Mener de kan ha funnet den «femte naturkraften». Da må alle lærebøkene skrives om

- Det vil endre vår forståelse av universet totalt.

UKJENT KRAFT?: Forskerne ved Universitetet i California i Irvine bekrefter at funnene kan være en femte, hittil ukjent kraft i universet. I så fall vil det endre forståelsen av universet. Foto: ESA / Hubble og NASA
UKJENT KRAFT?: Forskerne ved Universitetet i California i Irvine bekrefter at funnene kan være en femte, hittil ukjent kraft i universet. I så fall vil det endre forståelsen av universet. Foto: ESA / Hubble og NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Partikkelfysikken forsøker å forklare hvordan universet vårt henger sammen og hvordan vi i det hele tatt kan eksistere ved å se på de minste bestanddelene i universet.

I 50 år har den såkalte standardmodellen vært veiledende for partikkelfysikken, som er bygget opp av mange ulike oppdagelser og teorier.

I den etablerte fysikken snakkes det om at vi har fire grunnleggende krefter i naturen: gravitasjon, elektromagnetisme, svak kjernekraft og sterk kjernekraft.

Foreslår en «femte kraft»

I prinsippet skal disse kreftene være grunnlaget for alt som blir skapt rundt oss og forklare hvordan atomer bygges opp og forbinder seg med hverandre til molekyler.

Nå antyder imidlertid fysikere ved Universitetet i California i Irvine at det kan finnes en femte fundamental kraft.

Gruppa på seks teoretiske fysikere har publisert sine funn i tidsskriftet Physical Review Letters.

De mener resultatene gjør at det er mulig at de nå har oppdaget et helt ukjent partikkel som altså er mindre enn atomer og kan være den femte naturkraft.

- Hvis det er sant, er det revolusjonerende. I årtier har vi visst om de fire fundamentale kreftene, gravitasjons, elektromagnetisme og sterk og svak kjernekraft. Hvis dette kan bli bekreftet ved videre undersøkelser, vil oppdagelsen av en mulig femte kraft endre vår forståelse av universet totalt og hvordan kreftene og mørk materie henger sammen, sier fysikkprofessor og hovedforfatter for studien, Jonathan Feng.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer