TRANSNISTRIA:  Den amerikanske NATO-generalen Philip Breedlove mener Putin kan bevege seg inn i moldovske Transnistria på samme måte som han tok Krim. Kart: Google Earth
TRANSNISTRIA: Den amerikanske NATO-generalen Philip Breedlove mener Putin kan bevege seg inn i moldovske Transnistria på samme måte som han tok Krim. Kart: Google EarthVis mer

Mener dette kan bli Putins neste mål

NATO-general hevder Russland vil gå inn i utbryterrepublikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet): Regionen Transnistria i Moldova har tette bånd til Moskva og kan bli Putins neste mål for å utvide Russland, ifølge den amerikanske NATO-generalen Philip Breedlove.

- Han har så absolutt nok styrker stasjonert langs den østlige grensa av Ukraina til å ta seg inn i Transnistria dersom han bestemmer seg for det. Det er bekymringsfullt, sier Breedlove på en konferanse i Brussel i dag.

- Det neste stedet Uttalelsen kommer etter at et parlamentsmedlem oppfordret russerne til å komme og innlemme Transnistria og Russland trappet opp styrkene i grenseområdene til Ukraina.

Transnistria ligger som ei lang stripe på grensa til Ukraina og tilhører Moldova, selv om de erklærte uavhengighet ved Sovjetunionens fall. I den hovedsakelig russisk-språklige utbryterrepublikken preges hovedstaden av statuer av Lenin, og befolkningen stemte i 2006 for å knytte sterkere bånd til Russland, ikke Moldova.

Putin har flere ganger uttrykt at det var behov for å beskytte de etniske russerne på Krim-halvøya mot overgrep, og NATO-generalen mener Putin også kan benytte dette argumentet for å gå inn i Moldova.

General Breedlove hevdet at Kreml ser på Transnistria som «det neste stedet hvor russisktalende folk kan trenge å bli innlemmet», ifølge avisa Daily Telegraph

Uten grenser Det er disse fellestrekkene som gjør at NATO peker ut Transnistria som et mål for russiske styrker, selv om
Russlands EU-ambassadør ettertrykkelig har understreket at Russland ikke har noen planer om å ekspandere.

- Styrkene som er ved den østlige ukrainske grensa nå, er veldig store og veldig, veldig klare, sier Breedlove.

Generalen spesifiserer imidlertid ikke hvordan russerne skal komme seg til Transnistria, som da ligger tvers over Ukraina uten grenser Russland.

Adkomst fra den russiske svartehavsflåta, med base på Krim, er også et alternativ, men Putin vil uansett måtte ta seg gjennom et annet lands territorium for å nå Transnistria.

Russland har nå rundt 1000 soldater utplassert som en fredsbevarende styrke i utbryterrepublikken.

Annekterte Krim Sist fredag underskrev Russlands president Vladimir Putin loven som ratifiserte annekteringen av Krim, samtidig som russiske styrker nå tar over de siste ukrainske militærbasene på halvøya.

USA, EU og Norge har svart med å innføre sanksjoner mot Russland.