MED ANSATTE: Ansatte på Trump National Doral Golf Club i Miami tar bilder sammen med arbeidsgiveren sin. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
MED ANSATTE: Ansatte på Trump National Doral Golf Club i Miami tar bilder sammen med arbeidsgiveren sin. Foto: REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

Presidentvalg i USA

Mener Clinton vil starte tredje verdenskrig og hadde elsket en slåsskamp med USAs visepresident

Donald Trump er definitivt fri fra fotlenkene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Etter flere uker med kontroverser, anklager om seksuell trakassering og drøye uttalelser går det stadig dårligere for Republikanernes presidentkandidat Donald Trump på meningsmålingene.

Realclearpolitics landsgjennomsnitt av meningsmålingene ligger han 5,1 prosentpoeng bak Demokratenes kandidat Hillary Clinton.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

I en rekke avgjørende delstater ser også valgkampen hans ut til å være i ferd med å kollapse, mens Det republikanske partiet står midt i en borgerkrig.

Derfor tyder det aller meste på at USA får sin første kvinnelige president etter valget 8. november.

Ikke samlet parti

Selv har Trump varslet via Twitter at «fotlenkene er av»

- Dersom partiet vårt hadde stått samlet, hadde vi ikke kunnet tape mot Hillary Clinton, sier Trump til Reuters.

LEDER STORT: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på valgmøte i Florida. Foto: NTB Scanpix
LEDER STORT: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på valgmøte i Florida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I det samme intervjuet advarer han i sterke ordelag mot Clintons utenrikspolitikk. Trump mener det er viktigere å bekjempe IS enn å få Syrias diktator, Bashar al-Assad, til å gå av. Dermed signaliserer kjendismogulen at han ønsker en kraftig endring av kursen USA hittil har i Syria-konflikten.

- Vi burde fokusere på IS. Vi burde ikke fokusere på Syria. Vi kommer til å ende opp med tredje verdenskrig dersom vi hører på Hillary Clinton, sier Trump til nyhetsbyrået mens han spiser pølser og egg på Trump National Doral golf resort i Florida.

Clinton har tatt til orde for å etablere en ikke-flysone i luftrommet over Syria og sikkerhetssoner på bakken for å beskytte sivile. Enkelte analytikere har påpekt at dette kan sendre USA direkte i konflikt med Russland som har jagerfly på tokter over Syria.

- Vi slåss ikke mot Syria lenger. Vi slåss mot Syria, Russland og Iran. Og Russland er et atomvåpenland, sier Trump.

Han anklager også Clinton på nytt for ikke å være i stand til å håndtere forholdet til Russland og landetspresident, Vladimir Putin.

- Hvordan skal hun gå tilbake og forhandle med en mann hun ser på som ond, undrer Trump, som selv har snakket om Putin i usedvanlig varme ordelag.

Vil ha slåsskamp

Tirsdag rakk også Trump å gjøre det klart at han ønsker en kamp på tørre nevene mot USAs visepresident Joe Biden.

- Jeg hadde elsket å slåss mot Mister Tough Guy. Noen ting i livet hadde jeg virkelig elsket å gjøre, sa Trump på et valgmøte, ifølge CNN.

Uttalelsene fra Trump kom etter at Biden i forrige uke sa at Trump hadde gitt «lærebokdefinisjonen av seksuell trakassering» med det berømte lydopptaket.

HARDTSLÅENDE: USAs visepresident Joe Biden. Foto: NTB Scanpix
HARDTSLÅENDE: USAs visepresident Joe Biden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Pressen spør meg alltid: «Skulle du ønske du fikk gå i debatt med ham?» Nei, jeg skulle ønske vi gikk på videregående. Da kunne jeg ha tatt ham med bak gymsalen. Det er det jeg skulle ønske, sa Obamas hardtslående visepresident.