Mener det er betenkelig å være hjemme fra jobb med feber, influensa og lungebetennelse

Stormberg-sjef Steinar j. Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en blogg på selskapet Stormberg sine nettsider tar Stormberg-sjef Steinar J. Olsen opp utfordringene med et økende sykefravær på arbeidsplassen.

Han viser til at sykefraværet i Stormberg Norge er på 6,2 prosent. Han sammenligner med sykefraværet i bedriften deres i Sverige som kan vise til at sykefraværet er 2,7 prosent.

- Jeg tror ikke nordmenn er dobbelt så syke som svensker. Vi må finne andre svar på det høye sykefraværet, og vi må våge å forsøke ut nye løsninger, skriver han.

Betenkelig I en videoblogg på samme side forteller han følgende:

- Jeg mener personlig at å være hjemme fra arbeid når man er voksen fordi man har influensa, feber, vondt i hodet eller har en lungebetennelse eller bihulebetennelse, er betenkelig. Det betyr ikke at det ikke er riktig; det må man bestemme selv ut fra hvor syk en føler seg. Men det å føle seg pjusk, ikke i god fysisk form, eller ha en dag der man føler seg nedstemt og litt depressiv, det er ikke sikkert det er lurt eller riktig å være hjemme da. Mange føler det er god medisin å gå på jobb, sier Olsen.

I en e-post til Dagbladet presiserer han:

- Jeg har flere kollegaer i Stormberg som er kronisk syke, og som stiller på jobb dag etter dag. Mange opplever at arbeid er god medisin. Jeg har kollegaer som ikke er kronisk syke, men som til tider har sine utfordringer og som likevel går på jobb. Kanskje kan de ikke yte fullt i perioder, og det er helt i orden. Det å komme på jobb, treffe hyggelige kollegaer og utføre en jobb man trives med, oppleves likevel som positivt for den enkelte. Og det er bra for arbeidsfellesskapet.

Sunt og naturlig Til Dagens Næringsliv sier Olsen at bloggen har ført til et positivt engasjement og og nye forlsag til hvordan de skal få ned sykefraværet.

- Noen er uenig i enkelttiltak, og det er sunt og naturlig i en så stor organisasjon, men vi er enige om at det er viktig for alle at sykefraværet reduseres.

Han tror blant grunnene til at Stormberg opplever et økende sykefravær er fordi de har økt antall medarbeidere fra 168 i 2012 til cirka 400 i dag.

Holdninger - Når vi opplever at fraværet samtidig øker så mye, må vi tørre å ta en interndebatt som både handler om tilrettelegging, men også om våre holdninger til fravær, sier han til avisa.

I 2011 uttalte Olsen seg til samme avis om de åtte robotene han har «ansatt» og som styrer kasser med klær og håndterer 100 ordrer i timen. De åtte maskinene kostet ham nærmere 15 millioner kroner:

- De jobber døgnet rundt og er greie i lønnsforhandlingene. Lite sykefravær har de også. Olje og strøm er alt de trenger.