Mener disse bildene er tøys og propaganda

Norske uigurer raser mot kinesiske myndigheter.

BLODIG: Dette er bildene som har gått ut til bildebyråene og på kinesisk fjernsyn. Bilder av skadde hankinesere under søndagens sammenstøt i Xinjiang. Foto: AFP/REUTERS/CCTV/SCANPIX
BLODIG: Dette er bildene som har gått ut til bildebyråene og på kinesisk fjernsyn. Bilder av skadde hankinesere under søndagens sammenstøt i Xinjiang. Foto: AFP/REUTERS/CCTV/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Situasjonen i den nordvestlige regionen Xinjiang er i dag svært tilspisset, to dager etter det som trolig var de verste opptøyene i Kina siden massakren på Den himmelske freds plass.

Hundrevis av hankinesere har tatt til gatene, og ustyrt med slagvåpen, øks og køller sverger de hevn over hankineserne som ble angrepet av rasende uigurer under søndagens sammenstøt i regionhovedstaden Urumqi.

- Uigurer blir jaget i gatene og banket opp, sier Semet Abla, leder for Den norske uigurkomiteen, til Dagbladet.

Rapportene han har fått fra Xinjiang stemmer overens med meldingene fra nyhetsbyråene. Matboder drevet uigurer veltes som tilsvar på de hankinesiske butikkene som ble ramponert søndag.

Legger skylda på hverandreIfølge kinesiske myndigheter ble 156 drept og over 800 såret i søndagens sammenstøt i Urumqi.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua sier at så mange som 1434 er arrestert, mistenkt for å ha deltatt i det myndighetene mener var en aksjon planlagt av eksiluigurer.

Kineserne og uigurene, en muslimsk minoritetsbefolkning av tyrkisk avstamning, legger skylda på hverandre for at så mange ble skadd og drept under demonstrasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer