Corona

Mener Danmark «straffes»

«Resten av verden skyr Danmark som pesten», skriver den danske avisa Berlingske.

SMITTE: Flere land anser Danmark som et «rødt» land, på grunn av stor smittespredning. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTE: Flere land anser Danmark som et «rødt» land, på grunn av stor smittespredning. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Lørdag gikk det totale antallet omikrontilfeller i landet opp til 15 452, en økning på 3893 tilfeller fra dagen i forveien. Det viser en daglig oppdatering fra Statens Serum Institut. Samme dag ble det registrert over 8500 nye coronatilfeller og 126 nye innleggelser.

Flere eksperter mener at Danmark blir «straffet» av andre land for å være god til å oppdage omikronvarianten. Det skriver Berlingske.

Danmark er et foregangsland når det kommer til test- og analysekapasitet. Hver dag gjennomfører de over 200 000 PCR-tester, til tross for at de har en befolkning på 5,8 millioner, fortalte avdelingsdirektør Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut nylig til Dagbladet.

I tillegg analyserer de hver positive prøve for å avdekke om det dreier seg om omikron eller andre varianter.

STRAMMER INN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen varsler en rekke nye restriksjoner for å begrense smittespredningen i landet. Foto: Ritzau Vis mer

«Versting»-lister

Fredag kunngjorde Tyskland at det fra midnatt natt til mandag innføres krav om fem dagers karantene for uvaksinerte tilreisende fra Danmark. Norge var også på denne lista.

USA er også bekymret. Danmark er på USAs liste over høyrisikoland, igjen sammen med blant annet Norge. Det anbefales å unngå reise til disse landene på «nivå 4».

Nylig ble også Danmark satt på Israels høyrisikoliste, sammen med eksempelvis Storbritannia. Norge er for øvrig markert som et oransje land på denne lista.

Folkehelseinstituttets kart over Europa er Danmark markert med mørkerødt. I grønne og oransje lander smittespredningen vurdert å være så lav at det ikke er krav om karantene for reisende, selv om disse områdene også kan ha økt risiko. Reisende som ankommer fra et rødt, mørkerødt eller grått land må i karantene.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

- Mørketall

- Som utgangspunkt fanger vi relativt flere positive omikrontilfeller enn resten av Europa. Det er vanskelig å forestille seg annet enn at det er et betydelig mørketall i de fleste europeiske landene, fordi testnivået ikke er like høyt og bredt dekkende som i Danmark, sier Flemming Konradsen, professor for global folkehelse ved Universitetet i København.

Flemming støttes av Mads Albertsen, professor i kjemi- og biovitenskap ved Aalborg Universitet. Han mener «straffen» ikke gir noen mening. Han påpeker at det allerede er smitte i de fleste land, og at det ikke nytter å stenge grensene for utvalgte land.

Ekspertene framholder også at Danmark ble rammet av omikronvarianten før de fleste andre land i Europa. De mener at Danmark er et bilde på hva som nærmest uunngåelig vil ramme andre land, skriver Ekstra Bladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer