Mener det finnes flere salgsdokumenter på Forsvarets graderte nett

Den korrupsjonssiktede salgsoffiseren skjønner ikke hvorfor ikke Forsvarsledelsen har gitt fra seg flere dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den pensjonerte salgsoffiseren Bjørn Stavrum kom med flere oppsiktsvekkende utsagn under kontrollhøringen om forsvarssalgene i Stortinget i dag. 

Blant annet hevder han at den manglende dokumentasjonen i saken, inkludert bortkommede kontrakter, mail og referater, skal være lagret på Forsvarets graderte datanettverk.

Gjentatte ganger har Forsvarsdepartementet med statsråd Ine Eriksen Søreide i spissen beklaget seg over at det har vært svært vanskelig å fremskaffe dokumentasjon rundt salgene. Forsvaret har hatt store problemer med å finne konkrete dokumenter og salgskontrakter.

Eksterne granskere fra PWC har i sin rapport påpekt at salgsoffiseren selv makulerte dokumenter og slettet sin epostkonto før han gikk av med pensjon i juni i fjor.

- All dokumentasjon ble overført til Forsvarets graderte filstruktur. Alt skal ligge lagret der, sa Stavrum til kontrollkomiteen.

Han forteller at han også selv har dokumenter som han vil overlevere kontrollkomiteen. Disse skal han ha fått tilsendt fra meglingsselskapet Norsk Megling og Auksjon, som bistod Forsvaret med salgene.

- Jeg har dokumentasjon som kan fremlegges, og dette skal også foreligge i avdelingen for salg og avhending. Det er for meg ubegripelig at ikke kontrollkomiteen har fått denne informasjonen tidligere, svarer han. 

Større ansvar Den pensjonerte orlogskapteinen er i dag siktet for grov korrupsjon i forbindelse med forsvarssalgene. Etter Dagbladets første avsløring i saken 14. juni i fjor har han nektet å forklare seg offentlig om saken. Han tok selv kontakt med kontrollkomiteen før dagens høring fordi han nå var klar for å komme med sin versjon.

Valget om å stå fram med sin versjon kom ifølge Stavrum etter at Forsvarets representanter under den forrige høringen valgte å fokusere på at de hadde en utro tjener, og at dette var årsaken til det som hadde skjedd. Dette mener han er helt feil, og at han som saksbehandler på dette nivået ikke hadde fullmakt til å gjennomføre slike salg alene.

Stavrum antydet hele veien at salgene var godt kjent og klarert langt høyere i systemet, og at han selv ikke hadde fullmakter til å gjennomføre salgene alene. 

- Det jeg vil, er at Forsvarets ledelse og departementet tar ansvar i denne saken, sa han. 

Samtidig understreket han at han ikke var ute etter hevn eller renvaskelse. 

- Jeg har ikke kommet hit for å renvaske meg. Jeg vet at jeg har en alvorlig siktelse mot meg, og at jeg har gjort uheldige valg underveis, sa Stavrum.

Dette er noe han mener vil få sin forklaring gjennom den videre etterforskningen hos Økokrim, og at han gjennom sine 35 år i Forsvaret aldri har gjort noe for å skade Forsvaret.

Han beskrev en ledelse i FLO som verken fulgte anbefalinger eller avdelingens egne råd når det gjalt å etablere gode rutiner for salgene. 

Innrømmet regelbrudd Blant annet innrømmet han at avdelingen brøt med reglene for offentlige anbud, og ikke hadde noen rammeavtale for skipsmegling siden 2010.

Han innrømmet også å ha gjort feil ved eksportdokumentasjonen da Forsvaret solgte kystvaktskipet KV «Titran» til det nigerianske sikkerhetsselskapet OMAK Maritime. 

At Forsvaret faktisk visste at OMAK Maritime var kjøperen, ble bekreftet av Stavrum. Dette har tidligere blitt konsekvent benektet både av Forsvarets ledelse og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. 

Stavrum gjentok hele veien at han som saksbehandler på et lavere nivå ikke kunne handle alene, og at alle salgene var godt kjent oppover i systemet. Han kunne også fortelle at de selv mistenkte at seks tidligere missiltorpedobåter og støttefartøyet KNM «Horten» kunne havne hos paramilitære i Nigeria, men at de likevel gjennomførte salgene fordi Utenriksdepartementet tillot det.

- UD gir oss ofte tilbakemelding på om kunden er relevant å selge til. Ofte sier de at kunden ikke er akseptabel å selge til. Det vil si at de ikke omfattes av eksport-regelverket. I dette tilfelle var blant annet Jemen og Egypt involvert, sa Stavrum.

Han sa de forsøkte å finne ut hva de forskjellige selskapene stod for.

- Vi bruker internett til å undersøke hva vi klarer om firmaene, sa Stavrum.

CAS Global ble firmaet MTBene, de såkalte Nigeria-båtene, skulle selges til. Stavrum opplyste at firmaet fortalte at fartøyene skulle ha britisk mannskap og seile under britisk juridiksjon.

- Hvorfor havnet de i Nigeria? Av stor grunn fordi UD sa at de var sivile. Så lenge kunden er engelsk, fartøyet blir registrert under engelsk flagg er de å betrakte under engelsk styre, og at det da var Englands ansvar for eventuelt videresalg. Selv om vi var bekymret og visste at firmaet hadde kontorer i Nigeria. Da fartøyet forlot Horten seilte det med britisk flagg. Vi hadde ingen ide om at de skulle havne i Nigeria.- Det var aldri en nigerianer å se. Aldri, sa Stavrum.

Selvmotsigelser Men senere i høringen måtte han innrømme at han hadde invitert både nigerianere og russere til marinebasen Haakonsvern for å kjøpe blant annet MTBene. Som Dagbladet tidligere har avslørt, var det sjefen for det nigerianske kystverket NIMASA, flåtesjefen for krigsherren Tompolos paramilitære selskap, og tidligere president Goodluck Jonathans kabinettrådgiver for maritime saker som Stavrum hadde med seg til Haakonsvern.

I høringen hevder han at han ikke visste at de representerte den nigerianske stat. 

- Du har fortalt om en uro uro hos deg, delt med andre i SAS for at båtene kanskje skulle til Nigeria? spurte Erik Skutle (H).

- Vi visste at selskapet (CAS Global journ. anm) hadde kontorer i Nigeria, og av den grunn så vi for oss at fartøyene på sikt ville havne i Nigeria permanent. Kanskje da med nigeriansk flagg, svarte Stavrum.

Dagbladet har tidligere avslørt at den reelle kjøperen var krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo og hans selskap Global West Vessel Specialist GWVS, og ikke CAS Global. GWVS er i et partneskap med kystverket NIMASA om å drive piratjakt og skatteinnkreving for den nigerianske stat.

Bård Vegar Solhjell (SV) lurte på om bakgrunnsjekkene ubevisst kan ha blitt slappere fordi det var et ønske om å selge.

- Var dette kulturen?

- Ja, du kan ha noe rett i det. Det var et ønske om å selge raskt og til best mulig penge, men innefor regelverket, svarte Stavrum.

• Les, se og hør alt om dagens kontrollhøring her.

FORKLARTE SEG: Den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum forklarte seg for første gang åpent om fartøysalgene han har hatt salgsansvar for. Den korrupsjonssiktede offiseren antydet hele veien at salgene var godt kjent og klarert langt høyere i systemet, og at han selv ikke hadde fullmakter til å gjennomføre salgene alene. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum forklarte seg for første gang åpent om fartøysalgene han har hatt salgsansvar for. Den korrupsjonssiktede offiseren antydet hele veien at salgene var godt kjent og klarert langt høyere i systemet, og at han selv ikke hadde fullmakter til å gjennomføre salgene alene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer