Lurte eldre kvinner for sparepengene deres

Mener dette bildet nagler «Olga-banden»

Politiet mener fire personer har lurt minst 78 eldre kvinner for over 16 millioner kroner. Bevæpnet med mafia-paragrafen går politiet i Fredrikstad gjennom henlagte saker fra hele Norge for å finne flere ofre.

BANDE: Politiet mener dette bildet er med på å bevise at de fire siktede i saken kjente hverandre og har samarbeidet om det omfattende bedrageriet som har etterlatt en rekke eldre kvinner i Norge uten pengene de har brukt hele livet på å spare. Foto:Politiet.
BANDE: Politiet mener dette bildet er med på å bevise at de fire siktede i saken kjente hverandre og har samarbeidet om det omfattende bedrageriet som har etterlatt en rekke eldre kvinner i Norge uten pengene de har brukt hele livet på å spare. Foto:Politiet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Bildet fra overvåkingskameraet, som Dagbladet har fått tilgang til, viser fire menn i en trappeoppgang. Ifølge politiet er de på vei ut fra en leilighet på Grünerløkka i Oslo. Leiligheten skal ha vært en av mange baser som ligaen har brukt til å lure eldre kvinner til å oppgi koden til bankid-brikken sin.

Fire personer. En nordmann, to svensker og en danske, er pågrepet og siktet i saken. Ifølge politiet nekter de siktede for at de kjenner hverandre, til tross for at de er avbildet sammen på vei ut fra leiligheten.

Det er så langt identifisert 78 eldre kvinner som er blitt lurt til å oppgi personnummer, kontonummer og koden til id-brikken. Det første bedrageriet politiet har på sin lange liste stammer fra september i 2019.

PÅGREPET: Politiet i Fredrikstad er sikre på at de har tatt bakmennene som skal ha svindlet til seg 13 millioner kroner fra rundt 60 fornærmede - landet over. Foto: Politiet. Reporter: Marie Røssland Vis mer

- Når vi åpner en dør, kommer vi til en ny korridor med en lange rekke nye, uåpnede dører.

Slik beskriver politiadvokat Yvonne Schilling etterforskningen som har fått navnet Olga-svindelen. Banden har målretta søkt opp eldre kvinner og skal ha lurt til seg mer enn 16 millioner fra den sårbare gruppen. Dagbladet har vært i kontakt med de siktedes forsvarere, men ingen ønsker å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Skamfulle

To bistandsadvokater er oppnevnt til å hjelpe de mange ofrene gjennom prosessen.

Marianne Weel Kreutz og Hilde Jæger jobber seg nå gjennom den stadig lengre listen av fornærmede i saken.

- Damene føler seg skamfulle, krenket, dumme. Flaue over å ha kommet i slik situasjon, sier Hilde Jæger.

- De følere seg triste, sinte og frustrerte, sier Marianne Weel Kreutz.

STØTTE: Marianne Weel Kreutz og Hilde Jæger er bistandsadvokater for de 78 eldre kvinnene som ble lurt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STØTTE: Marianne Weel Kreutz og Hilde Jæger er bistandsadvokater for de 78 eldre kvinnene som ble lurt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Begge forteller at flere har forklart at de stolte på mannen som ringte og at de hadde vært langt kundeforhold i den banken

- I tillegg har mange av dem lidd store økonomiske tap og noen får ikke dekket tapet fra bankene, sier Jæger.

Hun trekker fram eksempel der den fornærmede er en minstepensjonist som hadde spart 500 000 kroner sammen med sin nå avdøde ektefelle. Banken dekker ikke tapet.

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med Dnb, som opplyser at de har dekket alle tap som deres kunder har hatt i møte med bedragerne.

- Bankene har ulik praksis, sier Jæger til Dagbladet og ber nå bankene som ikke har dekket tapet for de eldre kvinnene om å ta en ny vurdering.

Begge skryter av jobben som to etterforskere på Fredrikstad politistasjon har gjort.

- All honnør til politiet i Fredrikstad. Viktig at denne saken kommer for dagen, sier bistandsadvokatene.

Spor

På det neste bildet fra overvåkingskameraet, som er en viktig del av politiets etterforskning, er to av de siktede på vei inn i den samme leiligheten. Nå har de med seg to personer som politiet mener er «muldyr». Begge personene er identifisert av politiet.

MULDYR: Politiet mener det er mange som har bistått de fire hovedmennene med å ta ut kontanter og hvitvaske pengene. Foto: Politiet.
MULDYR: Politiet mener det er mange som har bistått de fire hovedmennene med å ta ut kontanter og hvitvaske pengene. Foto: Politiet. Vis mer

Mer en 100 «muldyr» skal ha medvirket til å ta ut kontanter fra minibanker og flytte penger rundt på kontoer. Mange av disse med tilhørighet til kriminelle miljøer i Oslo.

Ifølge etterforskerne i Fredrikstad peker flere sporene i saken mot söta bror og kriminelle miljøer i Sverige.

- Dette er en organisert gjeng med dype røtter i Sverige som har kommet til Norge for å begå kriminalitet.

UTTAK: Politiet mener bildet fra et overvåkingskamera viser en medhjelper som tar ut byttet i form av kontanter i en minibank i Oslo. Foto: Politiet.
UTTAK: Politiet mener bildet fra et overvåkingskamera viser en medhjelper som tar ut byttet i form av kontanter i en minibank i Oslo. Foto: Politiet. Vis mer

Om den norske mannen som er siktet i saken, sier Yvonne Schilling følgende:

- De trengte en nordmann for å gjennomføre bedrageriene.

Sverige

Dagbladet har fått tilgang på det svenske politiets dokumenter fra avsløringen av en svensk bande. Metoden er den samme.

Eldre personer kontaktes av personer som utgir seg for å jobbe i en bank og blir overtalt til å gi fra seg sensitiv informasjon over telefonen. På bilder som politiet la fram som bevis i rettssaken som gikk i Ystad tingrett i Sør-Sverige i fjor, ser man svindlerne meske seg med dyre klokker og smykker. Luksusvarene er angivelig kjøpet på blocket.se, den svenske versjonen av Finn.no, for å hvitvaske pengene.

FACEBOOK: Politiet i Sverige brukte flere bilder av de tiltalte, hentet fra sosiale medier, som bevis i saken. Foto: Polisen
FACEBOOK: Politiet i Sverige brukte flere bilder av de tiltalte, hentet fra sosiale medier, som bevis i saken. Foto: Polisen Vis mer

Etter 2017 har savindel-metoden blitt mye brukt, skrev Aftonbladet da de omtalte saken i fjor,

Avisa anslo i 2019 at over 90 millioner svenske kroner hadde havnet i skurkenes hender med bruk av samme modus som Olga-svindlerne brukte i Norge.

Men til tross for at saken fikk mye oppmerksomhet i Sverige, har flere kriminelle tatt i bruk metoden. Nylig kunne samme avis avsløre at gangstere fra Rinkeby utenfor Stockholm svingte seg på Stureplan med mye penger i lommene. Svensk politi noterte seg at de kriminelle gjengene kunne ha fått en ny «inntektskilde».

To personer med tilknytning til harde kriminelle nettverk er nå siktet i Stockholm for å ha stått bak over 300 svindelforsøk, samt å ha lurt til seg millioner av kroner fra eldre.

Flere ofre

På det tredje bildet, som politiet har gitt Dagbladet har fått tilgang til fra det omfattende etterforskningsmaterialet, ser man to av de hovedsiktede forlate bygården på Grünerløkka. Den ene personen har bærer på en PC-bag. Politiet mener bildet er tatt 15 minutter etter en gjennomført Olga-svindel.

FOTOGRAFERT: Politiet i Fredrikstad mener detter bildet er tatt kort tid etter at banden gjennomførte et bedrageri. Foto: Politiet.
FOTOGRAFERT: Politiet i Fredrikstad mener detter bildet er tatt kort tid etter at banden gjennomførte et bedrageri. Foto: Politiet. Vis mer

I juni ble nordmannen og en av svenskene tatt på fersken da de jobbet ut fra et hotellrom i Oslo.

Politiet ønsker å sikte de fire siktede etter mafia-paragrafen, en bestemmelsene i straffeloven som dobler strafferammen dersom politiet klarer å bevise at kriminaliteten var organisert.

Nå går politiet i Fredrikstad gjennom henlagte saker fra hele landet for å finne flere ofre.

- Flere «Olgaer» har forsøkt å anmelde liknende hendelser, men har ikke fått lov. Ved flere anledninger er det bare skrevet et notat på politistasjonen. Det er uheldig for etterforskning av slike saker fordi man ikke får informasjon for øvrig kan man ikke nekte folk å levere anmeldelse, sier den ene av de to etterforskerne som har hatt hovedansvaret.

BASE: To av de siktede i saken ble pågrepet på et hotell i Oslo. Der var de i full gang og hadde rigget seg opp med flere datamaskiner og telefoner. Foto: Politiet.
BASE: To av de siktede i saken ble pågrepet på et hotell i Oslo. Der var de i full gang og hadde rigget seg opp med flere datamaskiner og telefoner. Foto: Politiet. Vis mer

Hun mener det er utrolig viktig å anmelde bedragerisakene.

- Forhold der det er svindlet for over en million kroner er ikke blitt etterforsket, sier politiadvokaten, og forteller at de finner masse nyttig informasjon i de henlagte sakene

Politiet i Fredrikstad har nå fått bistand fra de fleste av Norges politidistrikt til å gjennomføre såkalte rettslige avhør av de mange ofrene i saken.

- I de mindre politidistriktene opplever vi stor velvilje til å bistå med rettslige avhør av kvinnene, sier Yvonne Schilling og trekker fram Lofoten, Møre og Romsdal, Finnmark, Troms og Sør-Vest politidistrikt.

Saken nærmer seg ferdig etterforsket og Schilling ser for seg at den kommer for retten til våren og at den kommer til å gå over et par måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer