Aylar Lie vs. Petter Northug

Mener e-post avslører Aylar

E-poster sendt mellom Aylar Lie og Petter Northugs forlag blir sentrale når de to møtes i Oslo tingrett mandag.

ANKOM RETTEN: Det var en lite snakkesalig Petter Northug som ankom Oslo Tingrett i dag. Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere glamourmodell og pokerspiller Aylar Lie (35) har saksøkt tidligere langrennsess Petter Northug (34) og forlaget Strawberry Publishing.

Lie mener suksessbiografien «Min historie» fra høsten 2018 er en krenkelse av privatlivets fred. Opplysningene Lie saksøker Northug for ble tatt ut av boka kort tid etter publisering.

Northug og hans forlag mener imidlertid Aylar Lie var klar over, og delvis hadde samtykket til at opplysningene kom fram i boka. Bakgrunnen er en e-post som blant annet skal ha gått til forlegger i Strawberry, Magnus Rønningen.

- Hadde ingen innvendinger

MÅ I RETTEN: Petter Northug kommer rett fra NM-stafett i Drammen søndag til forhandling i Oslo tingrett mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ I RETTEN: Petter Northug kommer rett fra NM-stafett i Drammen søndag til forhandling i Oslo tingrett mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

E-posten skal ha blitt sendt i forbindelse med lanseringen av biografien, og vil bli tema når søksmålet mot Northug skal opp i Oslo tingrett mandag.

Ifølge sluttinnlegget til tingretten fra Northug-teamet, viser en e-postutveksling at Lie ble gjort oppmerksom på og gjort kjent med innhold i omtalen før utgivelse.

«Hun hadde da ingen innvendinger mot hverken omtalen i seg selv eller utgivelsen. Snarere var hun villig til å bistå med utgivelsen. Dette er et klart samtykke til både innholdet i omtalen og utgivelsen av den», skriver advokat Halvard Helle på vegne av Northug og forlaget.

«Etter dette foreligger det ikke en rettsstridig krenkelse av saksøkerens privatliv, og de saksøkte skal således frifinnes for erstatningskravet», skriver han videre.

- En ganske annen oppfatning

Aylar Lies advokat John Christian Elden skriver i en SMS til Dagbladet at «hun har en ganske annen oppfatning» av e-postutvekslingen mellom henne selv og forlaget.

Både Northug og Lie vil forklare seg i Oslo tingrett mandag. Begge vil møte i forhandlingene, som starter opp klokka 09.00. Det er satt av en halvtime til hver av deres forklaringer.

KREVER ERSTATNING: Aylar Lie startet sin forklaring i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREVER ERSTATNING: Aylar Lie startet sin forklaring i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aylar krever 100 000 av Northug og forlaget. Boka ble gitt ut på Pilar forlag, som nå er overtatt av Petter Stordalen-eide Strawberry Publishing. Boka lå høsten 2018 sju uker på bestselgerlista for generell litteratur, og har siden utgivelsen blitt gitt ut i Sverige, Finland og Estland.

Vil lukke dørene

I utgangspunktet går slike rettsmøter for åpne dører i tingretten. Det ønsker ikke Aylar Lie og hennes advokater. Torsdag sendte Lies advokat en begjæring til Oslo tingrett om å lukke dørene og eventuelt innføre referatforbud under rettsmøtet på mandag.

- Hele saken gjelder jo offentlig krenkelse av privatlivets fred, skrev Elden i en SMS til Dagbladet før helga.

Tingretten avslo å lukke dørene i forkant av rettssaken, men det vil bli tema igjen i dag. Tingretten legger til grunn at det i saken kan framkomme opplysninger som er vernet av hensynet til privatlivets fred.

Aylar Lie ville at Petter Northugs nye bok skulle bli tilbakekalt og endret.

Kommenterer forhold

I «Min Historie» kommenterte Northug for første gang forholdet til Lie, som skal ha startet i 2011. Hun følte at boka var en krenkelse av privatlivets fred.

Deretter fjernet forlaget et avsnitt i boka. Aylar Lie saksøkte så forlaget og Northug, et søksmål hun ikke vant fram med i forliksrådet i mai i fjor.

Aylar Lies advokater mener imidlertid at forliksrådet la feil bestemmelse til grunn da de frifant Northug og forlaget. Hennes advokat Tony Vangen fortalte Dagbladet at forliksrådet i dommen viser til og siterer skadeserstatningsloven paragraf 3-6 a, som er bestemmelsen om ærekrenkelser, noe som aldri har vært et tema i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer