Mener dette kan stoppe Trump

Toppadvokaten Marc Elias mener Trump kan bli diskvalifisert for fire nye år i Det hvite hus dersom det viser seg at han sitter på gradert materiale fra forrige presidentperiode.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advokaten Marc Elias, som blant annet var advokat for Hillary Clinton under presidentkampanjen i 2016, har uttalt at Donald Trump kan bli diskvalifisert fra en ny periode i Det hvite hus fra 2024, som Trump selv har hintet om at han vil stille til.

Uttalelsen kommer i forbindelse med den angivelige FBI-ransakelsen av Trumps bolig.

På Twitter skrev han at media har gått glipp av den virkelig store grunnen til at ransakelsen av Trumps bolig er en potensiell «blockbuster».

Kilder til både nyhetsbyrået AP og The New York Times hevder at ransakingen skal ha sammenheng med at Trump tok med seg gradert materiale fra Det hvite hus da han gikk av som president.

Kan bli diskvalifisert

I samme Twitter-post har Elias lagt ved et utdrag av USAs straffelov paragraf 2071.

«Den som er i besittelse av over slike journaler, saksbehandlinger, kart, bbøker, dokumenter.., som med vilje og ulovlig skjuler, fjerner, lemlester, utsletter, forfalsker.., skal bøtelegges, eller straffes med fengsel opptil tre år, eller begge deler».

POLITI: Bilder fra Trumps Florida-residens natt til tirsdag viser stort politioppbud. Foto: AFP / NTB
POLITI: Bilder fra Trumps Florida-residens natt til tirsdag viser stort politioppbud. Foto: AFP / NTB Vis mer

«Vedkommende skal også miste sitt embete og bli diskvalifisert fra å inneha ethvert verv i USA».

Verken FBI, Justisdepartementet eller Det hvite hus ønsker å kommentere saken, skriver flere amerikanske medier. Trump hevder derimot selv at FBI har ransaket luksuseiendommen hans Mar-a-Lago i Florida. Det skriver han på sitt eget nettsted, TruthSocial.

Trump har sagt at de til og med brøt seg inn i safen hans. Selv var han ved Trump Tower da ransakelsen skal ha skjedd, ifølge en venn av Trump. Det skriver CNN.

Hendelsen kommer på et ugunstig tidspunkt for Trump. Valgkampstarten for 2024 er rett rundt hjørnet, og tirsdag kom også beskjeden om at Representantenes hus har fått medhold i å motta Trumps omstridte selvangivelser.

Skal ha beslaglagt dokumenter

Ifølge nyhetskanalen pågår det to etterforskningssaker knyttet til den tidligere presidenten. Den ene om forsøket på å velte presidentvalget i 2020 og kongresstormingen 6. januar 2021, samt den andre som involverer håndteringen av graderte dokumenter.

Ifølge en som er kjent med saken, skal politiet ha sett ut til å være fokusert i klubben på Trumps eiendom, der han skal ha kontor.

En annen anonymisert kilde CNN har vært i kontakt med skal angivelig ha opplysninger om at ransakingen inkluderte etterforskning der Trump oppholder dokumenter, og at esker skal ha blitt tatt med fra stedet.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

Flere av Trumps nærmeste har også uttalt seg i etterkant av ransakingen. Trumps sønn Eric sa til Fox News-verten Sean Hannity at «hensikten med ransakelsen, ut fra det de sa, var at National Archives (USAs svar på Riksarkivet) ønsket å få bekreftet om Donald Trump hadde noen dokumenter i sin besittelse eller ikke».

Trumps advokat, Christina Bobb, har uttalt at FBI beslagla dokumenter.

- Trump og hans juridiske team har samarbeidet med FBI hele veien. FBI gjennomførte en uanmeldt ransakelse, har hun sagt, ifølge CNN.

Nyhetskanalen har forsøkt både FBI og Justisdepartementet for en kommentar. Sistnevnte skal ha nektet å si noe.

En tjenestemann for Det hvite hus har uttalt at nåværende president Joe Biden ikke var kjent med ransakingen på forhånd.

Han fikk vite om hendelsen via media, melder Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer