Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror-rettssaken

Mener chatting på trøndersk kan skape misforståelser i retten

34-årig verdaling tiltalt for IS-deltakelse.

- VAR FREMMEDKRIGER: Ifølge tiltalen var 34-åringen fra Verdal væpnet fremmedkriger i IS i halvannet år. Her et arkivbilde fra terrororganisasjonens «hovedstad» Raqqa i 2014. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- VAR FREMMEDKRIGER: Ifølge tiltalen var 34-åringen fra Verdal væpnet fremmedkriger i IS i halvannet år. Her et arkivbilde fra terrororganisasjonens «hovedstad» Raqqa i 2014. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarerne til den 34-årige nordmannen som er tiltalt for å ha vært fremmedkriger i Den islamske stat (IS), mener at klientens chatting på trøndersk kan være kilde til misforståelser i retten.

- I chattene er det en del trønderske ord og uttrykk, og man må ha et bevisst forhold til dette, sier forsvarer Siri Langseth, selv trønder.

Langseth sier 34-åringens dialektord faller helt naturlig for henne, men oppdaget under forberedelsene til rettssaken at medforsvarer Elisabeth Myhre misforsto ordet «klar» (sliten, trøtt).

- Han skriver på trøndersk når han chatter, og det er mye av det, utdyper Langseth overfor Dagbladet.

TRØNDER: Som sin klient er forsvarer Siri Langseth fra Advokatfirmaet Staff trønder, og har ingen problemer med å skjønne chattene hans. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
TRØNDER: Som sin klient er forsvarer Siri Langseth fra Advokatfirmaet Staff trønder, og har ingen problemer med å skjønne chattene hans. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

2500 meldinger

Sentralt i påtalemaktens bevisførsel står lange chattelogger. Mens han var i Syria mellom desember 2014 og april 2016, chattet verdalingen mye med en venn og et familiemedlem hjemme i Trøndelag, og påtalemakten har varslet at de vil legge fram ca. 2500 meldinger som bevis.

Den tiltalte mannen sitter fattet i retten, ikledd grå genser, blå ruteskjorte, barbert på hodet og med velstelt lysebrunt helskjegg. Han svarte nei på de to alvorlige tiltaltepunktene, som går på terrordeltakelse og såkalt terrorforbund i hht. straffelovens paragraf 147.

Det er på det rene at 34-åringen dro til Syria og oppholdt seg ulike IS-kontrollerte områder. Men mens påtalemakten mener han gjorde væpnet tjeneste som fremmedkriger, hevder han selv at han bare utførte humanitært arbeid og var å anse som sivilist.

- Han har vært igjennom alle stadiene i IS' rekrutteringsperiode. Sikkerhetssjekk, religiøs opplæring og våpentrening, sa statsadvokat Kim Sundet under sitt innledningsforedrag.

Verdalingen dro til Syria kort tid etter at et vennepar av ham, også de fra Innherred, dro i forveien. Mens mannen i paret ble drept i 2015, skal kona fremdeles oppholde seg med IS.

Begjærte utsettelse

Da rettssaken startet i dag morges, begjærte forsvarerne punktet om terrordeltakelse avvist og hovedforhandlingen utsatt. Årsaken var nylig oversendte og ufullstendige rettsdokumenter fra tyrkisk lagmannsrett, som viser at klienten allerede har vært igjennom en rettsprosess angående hans angivelige IS-medlemskap.

Men tingretten, under ledelse av dommer Jannicke Johannesen, brukte bare en halvtime på å si seg enig i påtalemaktens syn: at en eventuell dom i et annet land ikke har noe å si for straffeforfølgelse i Norge. Hovedforhandlingen går dermed som planlagt.

34-åringen skal etter planen forklare seg i dag. Han har vært lite samarbeidsvillig overfor politiet, og har bare avgitt en forklaring i august 2016 - siden har han ikke latt seg avhøre.

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: Gabriel Chaim / CNNVis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!