Mener Claire (40) har verdens verste skotske aksent

Får kritikk for sexy whisky-reklame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden i fjor høst har den britiske skuespilleren Claire Forlani (40) frontet det skotske whiskeymerket Dewar's i et forsøk på å gjøre whisky mer sexy.

Og kanskje tenkte Dewar's at Forlani, som er gift med den skotske skuespilleren Dougray Scott (47), ville være et naturtalent til å snakke med skotsk aksent.

For det er i alle fall det hun prøver på i reklamefilmene for whiskymerket.

Skotsk whisky-fristerinne Forlani har så langt spilt inn tre reklamesnutter, der hun tar rollen som en whisky-drikkende fristerinne.

De to første kom ut henholdsvis i oktober og desember i fjor, mens den siste ble sluppet i mai.

Reklamefilmene har så langt bare blitt vist på tv-skjermer i USA, og samtlige ender med at den vakre 40-åringen refererer til den ukjente og mystiske mannen «Angus».

Det er det amerikanske reklamebyrået Opperman Weiss som står bak de tre reklamene, og en talsmann for dem forklarer at målet er at Forlani skal lokke fram whiskydrikkere som Dewar's sirene, hvor hun både skal framstå som dronning og gangster.

En sirene er et vesen fra gresk mytologi, som først ble omtalt i skrift i Horners «Odysseen» som vesener som prøver å lokke sjøfolk med sin sang.

- Hun har et sterkt, kommanderende grep over en «edgy», underjordisk verden og ustråler sin makt gjennom sin holdning, sin rappe munn og fengende skjønnhet. Hun trekker seeren inn fra første øyeblikk, og oppfordrer menn til å dras inn i sin hemmelige verden.

- Smertefullt å se på Men det er likevel ikke bare Forlanis skjønnhet som får oppmerksomhet fra seerne. Flere har nemlig latt seg frustrere over det de mener er en dårlig etterlikning av den skotske aksenten.

«Den skotske aksenten har blitt slaktet i en rekke tv-show og filmer, men jeg pleier å tenke at de er av amerikanere som prøver seg på skotsk. Dette er et skotsk destilleri, som bruker en brite som skal høres skotsk ut overfor the amerikanske publikummet. Det virker helt feil,» skriver en seer under en av reklamefilmene på Youtube.

En annen beskriver det hele som smertefullt å se på:

«Jeg er skotsk, og dette er smertefullt å se på. Hun overdriver rullende R-er og hennes uttale av 'benefits' er veldig rar. Det høres ut som om hun har klinkekuler i munnen.»

Vedkommende påpeker også at whisky ikke selges som «scotch» i Skottland, slik Forlani sier i reklamen.

- Så sexy at dette går greit Noen går også så langt som å kalle Forlanis forsøkt på den skotske aksenten som fornærmende.

«Forferdelig. Aksenten hennes er en fornærmelse overfor skottene. Hvordan denne reklamen ble godkjent er et av de store mysteriene i livet.»

Men selv om 40-åringen må tåle knallhard kritikk fra mange, er det også noen som gir henne ros.

«Det er vanskelig å få til skotsk aksent, når du er engelsk. Så med tanke på det synes jeg hun fortjener litt ros. Dessuten er hennes engelske aksent så sexy at jeg kan tåle den falske aksenten. »

Claire Forlani giftet seg med Dougray Scott, kjent fra tv-suksessen «Frustrerte fruer», i 2007.

Selv er hun mest kjent for rollen som Brandi Svenning i «Mallrats» fra 1995, men har også hatt roller i filmer som «The Medallion» og «Camelot». Hun har også spilt i flere epsioder av «NCIS: Los Angeles».

Den mørke skjønnheten fikk i 2000 og 2001 henholdsvis 51. og 89. plass på «100 Sexiest Women»-lista til magasinet Stuff og 85. plass på en liknende liste gjort av mannebladet FHM i 2001.

FÅR KRITIKK: Claire Forlani får kritikk får sitt forsøk på etterlikne skotsk aksent. Her sammen med sin skotske skuespillerektemannen Dougray Scott. Foto: Matt Dunham / AP Photo / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Claire Forlani får kritikk får sitt forsøk på etterlikne skotsk aksent. Her sammen med sin skotske skuespillerektemannen Dougray Scott. Foto: Matt Dunham / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer