Mener denne dingsen er løsningen for alle som plages med snorking

Norsk ekspert: - Må omfattende evaluering til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Nora er den første smarte og diskret snorkeløsningen som er designet spesifikt for å stoppe snorkingen før den vekker partneren din», skriver produsenten på finansieringsportalen Kick Starter.

Målet var 850 000 kroner i private donasjoner. Nå har de snart samlet inn 3,4 millioner kroner til det søvndyssende formålet.

Ideen er forholdsvis enkel. En trådløs sensor plasseres på nattbordet, en liten pumpemotor settes ved siden av senga, og en oppblåsbar matte dyttes inn i puten.

Se hvordan Nora fungerer øverst i saken.

- En liten bevegelse er nok
Apparatet stimulerer luftveiene, som igjen skal føre til at snorkingen avtar. Skal vi tro entreprenørene, basert i San Francisco, er produktet like mye laget for dem som må sove ved siden av en bråkete kjæreste.

- Ofte er en lite bevegelse nok til å stoppe snorkingen, men problemet er at de fleste etter kort tid begynner igjen. Ingen har tålmodighet til å ligge hele natten å dytte på parteren sin, sier medeier Behrouz Hariri som regner med å starte produksjonen i mars neste år i en promovideo.

Søvnekspert: - Interessant
Børge Sivertsen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, har studert og forsket på søvn i 12 år. Etter å ha satt seg inn i produktet mener han konseptet er lovende.

- Snorking er et problem med store samfunnsøkonomiske konsekvenser. Tidligere ble man operert, men det viste seg å være lite effektivt, så nå er alternativet å sove med en maske som letter luftstrømmen. Alle alle tiltak som kan hjelpe pasienten uten større inngrep ser jeg positivt på, sier Sivertsen til Dagbladet.

Han avslører at diagnosen søvnapné rammer mellom 5 og 10 prosent av alle nordmenn, særlig menn, og er tett assosiert med overvekt.

- Trenger evaluering
Ifølge Helsebiblioteket er søvnapné en sykdom som påvirker pusten og forstyrrer søvnen. Tilstanden skyldes trange luftveier i nese og svelg, og gir døsgihet og konsentrasjonsvansker på dagtid.

- Man våkner av at man hiver etter pusten om natten, og søvnapné er henger tett sammen med snorking, som er et av symptomene. Man er også ekstra utsatt for hjerte- og karsykdommer, forklarer forskeren.

Han er tydelig på at det må omfattende evaluering til før de vil anbefale anti-snorkesystemet i Norge.

- Løsningen er smart og om den fungerer er det veldig bra, men dette må testet vitenskapelig på en skikkelig måte. Etter hvert kan det tenkes at vi kan bruke oppfinnelsen også i vår forskning, sier Sivertesen.

I VINDEN: Medeier i Smart Nora Inc, Behrouz Hariri, har stor tro på opffinnelsen. Foto: Smart Nora
I VINDEN: Medeier i Smart Nora Inc, Behrouz Hariri, har stor tro på opffinnelsen. Foto: Smart Nora Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer