INGEN MENNESKERETT: - Vi skal kanskje ikke forby kattehold, men heller ikke legge opp til at det er en menneskerett å ha katt. Det er mange andre dyr som er mer egnet for hold i bynære strøk, sier Petter Bøckman. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
INGEN MENNESKERETT: - Vi skal kanskje ikke forby kattehold, men heller ikke legge opp til at det er en menneskerett å ha katt. Det er mange andre dyr som er mer egnet for hold i bynære strøk, sier Petter Bøckman. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Mener det ikke er noen menneskerett å ha katt: - Kastrering er en mulig løsning. Å skyte alle blir nok upopulært

I 2014 var det nesten 800 000 katter i Norge.

(Dagbladet): Katten er i dag «det vanligste selskapsdyret» i Norge, og i 2014 var det ifølge Store Norske Leksikon 770 000 katter her til lands fordelt på 400 000 husstander.

Den ble introdusert til Norge for å bekjempe mus, rotter og andre skadedyr i forbindelse med kornlagring, men i dag har katteholdet utviklet seg til å bli noe helt annet. Det opprinnelige behovet er ikke på langt nær like stort som det en gang var.

Har katten utspilt sin rolle her til lands? Er katter som ferdes fritt utendørs en fare og en trussel for andre dyrebestander? Det er det enkelte som mener.

- Å skyte alle blir nok upopulært

Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Han sier i en artikkel publisert av Norges Skogeierforbund at katten ikke har noen funksjon i norsk natur, og at løsningen er å holde den innendørs 24 timer i døgnet. Samtidig påpeker han at dette nærmest vil være for dyreplageri å regne.

- Du sier at hadde det vært opp til deg, så hadde kattehold vært forbudt?

- Katt er i alle fall ikke noe naturlig dyr her til lands. Kastrering er en mulig løsning. Å skyte alle blir nok upopulært, sier Bøckman, og legger til at han har hatt katt selv.

Petter Bøckman. Foto: UiO
Petter Bøckman. Foto: UiO Vis mer

- Vi skal kanskje ikke forby kattehold, men heller ikke legge opp til at det er en menneskerett å ha katt. Det er mange andre dyr som er mer egnet for hold i bynære strøk. Er du korn- eller hønsebonde og har et rotteproblem, da har du et legitimt behov for katt. Det har du ikke ellers.

Kjeder seg

Bøckmann peker først og fremst på at katten er et rovdyr som kan ha et stort revir og at den «myrder seg vei gjennom den lokale smådyrfaunaen». Å bare holde den inne vil være å frarøve den sin naturlige trang til å gjøre nettopp dette.

- Katter er ikke så dumme, og det skal faktisk ganske mye arbeid til for at de ikke skal kjede seg i små, trange byleligheter, sier han.

Han mener det er problematisk at katten har så få naturlige fiender i økosystemet vårt, kanskje spesielt i form av sykdommer og parasitter, og at den i tillegg får både mat og husly av mennesker når forholdene blir for ugjestmilde.

I artikkelen fra Norges Skogeiere vises det til en artikkel i The Guardian som sier at katter dreper en million fugler hver dag i Australia. Dette tallet kan ikke direkte overføres til Norge, men Bøckmann mener dette likevel er et problem.

- Norge er ikke det landet hvor katten utgjør det største problemet grunnet de kalde vintrene våre, men i England ser man at de forsyner seg med en forbausende stor mengde av smådyrene, sier han.

- Mange sier at «min katt tar ikke småfugl», men det vi vet fra forskning er at katter gjør mye eierne ikke får med seg.

Stiller krav

Bjarne Olai Braastad er professor i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Han peker på at det ikke nødvendigvis er dyreplageri å holde katter inne, men da må dyrene være vant til å oppholde seg innendørs fra fødselen av.

- Det har mye med vane å gjøre. Bor man i områder hvor det er mye sårbar natur i nærheten, er det et alternativ å holde katten inne. Men dette stiller krav til eierne om å legge til rette for katten slik at den får tilstrekkelig aktivisering innendørs.

Han mener også at det er overdrevet at katten kan være en trussel mot enkeltbestander, og at tilstanden det vises til i blant annet Australia ikke er overførbar til norske forhold.

Bjarne Olai Braastad. Foto: NMBU
Bjarne Olai Braastad. Foto: NMBU Vis mer

- Ja, katter kan gjøre lokal skade på bestander rundt der den bor, men at det for eksempel har blitt mindre gråspurv i Norge, tror jeg ikke har noe med katten å gjøre, sier han.

Fortsatt en rolle

Bøckman argumenterer for at katten på mange måter har utspilt sin rolle, og at færre personer i Norge bør ha katt. Det er ikke nødvendigvis Braastad enig i.

- Katten har mange egenskaper som eierne setter pris på, og den betyr mye for mange. Den er ikke like mye en gnagerfanger som tidligere, men sosialt sett er den viktig for mange. Den kan også bety mye for menneskers helse, og har ikke utspilt sin rolle.

Han er likevel enig i at det kan være en idé å innføre restriksjoner dersom det foreligger spesielle forutsetninger.

- Lever man i områder hvor det skulle være sårbare arter, så kan det hende at man skal innføre forbud mot at katter skal ferdes utendørs, sier han, og understreker at dette må være spesialtilfeller.