KIDNAPPET?: Hagen-familien fastholder at Anne-Elisabeth er kidnappet, mens politiet mener hun ble drept i boligen i Sloraveien 31. oktober 2018. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hagen-saken

Mener dette tyder på villedning

Ekskriminelle Michael Green møtte Tom Hagen. Dette mener han strider imot kidnappingsteorien.

Publisert

24. september 2019 møtte Michael Green opp i lokalene til advokatfirmaet Hjort i Oslo sentrum. Her møtte han Tom Hagen, en venn av Hagen og daværende bistandsadvokat Svein Holden.

Bakgrunnen for møtet var at Green, som har bakgrunn fra Hells Angels og Bandidos, nå er talsmann for TBM (tidligere bandemedlemmer).

Organisasjonen har som mål å hjelpe andre ut av tunge kriminelle miljøer og mener å ha et bredt kontaktnettverk i disse miljøene i flere europeiske land.

Det var 9. august 2019 at Svein Holden tok kontakt med Michael Green via TBM angående et mulig samarbeid.

- Stille som i graven

Møtet i Oslo varte i over to timer, og det ble blant annet diskutert om man skulle gå ut med en dusør inn mot kriminelle miljøer for informasjon om saken. Dagbladet får opplyst at dusøren skulle ligge på opp mot en million kroner, men at Tom Hagen ikke ønsket denne framgangsmåten.

Det ble ikke noe mer samarbeid mellom de to. Green har likevel vært i kontakt med flere miljøer via TBMs internasjonale nettverk både før og etter møtet.

- Det er stille som i graven. Det er unormalt. Det er som regel alltid noen som vet noe. Nå har ingen hørt noe om hvilket miljø som står bak, sier han.

Dagbladet kjenner til at flere miljøer i Øst-Europa er undersøkt. Også den såkalte Pareto-rettssaken og forbindelser til Russland ble diskutert som et eventuelt motiv, men raskt lagt bort.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

Ble ikke samarbeid

Siden september 2019 har saken tatt en ny vending. I april i år ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona.

Politiet mener 70-åringen bevisst har villedet dem til å tro at de sto overfor en kidnapping, noe som har ført til en isfront mellom politiet og Hagen-familien. Bevisene mot Hagen holdt imidlertid ikke til å få ham fengslet.

I juni ble det kjent at Hagen-familien likevel utlover en dusør på 10 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Anne-Elisabeth blir funnet. Politiet har reagert på at tipsene går direkte til Hagen-apparatet og ikke til dem.

TVILER: Michael Green tror ikke Anne-Elisabeth Hagen ble kidnappet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TVILER: Michael Green tror ikke Anne-Elisabeth Hagen ble kidnappet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Michael Green har bare møtt Tom Hagen én gang. Han har tidligere ikke ønsket å la seg intervjue konkret om hva som kom fram i samtalen med Hagen, men velger nå å snakke med Dagbladet.

Han forteller at han raskt fikk inntrykk av at kidnappingen var iscenesatt. Han mistenkte også at noen kan ha gjennomført ugjerningen for å ramme Tom Hagen.

- Ingen «normale kriminelle» ville utført en kidnapping på denne måten, sier Green til Dagbladet.

- Amatørmessig

Politiet og eksperter mener saken har et profesjonelt preg. Det er ikke Green enig i. Han forteller at det må være noen som tror en kidnapping foregår på den måten.

- Det er for komplisert. Med en gang du fysisk tar et annet menneske, er du under et konstant press. Kidnappere ville hatt pengene raskt, og dermed sendt livsbevis.

- Kan et bilde eller video som beviser at hun er i live spores, og være grunnen til at de ikke har gitt et slikt bevis?

- Nei, det kan sendes på samme måte som meldingene de allerede har sendt. Det kunne også ha vært sendt på flere andre måter enn for eksempel video.

Green ramser opp en rekke detaljer han mener kan tyde på at kidnappingen er iscenesatt:

  • Beløpet på ni millioner euro
  • Trusselbrevet
  • Nøkkelen som er borte fra garasjen
  • Overvåkingen
  • Mangelen på livsbevis

- Fra det kriminelle perspektivet, når det handler om penger, hadde det vært enklere å utføre en utpressing eller frihetsberøvelse av Tom Hagen selv. Å ta denne hodepinen, skjønner jeg ikke.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

- Vanskelig å spane

Det var ingen tegn til innbrudd i boligen da Tom Hagen kom hjem 31. oktober 2018. Han skal under møtet ha forklart at en reservenøkkel manglet fra garasjen, og at det i trusselbrevet ble beskrevet at han var overvåket.

Green påpeker at den eneste muligheten for å ha innsyn til inngangen i Sloraveien 4 er fra hovedveien ned til huset. Her er det ifølge Green vanskelig å spane uten å bli oppdaget.

Ifølge TV 2 har Tom Hagen overfor politiet lansert muligheten for at en bil kan ha blitt parkert i skjul, ikke langt fra andebrygga, som ligger på baksiden av huset.

Green mener at om de angivelige kidnapperne var profesjonelle, hadde så god kjennskap til Hagens rutiner som det hevdes, og de har brukt nøkkelen som mangler fra garasjen, så ville de heller kopiert den i god tid før kidnappingen og så lagt den tilbake så det så ut som den aldri hadde vært i spill.

Da hadde dette vært enda mer mystisk, mener han.

- Det er også noe som ikke stemmer med trusselbrevet, sier han.

Han viser til at det er forsøkt skrevet på norsk, at det forklarer hvordan kidnapperne skal laste opp en video av Anne-Elisabeths siste minutter dersom Tom Hagen ikke betaler, og at brevet omtaler ekteparet Hagen ved fornavn.

Han påpeker at det naturlige hadde vært å skrive brevet på engelsk.

- I brevet går de også langt i avsløre sine planer, da det omtales hvordan de skal ta livet av henne. Det ville ingen kidnappere ha gjort. I tillegg er det laget et omfattende rigg for betaling av ni millioner euro i Monero. Det er for komplisert og en utbetaling ville tatt lang tid.

Beløpet

Han stusser også over selve beløpet på ni millioner euro, og mener det må ha en slags symbolikk. At noen for eksempel føler seg snytt for en forretningsavtale som kunne gitt en slik utbetaling, og vil hevne seg på Hagen.

Dagbladet har tidligere avslørt at Tom Hagen i juli 2019 overførte en sum på ti millioner kroner til den antatte motparten i Kripos' lokaler på Brynseng i Oslo. Dette var etter at den antatte motparten åpnet for å forhandle om løsepengekravet i en kryptert e-post.

- At noen kidnappere ville forhandlet om prisen flere måneder etter en kidnapping, er helt useriøst, sier Green.

Han omtaler saken som «verdens lengste kidnappingssak».

- Hvem har tid til å ofre to år av sitt liv til en kidnapping?

Vil ikke kommentere

Dagbladet har forelagt politiet uttalelsene fra Green. Politiinspektør Gjermund Hanssen ønsker ikke å kommentere påstandene.

- Vi har ingen ytterligere kommentarer til dette utover det vi har meddelt tidligere om at vi mener kidnappingen mest sannsynlig er en villedning, sier han.

Hagen-familien har hele tida ment at Anne-Elisabeth Hagen, eller Lisbeth som hun kalles blant de nærmeste, er kidnappet.

Via bistandsadvokat Ståle Kihle har de gjentatte ganger uttrykt et ønske om at politiet etterforsker saken som en savnetsak.

- Det er deres innstendige ønske at politiet nå gjennom en bred etterforskning fokuserer på hva dette er, nemlig en sak hvor hun forsvant fra hjemmet sitt 31. oktober 2018. En sak som ikke er en drapssak med Tom Hagen som gjerningsmann eller medvirker til det, har bistandsadvokaten uttalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer