Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener byrådet har sviktet Max Hermansens ytringsfrihet

Carl I. Hagen ber byrådet sørge for at Pegida-talsmann Max Hermansen kan gå tilbake til lærerjobben.

VIL HJELPE HERMANSEN: Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I. Hagen foreslår at bystyret i Oslo ber byrådet sørge for at «arbeidsforholdene legges til rette slik at Max Hermansen kan gjenoppta sitt arbeid som lærer i Osloskolen». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HJELPE HERMANSEN: Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I. Hagen foreslår at bystyret i Oslo ber byrådet sørge for at «arbeidsforholdene legges til rette slik at Max Hermansen kan gjenoppta sitt arbeid som lærer i Osloskolen». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke være vitne til dette, sier en oppgitt bystyrepolitiker Carl I. Hagen.

Han er dypt skuffet over sine kolleger i bystyret og byrådet i Oslo, som han mener ikke har «løftet en finger» for Pegida-talsmann Max Hermansens ytringsfrihet.

Hermansen er for tida sykmeldt fra sin lærerjobb i Osloskolen, etter å ha havnet i konflikt med muslimske elever som sterkt misliker hans anti-islamske ytringer på Facebook.

- Engstelig og redd Nå legger Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I. Hagen fram et privat forslag for behandling i bystyret. Der ber han byrådet sørge for at «arbeidsforholdene legges til rette slik at Max Hermansen kan gjenoppta sitt arbeid som lærer i Osloskolen».

- Han har offentlig sagt at han er engstelig og redd, og såvidt jeg vet har han ikke fått noen henvendelse fra skolen om at de vil legge til rette for at han kan komme tilbake, sier Hagen til Dagbladet.

Hermansen er talsmann og frontfigur for den islam-fiendtlige organisasjonen Pegida, som er en avlegger av en tysk bevegelse og har hatt flere marsjer i Oslo mot «islamiseringen av Europa» og muslimsk innvandring til Norge.

Han ble sykmeldt etter at muslimske elever protesterte mot å bli undervist av en person med hans anti-islamske holdninger. Det kom også til harde konfrontasjoner i klasserommet.

- Ikke Charlie Hagen mener at hans politikerkolleger i bystyret og byrådet har sviktet Hermansen.

- De har ikke løftet en finger når de ser at en lærer har mistet jobben og sjaltes ut som følge av trusler i klasserommet, sier Hagen. På direkte spørsmål om hvem kritikken gjelder, svarer han: «Alle de andre og særlig byrådet».

Nå spør han om Oslo-politikere som etter muslimske fanatikeres massakre mot karikaturbladet Charlie Hebdo i Paris hevdet at «jeg er Charlie» egentlig hadde noen rett til å gjøre det.

- De var høye på pæra og sa at «jeg er Charlie», men de gjør ingen ting for å forsvare Hermansens ytringsfrihet, sier Hagen.
Han sier at han ville ha engasjert seg på samme måte hvis en lærer hadde havnet i samme situasjon etter kritikk mot kristendommen.

- Bør instruere rektor Hagen er forsåvidt fornøyd med en redegjørelse han har fått fra skolebyråd Anniken Hauglie (H), hvor hun understreker at «alle ansatte i Osloskolen har ytringsfrihet på lik linje med andre norske borgere».

Han er derimot misfornøyd med den praktiske oppfølgingen av saken.

- Hun bør instruere rektor om at hun forventer en rapport i løpet av tre dager om at han har hatt en samtale med Hermansen, og at han gir en bekreftelse på at han har gått fram i tråd med loven. Det virker ikke som rektor tar ansvar for medarbeideren sin, sier Hagen.

«Som media er kjent med er det en pågående personalsak knyttet til dette. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere noe nærmere», skriver rektor Kjell Ove Hauge i en tekstmelding til Dagbladet. Tidligere har han sagt dette om Max Hermansen til NTB:

- Det han gjør som privatperson, er hans valg. Han arbeider her, er ansatt hos oss og vi følger ham opp internt. Dersom dette skulle bli en sak på skolen, håndterer vi det.

- Kritikkverdig Også skolebyråden får kritikk for ikke å ha engasjert seg mer for å finne en løsning.

- Jeg synes det er kritikkverdig at ikke byråden har hatt en større grad av aktivitet for å få en løsning på en fastlåst situasjon, sier Hagen, som regner med at det private forslaget hans vil komme opp til bystyrebehandling i mars.

«Jeg har ikke anledning til å kommentere personalsaker som dette. Det er også den enkelte skole og Utdanningsetaten som følger opp personalmessige forhold. Så vidt jeg ved er vedkommende sykemeldt, noe som er et anliggende mellom vedkommende og hans lege. Jeg er kjent med at det har vært tatt initiativ til samtaler mellom arbeidsgiver og ansatt. Jeg er ikke kjent med innholdet i samtalene», skriver Anniken Hauglie i en tekstmelding til Dagbladet.

At Hermansen har fått sparken fra en deltidsjobb som lærer ved Opplæringskontoret for service og samferdsel, sier Hagen at han ikke får gjort noe med, siden dette ikke er en jobb i regi av Oslo kommune.

RØK UKLAR: Talsmannen for den anti-islamske bevegelsen Pegida i Norge, Max Hermansen, er lærer i Oslo-skolen men er sykmeldt etter å ha røket uklar med muslimske elever. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RØK UKLAR: Talsmannen for den anti-islamske bevegelsen Pegida i Norge, Max Hermansen, er lærer i Oslo-skolen men er sykmeldt etter å ha røket uklar med muslimske elever. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media