Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener de vet hvor og når James Foley ble henrettet

Etterforskere på sporet etter henrettelsesvideo.

I AR-RAQQAH? Britiske analytikere mener nå å vite at James Foley ble drept sørvest i Ar-Raqqah-regionen i Syria tirsdag formiddag basert på den grufulle videoen terrororganisasjonen IS la ut på Youtube.
I AR-RAQQAH? Britiske analytikere mener nå å vite at James Foley ble drept sørvest i Ar-Raqqah-regionen i Syria tirsdag formiddag basert på den grufulle videoen terrororganisasjonen IS la ut på Youtube. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Både britisk og amerikansk etterretning saumfarer den grufulle henrettelsesvideoen for å finne James Foleys drapsmann. Videoen fra terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) er nemlig full av viktige spor.

Ifølge britiske The Guardian går drapsmannen under kallenavnet «Fangevokter-John», og skal være lederen for en gruppe britiskfødte militante islamister i Syria, som går under navnet The Beatles.

Tid og sted Nå kan jakta på drapsmannen ha tatt viktige steg framover. En etterretningsanalytiker sier nå til BBC at åstedet der Foley ble drept, skal være Ar-Raqqah-regionen sentralt i Syria.

Analytiker Stuart Ray i McKenzie Intelligence Services i London, sier, ifølge Newsweek, at han fikk høre fra en hemmelig kilde at drapet skjedde i Ar-Raqqah, som nå er kontrollert av IS.

Deretter skal analytikerne ha vært i stand til å bekrefte at videoen ble tatt opp sørøst i regionen basert på geografien i bakgrunnen. Skyggene fra Foley og drapsmannen indikerer også at henrettelsene skjedde på formiddagen tirsdag.

Fortsatt er imidlertid identiteten til drapsmannen ukjent, men utfra videoen har etterforskerne også fått viktig informasjon om ham. Blant annet bruker han kniven med venstrehånda, noe som indikerer at han er keivhendt. Han snakker også med britisk aksent.

Fra London? Ifølge Daily Telegraph som har snakket med taleekspert Elizabeth McClelland, snakker drapsmannen med en aksent som trolig stammer fra Sør-London, men muligens har påvirkning fra farsi.

Den britiske etterretningstjenesten kjenner til om lag 500 briter som har dratt til Syria og Irak for å verve seg som jihadister.

Den fire minutter lange videoen, som viser hvordan Foley ble halshogd for åpent kamera, ble lagt ut på Youtube tirsdag av terrororganisasjonen IS. Den har skapt sterke reaksjoner internasjonalt, og både USAs president, Barack Obama og Storbritannias statsminister, David Cameron har fordømt henrettelsen i kraftige ordelag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling