Mener disse meldingene avslører Ludvigsen

Svein Ludvigsen mener meldinger som blant annet «Du kan få en matburger. Spørs hva jeg får igjen» er munnhell.

FORKLARTE SEG: Torsdag måtte tiltalte Svein Ludvigsen forklare seg i retten. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix
FORKLARTE SEG: Torsdag måtte tiltalte Svein Ludvigsen forklare seg i retten. Tegning: Ane Hem / NTB ScanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): I vitneboksen ble tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) konfrontert med en rekke meldinger han har sendt til en av de fornærmede på Facebook, samt en telefonsamtale.

Politiet avlyttet en telefonsamtale Ludvigsen har hatt med den fornærmede mannen i 20-åra som han har erkjent å ha seksuell omgang med. Samtalen fant sted etter at mannen anmeldte Ludvigsen i 2017.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo sier til Dagbladet at det under etterforskningen ble igangsatt såkalt kommunikasjonskontroll på Ludvigsen.

- Det er tatt opp en del samtaler, så har vi skrevet ut fire samtaler vi mener har en viss betydning for saken. I dag var det dette spørsmålet om «har du sletta alt?» som vi hadde spørsmål om, sier han.

- Har dere sikret det som eventuelt kan være slettet?

- Det vil komme seinere, men det er begrenset med elektroniske spor i forbindelse med denne fornærmede.

LUDVIGSEN-SAKEN: Forsvarsadvokat Gunhild Bergan fikk seg en overraskelse under utspørringen av hennes klient, Svein Ludvigsen, i dag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

«Du har vel sletta alt?»

I telefonsamtalen som statsadvokaten viser til forteller den fornærmede mannen at han har gitt Facebook-passordet til kjæresten og at hun kommer til å sjekke kontoen hans.

«Ja, ja, men da sender vi ikke noe til hverandre», sier Ludvigsen.

Den fornærmede mannen sier i samtalen at kjæresten er litt sjalu.

«Akkurat ja, men du N.N. da sender vi ikke noe til hverandre, du har vel sletta alt?», sier 72-åringen.

«Ja da, da venter du på meg på en måte», svarer fornærmede.

«Ja, ja. Den er grei», sier Ludvigsen, som videre i samtalen sier «ha en fin dag, glad i deg».

- Det er han som tar kontakt. Han snakker om kjæresten. Jeg ser ikke noe spesielt i korrespondansen. Han er fortvilet, tydeligvis. Jeg sier «ja, ja, osv», sier Ludvigsen om samtalen.

- Hva tenker du på når du sier «alt»? spør statsadvokat Tor Børge Nordmo.

- Da handler det vel om å slette alt. Akkurat som jeg gjorde, sier Ludvigsen.

- Tenkte du på bilder da?

- Nei, jeg tenkte på bildet som han sendte meg. Men jeg tenkte vel egentlig ikke på bilder. Jeg tenkte vel på alt.

Den fornærmede mannen har fortalt at han sendte et penisbilde til Ludvigsen, men hevder dette var fordi han ble bedt om det.

Ludvigsen har erkjent at han har hatt oralsex med mannen ved tre anledninger, men mener dette var frivillig. Han hevder også at alle tilfellene fant sted etter at han gikk av som fylkesmann 18. juli 2014.

Meldinger

Det ble også lagt fram en rekke meldinger mellom Ludvigsen og mannen med lettere psykisk utviklingshemming. Han møtte ikke i retten. I tilrettelagt avhør, som ble spilt av i retten, har han forklart om seksuell omgang med 72-åringen på et hotellrom i Oslo i slutten av mai 2014. Han hevder at han ble betalt 15 000 kroner av den tidligere fylkesmannen for å utføre oralsex på ham.

- Han lyver. Jeg har ikke hatt sex med ham, sier Ludvigsen.

På spørsmål fra mannens bistandsadvokat, Ole Magnus Strømmen, sier den tidligere fylkesmannen at han ikke oppfattet mannen, som nå er i 20-åra, som psykisk utviklingshemmet. Han sier også at han ikke husket hvem han var.

Deretter ble det lagt fram en rekke meldinger mellom de to i rettssal 8 i Nord-Troms tingrett.

Avtalte møte

Fornærmede har blant annet skrevet til Ludvigsen 10. mars 2013: «Har bare flott her. Livet går ned og går opp. Bare dårlig med økonomien for tiden!»

Da svarer Ludvigsen: «Du må lage deg et budsjett og så prioritere!!!!!»

Mannen spør så om når Ludvigsen kan møte ham i Oslo, og 72-åringen svarer at han skal være der 2. april og 10. april på kvelden.

«Du får si fra hvis det passer så kan vi spise pizza eller hamburger en kveld sammen», skriver Ludvigsen.

- Skriver du dette til en person du ikke vet hvem er? spør bistandsadvokat Strømmen.

- Ja, det gjør jeg ofte, sier Ludvigsen.

Spørsmål om opphold

Videre spør han om den fornærmede har fått oppholdstillatelse i Norge. Her svarer mannen i 20-åra at han fikk det for elleve år siden, og at det var Ludvigsen som delte det ut til ham under statsborgerseremonien.

«Men du fikk oppholdstillatelse for å være i Troms, vet du ... Så du på om noen av de kveldene jeg nevnte passer for å treffes en kveld i Oslo».

Ifølge tiltalen skal Ludvigsen ha forledet mannen til å tro at han også kunne ta statsborgerskapet fra ham.

- Hadde du baktanker med å si dette? At oppholdstillatelsen bare gjaldt for Troms? spør Strømmen.

- Det er ikke noe rart for meg. Jeg hadde aldri trodd det skulle ende her.

- Men hva er dette med oppholdstillatelsen i Troms da?

- Det viser seg at han har hatt pass i mange år. Det får man ikke uten oppholdstillatelse. Jeg spør bare på grunn av navnet, sier Ludvigsen.

Han viser til at mannens navn tilsa at han ikke var fra Norge.

- Jeg snakker ofte med folk jeg ikke vet hvem er. Men å spørre: «hvem er du? Jeg husker deg ikke» kan oppleves som nedlatende. Derfor spør jeg sånn, forklarer den tidligere fylkesmannen.

- Ikke humor

I slutten av mai 2014 spør den fornærmede om han kan låne penger av Ludvigsen, som da forklarer at han er i USA.

Videre skriver Ludvigsen at «du kan få en matburger når jeg kommer til Oslo i juni. Spørs hva jeg får igjen forresten».

- Jeg sier at han får en burger, og spør så: «hva får jeg for det?» Uten at det ligger noe mer i det enn at det er munnhell. Det kan tolkes i verste eller beste mening. Ingenting for øvrig sier at det er noe mer enn det, sier 72-åringen i retten.

Meldingene mellom Ludvigsen og fornærmede strekker seg tilbake til 2011. 9. november 2012 sender den fornærmede Ludvigsen en melding og spør hvordan det går. Han forteller samtidig at han har flytta til Oslo, og lurer på om Ludvigsen ofte reiser til hovedstaden.

LUDVIGSEN-SAKEN: Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, med sine betraktninger etter å ha hørt Svein Ludvigsens forklaring i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

«Kan jo treffes»

«Jeg er ofte i Oslo. Noen ganger er jeg der to ganger hver måned».

Fornærmede: «Jøss, gjør du det! Så flott! Bare å si fra!»

Ludvigsen: «Ja, hadde vært artig å se deg igjen. Jeg bruker å bo på hotell i sentrum. Grand Hotel eller Rica Travel som oftest. Så hvis du er i Oslo sentrum en kveld kan vi jo treffes».

«Okei, bare å ringe meg du.»

«Det skal jeg gjøre. Hvor bor du? Og hva har du lyst til å gjøre en kveld når jeg er der?», skriver Ludvigsen.

Fornærmede: «Spise. Ta en kopp kaffe og prate».

- Ikke noe spesielt

- Det øyet som ser vil oppfatte dette forskjellig. Det er ikke noe spesielt at jeg har sånne dialoger. Det er han som er offensiv og vil ha kontakt. Det var slik at jeg var i Oslo og ikke ble invitert med på middag engang. Da ønsket jeg kontakt med folk, for å lære, ha dialog med andre. Det er ikke uvanlig for meg å ha en sånn dialog, snarere vanlig. Dette er ikke noe spesielt, men kan fremstilles sånn når det tas ut av kontekst, sier den tidligere fylkesmannen.

Den fornærmede mannen har i avhør forklart at han møtte Ludvigsen som 12-åring, da han bodde på ungdomshjem. Dette mener den tidligere fylkesmannen at er løgn.

Ifølge den fornærmede hadde de mye kontakt og han sier at de ofte var ute på middag sammen. Ifølge ham møttes de flere ganger i måneden mellom 2012 og 2014. Han hevder også at han utførte oralsex på Ludvigsen for penger på et hotellrom i Oslo.

- Jeg må si med stor frimodighet at han lyver. Jeg regner med at retten vil ettergå hans påstander og det som finnes av bevis. Jeg har jo sagt at jeg ikke husket han. I min hukommelse har jeg ikke klart å skille han ut fra så mange andre jeg har truffet, sier Ludvigsen.

LUDVIGSEN-SAKEN: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen mener Svein Ludvigsen har endret forklaring. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Tilsier at dem kjenner hverandre

Bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen sier til Dagbladet at han mener meldingene langt på vei viser at Ludvigsen vet hvem han er.

- Min klient sier at de kjente hverandre, og det er interessant å se hva som framkommer i Facebook-loggen mellom dem. Normal språklig forståelse av det tilsier at dem kjenner hverandre. Ludvigsen hevder jo noe annet.

- Vil det bli framlagt mer chatter mellom dem?

- De bevisene står for seg selv og vil bli dokumentert i sin helhet. Dette var for å høre hva Ludvigsen mener om dem. Det handler i hovesak om disse meldingene, som går over en fireårsperiode, sier Strømmen til Dagbladet.