Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM MAKTA 2017

Mener Distrikts-Norge aldri har hatt bedre forutsetninger for å lykkes

- Fordi infrastrukturen og rammebetingelsene for å drive næringsvirksomhet er styrket, mener Ketil Solvik-Olsen, nestleder i Frp.

VEIMINISTER: Ketil Solvik-Olsen, samferdselsminister og nestleder i Frp, er sterkt uenig i Ap-påstanden om at regjeringens politikk er distriktsfiendtlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VEIMINISTER: Ketil Solvik-Olsen, samferdselsminister og nestleder i Frp, er sterkt uenig i Ap-påstanden om at regjeringens politikk er distriktsfiendtlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i uka anklaget partisekretær Kjersti Stenseng regjeringen for distriktsfiendtlig politikk, med 15 eksempler.

- Jeg reagerer på at Arbeiderpartiet slenger ut en rekke påstander som ikke er korrekte. Det er noe trumpsk over det. Ulempen er at de skremmer vettet av folk, som tror på det de leser. Ap villeder velgerne, og driver politisk debatt på en uredelig måte, sier Ketil Solvik-Olsen.

Mangler arbeidskraft

Frp-nestlederen mener det ikke finnes belegg for at det går dårligere i distrikts-Norge nå enn da de rødgrønne regjerte.

- Hvis en går inn i tallene, vil en se at ledigheten er lavere i distriktene enn i de tett befolkede fylkene, sier han.

- Jeg besøkte nylig en rekke steder langs kysten. I Nord-Norge traff vi bedriftsledere som manglet arbeidskraft. Jeg møtte mennesker som det siste året hadde flyttet sørfra til de nordligste fylkene fordi der er det jobb å få, sier Ketil Solvik-Olsen.

Bjørnetjeneste

Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, kontret med å kritisere Arbeiderpartiet for å snakke ned bygda.

- Opposisjonen gjør distriktene en bjørnetjeneste ved å proklamere at det ikke går bra, sier Ketil Solvik-Olsen.

Han mener infrastruktur er et godt eksempel.

- Under de siste fire årene med rødgrønn regjering fikk Nord-Norge drøyt fire milliarder kroner i investeringer. Vår regjering har bevilget 12 mrd kr, sier samferdselsministeren.

- Veiene og jernbanen forfalt under de rødgrønne. Vår regjering har doblet vedlikeholdsbudsjettet. Det er en politikk som i høyeste grad gagner distriktene. Tilbakemeldingene fra transportnæringen er gode. Norges største transportør av gods på jernbane, CargoNet, melder at antall uforutsette kanselleringer er redusert med 80 prosent de siste to-tre årene. Det betyr ekstremt mye for bedriftene de leverer til, sier Solvik-Olsen.

Mindre subsidier

Han hevder at det totalt sett investeres mer penger i bredbåndutbygging og telefondekning enn tidligere.

- Ap har rett i at vi har brukt sju prosent mindre i statlige subsidier, cirka 30 millioner kroner. Men vårt mål var at næringslivet skulle investere mer.

- Bransjen har økt investeringene i fibernett med 600 millioner kroner, mens investeringene innen 4G er økt med 2,6 mrd. Bredbåndsdekningen (over 100 Mbit/s) er økt fra 63 prosent til 78 prosent av husstandene under dagens regjering, sier Ketil Solvik-Olsen.

4G-dekningen

Frp-statsråden hevder at regjeringen er blitt flinkere til å spisse subsidiene.

- I stedet for at hvert fylke får sin andel av potten, bruker vi heller mer der søknadene er best. Sogn og Fjordane har fått firedoblet sin støtte til fiber. Både Hedmark og Oppland har fått klar vekst sammenliknet med de rødgrønne, sier han.

- Da Ap gikk ut av regjering var det ni prosent 4G-dekning i Oppland, nå er 4G-dekningen 91 prosent. I det store bildet kan ingen påstå at ikke mobildekningen har utviklet seg siden regjeringsskiftet. Fiberdekningen på landsbasis øker med fem prosentpoeng årlig, sier Ketil Solvik-Olsen.

Flere flyavganger

Samferdselsministeren godtar heller ikke kritikk på at flytilbudet innenlands er svekket i hans regjeringstid.

- Totalt sett er det flere avganger enn noen gang. Det er cirka 1600 flere avganger med rutefly og charter på de 30 minste flyplassene i 2016 sammenliknet med 2013.

- Vi bruker mer penger nå enn før på å støtte opp om flyruter i distriktene. Da er det nesten utrolig at Ap later som om regjeringen struper satsingen, sier Frp-nestlederen.

Jærbuen og bydama

Ketil Solvik-Olsen poengterer at han, i likhet med gudbrandsdølen Kjersti Stenseng og hallingdølen Trond Helleland, har røttene sin i bygde-Norge.

- Jeg vokste opp i landbruksmiljøet på Jæren, der min barnehage besto av å sitte på med tankbilen til farfar og levere ut fyringsolje til bøndene. Senere bodde jeg fem år på gård i USA.

- Siv er bydame, men vi funker godt sammen. Jeg opplever ikke at hun heller vil ha Oslo størst mulig. Vi er bevisste på hva slags politikk vi fører. Da vi nylig opprettet parkeringstilsyn, la vi det til Lillehammer, selv om Vegdirektoratet har sin base i hovedstaden, sier samferdselsministeren.

- Støttes ikke av fakta

Solvik-Olsen hevder å ha flere kort på hånda.

- Ap later som vi kutter i rassikring. Sannheten er at vi bevilger nesten én milliard mer enn dem, sier han.

- Aktivitetsnivået i fiskerinæringen øker. Våre politiske motstandere hevdet at jordbruket ville bli rasert med landbruksministere fra Frp. I stedet er investeringsnivået høyere, og takten i nedleggelse av gårdsbruk lavere enn under våre forgjengere. Ap’s påstand om at regjeringen svikter distriktene, støttes rett og slett ikke av fakta, sier Ketil Solvik-Olsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling