Lærerstreiken:

Mener corona-elevene ofres: - Hjerterått

Coronagenerasjonen «kastes foran toget» i lærerstreiken, mener mor og journalist Hilde Sandvik. - Rett og slett trist, sier Utdanningsforbundets leder, som ikke kjenner seg igjen i kritikken.

- OFRES: Journalist og forfatter Hilde Sandvik mener en generasjon blir ofret i den pågående lærerstreiken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- OFRES: Journalist og forfatter Hilde Sandvik mener en generasjon blir ofret i den pågående lærerstreiken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lærerne og KS (kommunesektorens organisasjon) virker å være langt unna en løsning i den pågående konflikten, og onsdag ble det klart at Utdanningsforbundet tar ut ytterligere 1800 medlemmer i streik.

- Jeg mener at KS og Utdanningsforbundet nå gjør seg skyldig i å ofre en generasjon som i utgangspunktet har hatt veldig mye motbør de siste åra. Dette er en streik for framtidas barn, og det er en hån mot samtidas barn.

Det sier journalist og forfatter Hilde Sandvik - for mange kanskje kjent som programleder for podkasten «Dansken, Svensken og Nordmannen», eller som tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

- Alle eller ingen

I et innlegg på sin Facebook-side tirsdag, skrev Sandvik blant annet at lærerstreiken nå skaper en kløft mellom elever som får undervisning, og de som ikke får det, og tar til orde for å enten ta ut alle lærere i streik, eller å stanse streiken nå.

- Mener du at det hadde vært bedre at alle lærerne ble tatt ut i streik, og at alle elevene hadde blitt rammet, men igjen fått redusert tilbudet likt?

- Det var mest retorikk, for jeg skjønner jo at grunnen til at man ikke gjør det, er at det garanterer tvungen lønnsnemnd. Det er et uttrykk for fortvilelsen over at det blir et a- og b-lag blant avgangselever. Alternativet er å rullere på skoler i streik slik at det blir like ille for alle.

Etter at hun postet innlegget, har det kommet tilbakemeldinger fra foreldre som forteller om barn som sleit under corona-nedstengningen, og nå har fått det vanskelig igjen.

- Jeg har fått høre veldig mange tøffe historier, som det for meg virker som om verken KS, Utdanningsforbundet eller politikerne tar hensyn til.

GÅR HARDT UT: Forfatter og journalist Hilde Sandvik har i innlegg på Facebook gått hardt ut mot den pågående lærerstreiken, og mener tvungen lønnsnemd nå er eneste løsning. Foto: Helge Skodvin
GÅR HARDT UT: Forfatter og journalist Hilde Sandvik har i innlegg på Facebook gått hardt ut mot den pågående lærerstreiken, og mener tvungen lønnsnemd nå er eneste løsning. Foto: Helge Skodvin Vis mer

- Kastet foran toget

Sandvik er selv mor til en avgangselev på videregående. I streiken er det nå bare fire timer psykologi som er gjenværende på timeplanen, forteller hun.

- Mange av disse elevene har ikke hatt én eneste eksamen, og har hatt vanskelige år. Igjen må de vente, sier Sandvik, som frykter for hvordan corona-elevene, som nå også utsettes for streik, vil klare seg videre i utdanningsløpet.

- Barn og unge blir kastet foran toget, og det er rett og slett hjerterått, synes jeg.

Sandvik er selv lærerbarn, og har alltid sympatisert med lærerne, forteller hun.

- Jeg vet at en god lærer kan gjøre stor forskjell i et barns liv, og at lærere har vært utsatt for mye dårlig spinn, både fra arbeidsgiver og politisk hold. Men den manglende interessen for konsekvensen for eleven, som jeg opplever fra en del lærere nå, det gjør meg skremt.

Hun mener streiken nå «går på liv og helse løs», og at det bør bli tvungen lønnsnemnd.

- Mener du at lærerne ikke burde streiket nå, og heller tatt denne kampen om noen år?

- Det typiske argumentet er at det aldri passer med streik, men nå er man i en helt ekstrem situasjon på alle vis. Partene må snakke sammen. Den generasjonen vi har nå mener jeg at ble ofret under covid, og nå blir de ofret en gang til, sier Sandvik.

- Rett og slett trist

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal kjenner seg ikke igjen i Sandviks kritikk.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at norske lærere er hjerterå. Det tror jeg veldig mange lærere opplever som veldig sårende. Jeg deler en god del av Sandviks bekymringer, men det skytset hun retter mot lærerne burde heller vært rettet mot KS. Jeg blir rett og slett ganske trist, sier han til Dagbladet.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet er enig i at timingen for streiken ikke er den beste, men: - Det er grenser for hva vi kan finne oss i. KS bærer hovedansvaret for denne streiken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet er enig i at timingen for streiken ikke er den beste, men: - Det er grenser for hva vi kan finne oss i. KS bærer hovedansvaret for denne streiken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Handal sier han forstår fortvilelsen over at noen elever blir hardere rammet enn andre, men understreker at de har forsøkt å balansere streiken så langt det lar seg gjøre.

- Vårt streikeuttak handler om å ikke ramme for mange, for hardt, sier han og legger til at de prøver å skåne elever med spesielle behov, og er rause med å innvilge dispensasjoner.

- Jeg tror Hilde Sandvik vet veldig godt at lærerne kanskje er de som vet aller best hvor viktig skolegang er for norske barn og unge. Vi har valgt å gjøre det til yrket vårt og bruke tida vår på det. Men det kan ikke være sånn at fordi lærerne er snille og oppofrende, så skal vi måtte utnyttes av en arbeidsgiver som gjør oss til lønnstapere.

- KS har hovedansvaret

Handal er imidlertid enig i at timingen ikke er den beste, men:

- Det visste også KS da de for sjette år på rad ville gjøre oss til lønnstapere, ikke tar lærermangelen på alvor, og ikke gjør noe for å styrke lærerprofesjonen. Elevorganisasjonen støtter denne streiken, og det gjør de fordi de vet at dette er en rettmessig kamp, som også handler om deres beste. Det er grenser for hva vi kan finne oss i. KS bærer hovedansvaret for denne streiken.

Handal ønsker også å gjøre noen ting klart, sier han.

- Til vanlig er det nesten 1 av 5 som jobber i norsk skole som ikke har lærerutdanning. 50 prosent av spesialundervisningen gjennomføres av folk uten kompetanse, og i tillegg mangler det over 16 000 lærerårsverk i grunnskolen og videregående. Det er en stille krise som ingen andre enn oss som står i klasserommet hver eneste dag ser.

- FORSTÅR FORTVILELSEN: Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS, sier han forstår foreldrene som nå er fortvilet over streiken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- FORSTÅR FORTVILELSEN: Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS, sier han forstår foreldrene som nå er fortvilet over streiken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Alvorlig

Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS, skriver i en e-post til Dagbladet at han forstår fortvilelsen til Hilde Sandvik og andre foreldre.

- Det er veldig alvorlig at over 100 000 barn og unge mister undervisning og det sosiale miljøet på skolen. Det er derfor KS har kommet lærerne langt i møte med et forslag til å løse streiken, som dessverre er blitt avvist, sier han.

Gangsø understreker at verken KS eller kommunene har tatt en eneste lærer ut av skolen.

- Utdanningsforbundet må klare å ta ansvaret for streiken de selv har valgt å gå ut i, og stadig trapper opp. Lærerne har ikke vært lønnstapere de siste seks åra, ifølge kommunesektorens egne tall. I år er unge, nyutdannede lærere blant vinnerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer