Mener disse listene knytter SOS Rasismes ledelse til nytt millionjuks

Organisasjonen nekter for juks, men statlig etat politianmelder SOS Rasisme for bedrageri.

TUSENVIS AV UNDERSKRIFTER: SOS Rasisme har levert inn flere tusen av disse skjemaene med navn på personer som skal ha vært på studier hos dem. Rapportene har utløst over 2 millioner kroner i støtte. Her er signaturer fra angivelige deltakere, alder, kjønn og kurstimer oppført. I tillegg signerer en lærer for at alt er korrekt ført. Etter en omfattende gransking slår Kunnskapsdepartementets fagetat Vox nå fast at 90 prosent av de innmeldte studietimene i årene 2007-2011 ikke er gjennomført slik SOS Rasisme selv hevder. Foto: Eiliv Frich Flydal
TUSENVIS AV UNDERSKRIFTER: SOS Rasisme har levert inn flere tusen av disse skjemaene med navn på personer som skal ha vært på studier hos dem. Rapportene har utløst over 2 millioner kroner i støtte. Her er signaturer fra angivelige deltakere, alder, kjønn og kurstimer oppført. I tillegg signerer en lærer for at alt er korrekt ført. Etter en omfattende gransking slår Kunnskapsdepartementets fagetat Vox nå fast at 90 prosent av de innmeldte studietimene i årene 2007-2011 ikke er gjennomført slik SOS Rasisme selv hevder. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kunnskapsdepartementets fagetat Vox har avslørt det de mener er Norges-historiens største tilfelle av juks med studielister i en frivillig organisasjon.

90 prosent juks I et vedtak Dagbladet har fått tilgang til skriver etaten følgende om kursene SOS Rasisme har mottatt penger for i årene 2007 til 2011: «Vox finner det dokumentert at 90 prosent av de innmeldte kursene ikke er gjennomført».

SOS Rasisme fikk utbetalt over 1,8 millioner kroner i studiestøtte i denne perioden. I så fall har SOS Rasisme fått utbetalt rundt 1,6 millioner kroner på feilaktig grunnlag.

- Det er ikke første gang noen jukser til seg studiestøtte. Men saken med SOS Rasisme synes så langt å være den største i omfang, sier avdelingsdirektør i Vox, Tom Sørhus, til Dagbladet.

Staten gir hvert år over hundre millioner kroner i studiestøtte til rundt 470 frivillige organisasjoner som driver med skolering og utdanning av medlemmer. Støtten kanaliseres gjennom 19 ulike studieforbud og er basert på egen innrapportering.

- Studiestøtten vi utbetaler er basert på tillit, sier Sørhus.

Nekter for juks For å få utbetalt støtte kreves det at personene som deltar på undervisningen signerer på eller føres opp på et skjema som deretter leveres studieforbundet.

TIPS OSS!

Har du tips eller innspill til denne saken? ta kontakt på eff@dagbladet.no.

SOS Rasisme avviser at det har forekommet juks.

- SOS Rasisme har vært uttatt til flere stikkprøvekontroller uten at det er oppdaget noen feil, med ett unntak som vi straks rapporterte til studieforbundet. Dette ble det så ryddet opp i, sier daglig leder Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

Avslørt i Dagbladet I fjor avslørte Dagbladet hvordan SOS Rasisme hadde innrapportert falske kurs og deltakere. Tidligere medlemmer fortalte også at SOS Rasisme produserte falske lister over studieaktivitet som ikke fantes, for å få utbetalt penger man egentlig ikke hadde krav på.

Vox peker ut to metoder SOS Rasisme har brukt for å få høyere pengestøtte enn de skulle hatt.

• SOS Rasisme har levert inn studielister med deltakere som ikke har deltatt på de aktuelle kursene.

• SOS Rasisme har levert inn studielister for kurs som aldri ble arrangert.

Peker på ledelsen - Mange av de kjente skikkelsene i toppen hos SOS Rasisme står oppført som deltakere og kursledere på flere av studielistene. Det virker veldig organisert, og vi mener jukset har vært forankret helt øverst i organisasjonen, sier seniorrådgiver Charlotte Wold i Vox til Dagbladet.

DAGBLADET I FJOR: 14. juni 2012 gikk flere tidligere og daværende medlemmer i SOS Rasisme ut og varslet omfattende juks med studietimer. Nå mener fagetaten Vox at de hadde rett, etter å ha gransket flere tusen dokumenter innlevert av SOS Rasisme over flere år. Faksimile: Dagbladet
DAGBLADET I FJOR: 14. juni 2012 gikk flere tidligere og daværende medlemmer i SOS Rasisme ut og varslet omfattende juks med studietimer. Nå mener fagetaten Vox at de hadde rett, etter å ha gransket flere tusen dokumenter innlevert av SOS Rasisme over flere år. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Dagbladet har gjennom en innsynsbegjæring fått kopier av mange av studielistene. Navnene til det øverste sjiktet i SOS Rasisme går igjen hyppig.

- Vi fant at enkelte personer var ført opp på flere ulike kurs som var arrangert på samme tidspunkt. Og på forskjellige steder i landet. Det er et eksempel av mange, sier Wold.

Vox har politianmeldt SOS Rasisme for bedrageri etter straffelovens paragraf §270. Politiet i Haugesund etterforsker allerede saken.

- Vi håper politiet kan finne ut mer av hva som har skjedd gjennom sin etterforskning, sier Sørhus.

SOS Rasisme har ikke ønsket å kommentere politianmeldelsen mot dem.

Tillitsbrudd Populus´ tidligere styreleder betegner saken som vanskelig.

DETTE FANT GRANSKERNE:

Vox har gjennomgått tusenvis av rapporter om studier fra SOS Rasisme levert til studieforbundet Populus i perioden 2007 til 2011.

3039 timer
Vox har konkludert med at SOS Rasisme leverte mange studielister som utløste pengestøtte på feilaktig grunnlag.

• Vox mener SOS Rasisme blant annet leverte studielister med 340 deltakere som ikke deltok på kursene, slik SOS Rasisme hevder. Disse kursene utløste pengestøtte til SOS Rasisme for 1 234,5 studietimer.

• Vox mener SOS Rasisme blant annet innrapporterte 438 deltakere på 77 kurs som aldri ble arrangert. SOS Rasismes innrapportering utløste pengestøtte for 1 805 studietimer.

Tilsammen utgjør dette 3039 studietimer som har utløst over 200 000 kroner i støtte.

90 prosent
Vox mener de kan dokumentere at totalt 90 prosent av studietimene SOS Rasisme har rapportert inn i perioden 2007 til 2011 ikke er avholdt, i motsetning til det SOS Rasisme selv hevder.

Vox har gjennomført intervjuer med tidligere tillitsvalgte i SOS Rasisme som har forklart hvordan organisasjonen forfalsket studietimelister for å øke inntektene.

- Saken innebar at tilliten var brutt på så mange plan, Ann-Louis Nordstrand.

SOS Rasisme mener på sin side at studieforbundet feilinformerte dem om regelverket og har skylden for at situasjonen har oppstått.

Medlemsjuks I 2011 og 2012 ble SOS Rasisme dømt to ganger for omfattende medlemsjuks.

I disse rettssakene ble de dømt til å betale tilbake 6,8 millioner kroner til staten og 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Store deler av de offentlige støtten organisasjonen fikk utbetalt på slutten av 2000-tallet kommer fra medlemsjuks, slik Dagbladet avslørte i 2010. SOS Rasisme er i to uavhengige dommer dømt for medlemsjuks i 2007, 2008, 2009.

Organisasjonen har opplyst at de fulgte samme praksis for medlemsregistrering i årene før.

PEKER PÅ LEDELSEN: Seniorrådgiver i Vox Charlotte Wold mener sporene i materialet de har gransket peker mot et bedrageri forankret i ledelsen i SOS Rasisme. Foto: Vox
PEKER PÅ LEDELSEN: Seniorrådgiver i Vox Charlotte Wold mener sporene i materialet de har gransket peker mot et bedrageri forankret i ledelsen i SOS Rasisme. Foto: Vox Vis mer

FØLG SAKEN:

• Dagbladet avslørte i 2010 oppblåste medlemstall og fiktive identiteter i SOS Rasismes medlemsregister.

• SOS Rasisme hevdet å ha over 40 000 medlemmer og fikk flere millioner kroner i årlig støtte fra det offentlige. De reelle, støtteberettigete medlemstallene har trolig vært rundt 5000, viser gjennomganger av medlemslistene.

• SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme kreves nå for over 19 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

• 29 februar 2012 ble «Nye SOS Rasisme» opprettet, med de samme krefter bak som i gamle SOS Rasisme.

• August 2012: Talspersonen for Nye SOS Rasisme trekker seg i protest mot innblanding fra Tjen Folket i organisasjonens drift.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer