Mener domprosten burde visst

- Gjorde ikke hjemmeleksene, sier kritiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Domprost Olav Dag Hauge kan ikke ha gjort hjemmeleksene før han reiste til Midtøsten, sier Jens Tomas Anfindsen til Dagbladet.no. Anfindsen, som driver det innvandringskritiske nettstedet honestthinking.org, har ved flere anledninger gjort Mellomkirkelig råd oppmerksom på de ekstreme synspunktene Hauges samtalepartnerne står for, sier han.

Domprost Hauge reiste til Qatar mandag, med pengestøtte på 157.000 kroner fra norske myndigheter. Mohammed Hamdan og Zulqarmain Sakandar fra Islamsk råd er også med i delegasjonen. De møtte først den muslimske geistlige Yusuf al-Qaradawi. Etter møtet meldte flere medier i Midtøsten at Norge har innført en ny lov mot blasfemi.

Blasfemi

Hauge avviser dette bestemt. Til Dagbladet.no sier Hauge at han i samtalen med al-Qaradawi viste til straffelovens \' 135, den såkalte rasismeparagrafen, som han mener kan brukes i saker som denne, noe de fleste kommentatorer regner som helt uaktuelt. Flere av nettstedene som hevder at Hauge har introdusert en ukjent lov, omtaler ellers domprosten som «vise-erkebiskop Oliva Howika».

Før samtalen i Qatars hovedstad Doha, sa domprosten at han ikke kjenner til at Qaradawi støtter selvmordsbombing.

Anfindsen, som driver det innvandringskritiske nettstedet honestthinking.org, sier at han for ett år siden første gang informerte Mellomkirkelig råd om Qaradawis holdninger og fatwaer.

Domprost Hauge sitter i Kontaktgruppa for Mellomkirkelig råd og Islams råd.

- Burde ha kjent til

Men gruppens leder, Vebjørn Horsfjord, avviser dette.

- Hauge fikk ikke oversendt oversendt informasjonen fra HonestThinking i fjor, og heller ikke før avreisen til Qatar, sier han til Dagbladet.no.

Han tar det for gitt at Hauge snakket sant da han fortalte Aftenposten at han ikke kjente al-Qaradawis holdninger til selvmordsbombing.

Likevel er han enig i at delegasjonen burde kjenne til standpunktene den framtredende muslimske geistlige har, og antyder at Hauge skaffet seg slik informasjon via pressefolk og kontakter hjemme like før møtet fant sted.

Til Dagbladet.no opplyste Hauge etter møtet i Doha tirsdag at han ikke hadde brakt på bane al-Qaradawis kontroversielle standpunkter:

- Jeg kjenner i utgangspunktet ikke til Qaradawi, men opplevde å møte en person som var åpen, som ønsket dialog, og som ikke var noen ytterliggående så langt jeg kan se. Han var veldig tydelig på at han ønsket dialog og fred. Det var annerledes enn de signalene jeg har fått fra mediene, jeg opplevde ham som veldig ekte, sa Hauge.

MØTE I QUATAR:</B> Domprost Olav Dag Hauge i Kontaktgruppa for Mellomkirkelig råd og Islams råd, visste ikke om al-Qaradawis holdning til selvmordsbombing.
DÅRLIG RESEARCH:</B> Jens Tomas Anfindsen beskylder Domprost Olav Dag Hauge for ikke å ha gjort hjemmeleksa si.