<strong>UKJENT KRAFT?:</strong> Forskerne ved Universitetet i California i Irvine bekrefter at funnene kan være en femte, hittil ukjent kraft i universet. I så fall vil det endre forståelsen av universet. Foto: ESA / Hubble og NASA
UKJENT KRAFT?: Forskerne ved Universitetet i California i Irvine bekrefter at funnene kan være en femte, hittil ukjent kraft i universet. I så fall vil det endre forståelsen av universet. Foto: ESA / Hubble og NASA Vis mer

Mener de kan ha funnet den «femte naturkraften». Da må alle lærebøkene skrives om

- Det vil endre vår forståelse av universet totalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Partikkelfysikken forsøker å forklare hvordan universet vårt henger sammen og hvordan vi i det hele tatt kan eksistere ved å se på de minste bestanddelene i universet.

I 50 år har den såkalte standardmodellen vært veiledende for partikkelfysikken, som er bygget opp av mange ulike oppdagelser og teorier.

I den etablerte fysikken snakkes det om at vi har fire grunnleggende krefter i naturen: gravitasjon, elektromagnetisme, svak kjernekraft og sterk kjernekraft.

Foreslår en «femte kraft»

I prinsippet skal disse kreftene være grunnlaget for alt som blir skapt rundt oss og forklare hvordan atomer bygges opp og forbinder seg med hverandre til molekyler.

Nå antyder imidlertid fysikere ved Universitetet i California i Irvine at det kan finnes en femte fundamental kraft.

Hva er Higgs-bosonet?

Gruppa på seks teoretiske fysikere har publisert sine funn i tidsskriftet Physical Review Letters.

De mener resultatene gjør at det er mulig at de nå har oppdaget et helt ukjent partikkel som altså er mindre enn atomer og kan være den femte naturkraft.

- Hvis det er sant, er det revolusjonerende. I årtier har vi visst om de fire fundamentale kreftene, gravitasjons, elektromagnetisme og sterk og svak kjernekraft. Hvis dette kan bli bekreftet ved videre undersøkelser, vil oppdagelsen av en mulig femte kraft endre vår forståelse av universet totalt og hvordan kreftene og mørk materie henger sammen, sier fysikkprofessor og hovedforfatter for studien, Jonathan Feng.

Hundre år etter Einsteins spekulasjoner gir forskerne ham rett

X-bosonet

Ifølge Space.com undersøkte Feng og kollegene funn fra en ungarsk undersøkelse som forsøkte å finne mørke fotoner, som mange fysikere mener kan være en indikasjon på den såkalte mørke materien det er antatt utgjør 85 prosent av massen i universet vårt.

De ungarske resultatene viste radioaktive avvik som peker mot en lyspartikkel som bare er 30 ganger tyngre enn elektroner. Men forskerne ved UCI har altså en annen teori for hva partikkelen kan være.

De mener det verken er mørk materie eller et foton, men at resultatene peker mot et en femte fundamental kraft.

Nærmere bestemt et en merkelig partikkel som bare reagerer med protoner og nøytroner, i motsetning til de kjente elektromagnetiske kreftene, som reagerer med protoner og elektroner- et såkalt x-boson.

- Vi har aldri sett et bosom som oppfører seg på samme måte. Derfor kaller vi det noen ganger bare x-bosonet, hvor x betyr ukjent, sier Fengs kollega Timothy Tait.

Mysterier som ikke kan forklares

Forskerne er enig om at eksperimentene ikke viser at det finnes en femte naturkraft, men påpeker at det trengs videre undersøkelser på feltet.

Slik høres gravitasjonsbølgene ut

Fysikkprofessor Don Lincoln tok tidligere i sommer for seg muligheten for en femte naturkraft for nettstedet Livescience. Det var før forskerne ved Universitetet i California kom med sin endelige artikkel nå i august. Han påpeker imidlertid at lærerbøkene må skrives om dersom det finnes en slik kraft.

- Teorier og oppdagelser av en femte naturkraft har kommet flere ganger opp gjennom historien ... Det finnes mysterier som ikke kan forklares med klassisk fysikk, slik som mørk materie, skriver han.

- Teorien er ganske spekulativ og usannsynlig. Dette er ikke en anklage, alle foreslåtte teorier kan kalles det. Tross alt er standardmodellen nesten et halvt århundre gammel og har blitt nøye utforsket. Alle nye teoretiske ideer er spekulative og usannsynlige, og nesten alle av dem er feil, skriver han.

Han mener det vil ta et år før vi kan vite om funnene er funn i det hele tatt, eller bare et avvik i avlesningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer