. De har imidlertid sagt at de vil komme med et løsningsforslag i forbindelse med revidert budsjett neste uke.

Blokkerte fotografen

Verken publikum eller media hadde adgang til salen mens saken var til behandling. Først da møtet var hevet, fikk de oppmøtte journalistene fra lokalavisa Vårt Oslo komme inn.

De ønsket å ta bilde av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Frode Jacobsen (Ap) etter at de hadde sikret rødgrønt flertall mot reversering av husleia for beboere i samlokaliserte boliger. Det var også Vårt Oslo som først omtalte hendelsen.

- Ved møtets slutt gjorde jeg som jeg alltid pleier. Jeg gikk fram fordi jeg ville ha et bilde av de to, det er vanlig journalistisk praksis. Det vet representantene. Da jeg løftet kameraet kom ei hånd og sperret for objektivet, sier Arnsten Linstad, journalist i Vårt Oslo.

Det var Tellevik Dahls hånd. Ifølge Linstad var ikke kameraet på noen måte rettet mot henne. Hun kom inn fra høyre og sperret med hånda. På bildeserien under kan du selv se utgangspunktet for uenighetene.

INN FRA HØYRE: Her kan du se hvordan byråden kommer inn fra høyre, for så å blokkere for kameraet. Foto: Arnsten Lindstad

- Faen, kutt ut!

- Jeg sa til henne «Faen, kutt ut! Jeg må få lov til å ta bilder!» Så tok jeg noen bilder av de to og måtte løpe videre. Jeg rakk ikke spørre hvorfor hun gjorde det, men jeg har aldri opplevd noe liknende.

Etter at han sa ifra, fjernet byråden hånda uten å si noe, og lot ham fortsette fotograferingen.

Til Dagbladet forklarer Tellevik Dahl sin versjon av hendelsen.

- Noen av oss sto og pratet om hva som skjedde under møtet. Da oppdaget jeg at noen tok bilde med blits nært fjeset mitt, noe som var veldig forstyrrende. Det tror jeg de fleste som var til stede kan bekrefte. Øynene mine var slitne etter en lang dag på jobb, og blitsen forstyrret veldig mye, skriver hun i en e-post.

- Derfor løftet jeg hånda, for å beskytte øynene mine. Hadde journalisten spurt på forhånd, kunne han selvfølgelig tatt bilde. Da kunne vi snudd oss mot han. Bilde stiller vi selvsagt alltid opp på. Det er jobben vår.

Det synes Linstad er en underlig forklaring. Han forstår at hun var sliten, men gjentar at kameraet aldri var rettet mot henne.

- Enten husker hun feil, eller så prøver hun å pynte på virkeligheten. Forklaringen stemmer ikke over ens med virkeligheten, som kommer tydelig fram i bildene, sier han.

Byrådens kontor informerer om at Tellevik Dahl inviterte Vårt Oslo til et bakgrunnssamtale på hennes kontor i starten av mai, der det ble tatt bilder og snakket åpent om saken.

BEKLAGET: Her får Vegard Kile (55) endelig en beklagelse fra kommunen. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Uakseptabelt

- Det er uakseptabelt at framtredende politikere hindrer pressen i å ta bilder eller dekke en sak. Det illustrerer først og fremst at dette er en sak Ap-byråden ikke vil ha oppmerksomhet rundt, sier Eirik Lae Solberg (H), som fremmet forslaget onsdag.

Unntaksbestemmelsen for gjengs leie ble vedtatt opphevet i 2015, på bakgrunn av en utredning fra det borgerlige byrådet. Solberg er fortsatt svært skuffet over at det rødgrønne byrådet stemte ned forslaget om å reversere den.

OPPRØRT: Eirik Lae Solberg er skuffet over byrådet, og mener hendelsen illustrerer at de ikke vil ha oppmerksomhet rundt saken. Foto: Øistein Norum Monsen
OPPRØRT: Eirik Lae Solberg er skuffet over byrådet, og mener hendelsen illustrerer at de ikke vil ha oppmerksomhet rundt saken. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Det er opprørende at de fortsetter å ture fram overfor utviklingshemmede. I februar forsikret de om at de ville rette opp den uretten som ble begått, så viste det seg å ikke bli gjort, og så stemmer de ned et forslag om å gjøre det. Det er for meg uforståelig.

Onsdag kveld forrige uke skrev Rødt Oslos leder, Siavash Mobasheri i en e-post til Dagbladet at han mener de ikke hadde nok informasjon til å stemme for forslaget på nåværende tidspunkt. Rødt har flere ganger fremmet forslag om å skrote hele ordningen, men har blitt nedstemt like mange ganger.

- Stemmer ikke det at byrådet ikke har tilstrekkelig oversikt til å stemme for forslaget på nåværende tidspunkt?

- Det er ikke en troverdig forklaring. Oslo kommune vet hvem som hadde fritak fra gjengs leie før den ble opphevet. Det er fornuftig at de går gjennom hvem som skal skjermes i framtida, men i mellomtida er det bare å gå tilbake til den leia de hadde før.

- Har dere tatt høyde for dette i deres alternative budsjett?

- Vi var ikke kjent med saken da vi behandlet bybudsjettet før jul, men vi kommer til å ta høyde for det når vi legger fram vårt forslag til revidert budsjett om noen uker.

Han påpeker at Oslo kommune har fått et rekordhøyt økonomisk handlingsrom i 2019, med 1,8 milliarder mer å rutte med.

- Det gjør det ekstra provoserende at de lar være å hjelpe en av de mest sårbare gruppene i samfunnet. Livskvaliteten til utviklingshemmede kan ikke bli en salderingspost.

RYDDER OPP: Byråd Tone Tellevik Dahl forsikrer om at Oslo kommune jobber for å rydde opp i kontraktskaoset. Foto: Sturlason / Oslo kommune
RYDDER OPP: Byråd Tone Tellevik Dahl forsikrer om at Oslo kommune jobber for å rydde opp i kontraktskaoset. Foto: Sturlason / Oslo kommune Vis mer

- Ikke riktig

Det er overhodet ikke riktig at byrådet ikke ønsker oppmerksomhet rundt saken, eller at utviklingshemmede er i ferd med å bli en salderingspost, ifølge Tellevik Dahl.

- Vi har fra første stund vært opptatt av å forklare at vi hadde for lite kunnskap da vi opphevet unntaksregelen i 2015. Det har vært vanskelig å få full oversikt, ettersom alle bydeler har forvaltet vedtaket på ulike måter. Vi har vært ærlige på at det er krevende, men den jobben tar vi, sier hun.

Tellevik påpeker at eiendomsreformen som Høyre-byrådet innførte i sin tid, har gjort jobben ekstra krevende. Hun mener Høyre løper fra sitt eget ansvar, og leser man vedtaket fra 2006, ser man at de aldri hadde som intensjon at alle i samlokaliserte boliger skulle fritas fra gjengs leie.

Nå jobber de imidlertid intensivt med å skaffe seg oversikt over kontraktene.

- Det viktigste nå er at de som ble omfattet av vedtaket fra 2006 om subsidiert leie blir ivaretatt og får nedjustert leia. Vi vet av noen mener at de tilhører denne gruppa, men her har ikke kommunen hatt god nok oversikt. Det jobber vi med å få nå, og det er derfor vi gjør dette så grundig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!