Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-drapet:

Mener det ikke er mulig at Janne Jemtland ble druknet i Glomma

Rettsmedisinerne sier at Janne Jemtland døde av drukning maksimalt to-tre timer etter at skuddet falt.

FUNNSTED: Janne Jemtland ble funnet i Glomma den 13. januar. Ektemannen er tiltalt for forsettlig drap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNNSTED: Janne Jemtland ble funnet i Glomma den 13. januar. Ektemannen er tiltalt for forsettlig drap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Et av de viktigste spørsmålene i tiltalen mot Svein Jemtland (47) er spørsmålet om kona Janne Jemtland (36) døde av drukning.

Tidligere er det kjent at Janne ble skutt i hodet, men at dødsårsaken var drukning to til tre timer etter at skuddet falt.

Dette samsvarer ikke med Svein Jemtlands forklaring.

Jemtland hevder at han lot liket ligge i nesten et døgn før han dumpet kona i Glomma fra Eid bru. Han har selv sagt at han fikk «sjokk» da han hørte at kona hadde dødd av drukning.

- Forandringer i lungene

I dag vitnet de anerkjente rettsmedisinerne Per Hoff-Olsen og Silje Osberg, de sier at Janne Jemtland basert på funnene i obduksjonsrapporten døde av drukning.

RETTSMEDISINERE: Per Hoff-Olsen og Silje Osberg. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
RETTSMEDISINERE: Per Hoff-Olsen og Silje Osberg. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Lungene har forandringer som ofte ses ved drukning. Det er økt mengde væske i lungene, og det er enkelte sandkorn i luftveiene, sier Osberg.

Skuddskaden i hodet var dødelig, men ikke momentan, ifølge rettsmedisineren.

- Skaden har likevel et veldig stort omfang. Det gjør at vi oppfatter den som absolutt dødelig, men ettersom de sentrale strukturene i hjernen er spart, er den ikke momentant dødelig. Døden inntreffer når hjernen svulmer opp.

Hevder hun døde etter to-tre timer

Rettsmedisinerne antar at Janne Jemtland ville overlevd maksimalt to til tre timer etter skuddet falt.

Jemtlands forsvarer Ida Andenæs spør Osberg om man kan være sikker på at hun ikke kunne ha levd lenger.

- Vi tror at det ville gått så fort som anslagsvis et par timer. Da er det vanskelig å se for seg at hun var i live utover det hvis ikke man hadde brakt henne til sykehus og fått kontroll på pust og puls.

Jemtland selv har forklart at han var i sjokk, og at han derfor ikke ringte politiet med en gang.

Rettsmedisineren sier at det ikke er trolig at sykdom eller inntak av medisiner kan forklare forandringene i lungene. Hun mener også at de såkalte dødsflekkene, som er blodansamlinger som inntreffer etter døden, er forenlig med drukning.

Promilleanalyse understøtter rettsmedisinerne

En promilleanalyse gjennomført av overlege Gudrun Høiseth som også vitnet i retten i dag understøtter rettsmedisinernes undersøkelser. Der påviste hun at om Janne Jemtland hadde vært i live i 24 timer så hadde hun hatt en promille på 4,9. Hun forteller at det er lite sannsynlig og hadde vært dødelig for de fleste. Med lav forbrenning sier Høiseth at Janne ville hatt en promille på 3,7.

- Men det er fortsatt en alkoholkonsentrasjon som er dødelig for de fleste.

Hun visste ikke om rettsmedisinernes konklusjon på død etter to-tre timer da hun skrev rapporten, men den støtter likevel opp under teorien. Overlegen sier at kalde temperaturer den natta også kan ha hatt innvirkning på forbrenningen.

- Ikke funnet sted i Glomma

Tingrettsdommer Trond Christoffersen spør når rettsmedisiner Osberg når drukning mest sannsynlig skal ha funnet sted.

- Jeg vil tro at hun etter ganske kort tid har blitt brakt til et fuktig miljø i form av vann. Det må ha vært en del vann for å få såpass mye ned i lungene og luftveiene. Det har da skjedd et annet sted, og så videre til Glomma etter hvert, svarer Osberg.

Forsvarer Andenæs legger til;

- Hvorfor det ikke er mulig at avdøde druknet på funnstedet?

- Blant annet på bakgrunn av tekniske spor. Hadde hun umiddelbart blitt kjørt til Glomma rett etter at skuddene hadde falt, kan man ha rukket dette. Hvis det var scenario. Ettersom tekniske spor ikke understøtter det, vil jeg tror at hun ble brakt i vannet et annet sted, sier Osberg.

Likevel kunne ikke rettsmedisinerne fastslå når eller hvor Janne Jemtland døde. Det styrker Jemtlands sak, og kan gjøre det vanskelig for påtalemyndigheten å få igjennom at det timer etter at skuddet falt.

- Påført stump vold

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Rettsmedisineren viser også til at Janne ble påført flere skader mens hun var i live. De har funnet flere ribbeinsbrudd og blåmerker på kroppen til Janne Jemtland.

- Ribbeinsbrudd og blåmerker skyldes stump vold. Disse er påført mens Jemtland selv var i live. De er i seg selv ikke dødelige, sier Osberg.

- Kan blåmerkene stamme fra et grep? spør statsadvokat Iris Storås.

- Ja, det kan de godt. Det er flere merker som er forenlig med fingermerker.

Forsvarer Andenæs spør videre om blåmerkene også kan ha blitt påført etter at skuddet falt og liket. Jemtland har forklart at han løftet liket av kona over plassen og inn i bilen.

Rettsmedisineren svarer at det eneste som er sikkert er at de ble påført mens hun var i live.

Hadde dødd på sykehuset

Videre kommer det fram at Jannes liv ikke hadde vært mulig å redde på sykehuset om hun ble fraktet dit etter kort tid.

- Det tror jeg ikke. Om man så fikk kontroll på blodsirkulasjon og pust så kunne man holde henne i live i noe tid. Hodeskaden ville trolig utvikle seg videre slik at hun hadde dødd av oppsvulming, svarer Osberg.

Jemtland har selv forklart at han også pakket kona inn i plast.

- Å bli pakket inn i plast tror jeg absolutt vil ha ledet til en kvelning uten at vi da ville forvente å se det annet enn i spesielle situasjoner, forklarer rettsmedisineren.

Tidligere i dag vitnet tre kriminalteknikere. De hevdet at Janne Jemtland ble skutt på mer enn fem centimeters avstand, og ga detaljer rundt en rekke funn av blodspor som ble gjort både før og etter pågripelsen av ektemannen, Svein Jemtland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!