Mener dette er en nordkoreansk atomreaktor i Syria

Satelittbilder viser mål Israel bombet i forrige måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Satelittbilder av syriske mål Israel bombet i forrige måned viser et anlegg som likner en nordkoreansk atomreaktor, mener forskere ved Instituttet for vitenskap og internasjonal sikkerhet (ISIS).

- Ut fra bildet er den syriske bygningen lik formen til den nordkoreanske atomreaktorbygningen, men den syriske bygningen er ikke kommet langt nok i byggeprosessen til at vi kan gjøre definitive sammenligninger, skriver David Albright og Paul Brannan i rapporten som ble frigitt onsdag.

Forskerne skriver at satelittbildene stiller like mange spørsmål som de gir svar om eventuell kjernefysisk aktivitet i Syria og samarbeid med Nord-Korea.

Nok til en bombe på et år

Helt siden det ble bekreftet at israelske kampfly bombarderte mål i det nordøstlige Syria 6.september, har amerikanerne og israelerne hevdet at det dreide seg om et atomanlegg bygget med nordkoreansk støtte.

Les: Bekrefter israelske flyangrep mot Syria

Bombingen og israelske overflygninger på syrisk territorium har ført til at situasjonen mellom Syria og Israel er mer spent enn på mange år.

Nå kommer det også rapporter om at Syria for to uker siden begynte forberedelser til en mulig militærkonfrontasjon med Israel, skriver den israelske avisa Haaretz.

MYE BYGGEAKTIVITET: Dette satelittbildet viser at det foregikk mye byggeaktivitet ved det som kan ha vært et nordkoreansk atomanlegg i Syria, mener forskerne, som kom med en rapport denne uka. Foto: Digital Globe/ISIS
MYE BYGGEAKTIVITET: Dette satelittbildet viser at det foregikk mye byggeaktivitet ved det som kan ha vært et nordkoreansk atomanlegg i Syria, mener forskerne, som kom med en rapport denne uka. Foto: Digital Globe/ISIS Vis mer

Stridens kjerne er anlegget som lå i Dayr az Zawr-regionen i Syria, 145 kilometer fra grensa til Irak. I det fem sider lange notatet fra forskerne ved det anerkjente Instituttet for vitenskap og internasjonal sikkerhet står det:

- Den høye bygningen på bildet kan romme en reaktor under bygging og pumpestasjonen langs elva kan ha vært ment å skulle forsyne reaktoren med kjølevann, skriver forskerne.

De mener at dersom reaktoren er lik en nordkoreansk reaktor, er det trolig av den typen bygd ved atomanlegget i Yongbyon nord for hovedstaden Pyongyang. En slik atomreaktor har kapasitet til å produsere nok plutonium i løpet av et år tilsvarende en atombombe.

- Jeg er ganske overbevist om at Syria forsøkte å bygge en atomreaktor, sa en av artikkelforfatterne, den tidligere våpeninspektøren David Albright, ifølge avisa The Washington Post.

- Ville vært sikret bedre

Ekspertene er imidlertid uenige om hva bildene egentlig gir av informasjon.

Sachsa Lange ved stiftelsen Vitenskap og politikk i Berlin, sier til tyske Der Spiegel at hun fester liten tillit til ISIS-rapportens forsiktige konklusjoner.

- På satelittbildene er det ingen avsperrede militærområder å se. Det er ingen sperringer og ingen utkikkstårn eller overvåkning. Den syriske regjeringen ville neppe sikre et slikt anlegg med bare en busk og to politimenn, sier Lange til Der Spiegel.

John E. Pike, kjernefysisk ekspert og leder av GlobalSecurity.org mener derimot at nettopp de kornete og sandfargede satelittbildene av anonyme bygg kan være bevis på at Nord-Korea er involvert.

- Du kan se på Nord-Koreas atomanlegg og de ser ut som ingenting. De er bare nakne, industrielle metallbygninger, sier Pike til Washington Post.

Mens debatten om forrige måneds israelske angrep fortsetter, har Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bedt om eget bildemateriale og har sagt at de vil komme med en egen analyse av dette.

En tydelig irritert sjef for IAEA-inspektørene, Mohammed ElBaradei, er misfornøyd med at verken syrerne, israelerne eller andre lands etterretningstjenester har gitt informasjon om det mulige atomprogrammet.

- Vi har sagt: «Hvis noen av dere har den minste informasjon som viser at noe var knyttet til kjernefysisk virksomhet, vil vi mer enn gjerne etterforske det, sa ElBaradei til den franske avisa Le Monde.

DEN SYRISKE: Dette er muligens en atomreaktor i Syria bygget etter nordkoreansk modell.
DEN NORDKOREANSKE: Dette atomreaktoren i Yongbyon i Nord-Korea.