Mener det ikke er noen menneskerett å ha katt: - Kastrering er en mulig løsning. Å skyte alle blir nok upopulært

I 2014 var det nesten 800 000 katter i Norge.

INGEN MENNESKERETT: - Vi skal kanskje ikke forby kattehold, men heller ikke legge opp til at det er en menneskerett å ha katt. Det er mange andre dyr som er mer egnet for hold i bynære strøk, sier Petter Bøckman. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
INGEN MENNESKERETT: - Vi skal kanskje ikke forby kattehold, men heller ikke legge opp til at det er en menneskerett å ha katt. Det er mange andre dyr som er mer egnet for hold i bynære strøk, sier Petter Bøckman. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Katten er i dag «det vanligste selskapsdyret» i Norge, og i 2014 var det ifølge Store Norske Leksikon 770 000 katter her til lands fordelt på 400 000 husstander.

Den ble introdusert til Norge for å bekjempe mus, rotter og andre skadedyr i forbindelse med kornlagring, men i dag har katteholdet utviklet seg til å bli noe helt annet. Det opprinnelige behovet er ikke på langt nær like stort som det en gang var.

Har katten utspilt sin rolle her til lands? Er katter som ferdes fritt utendørs en fare og en trussel for andre dyrebestander? Det er det enkelte som mener.

- Å skyte alle blir nok upopulært

Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Han sier i en artikkel publisert av Norges Skogeierforbund at katten ikke har noen funksjon i norsk natur, og at løsningen er å holde den innendørs 24 timer i døgnet. Samtidig påpeker han at dette nærmest vil være for dyreplageri å regne.

- Du sier at hadde det vært opp til deg, så hadde kattehold vært forbudt?

- Katt er i alle fall ikke noe naturlig dyr her til lands. Kastrering er en mulig løsning. Å skyte alle blir nok upopulært, sier Bøckman, og legger til at han har hatt katt selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer