Bakke-Jensens nye jobb

Mener e-post avslører Nybø

Innsyn viser at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ble innkalt til en «kandidatpresentasjon» åtte dager før han faktisk søkte på jobben som fiskeridirektør. - Iselin Nybø har ikke vært sannferdig, sier SV.

KALTE INN: Næringsminister Iselin Nybø hevdet i stortingshøringen at var snakk om en uformell prat med Bakke-Jensen 8. juni. Foto:Bjørn Langsem / Dagbladet
KALTE INN: Næringsminister Iselin Nybø hevdet i stortingshøringen at var snakk om en uformell prat med Bakke-Jensen 8. juni. Foto:Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innsyn viser at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ble innkalt til en «kandidatpresentasjon» åtte dager før han søkte på jobben som ny fiskeridirektør - en jobb han seinere fikk.

SVs Freddy André Øvstegård er ikke i tvil om at dette viser at Bakke-Jensen var på jobbintervju før han søkte stillingen.

- Dette var åpenbart et jobbintervju. Det framgår veldig tydelig av innkallingen som vi nå har fått se. Det må ha vært et jobbintervju hele tiden, sier han til Dagbladet.

INNKALLING: Er dette innkalling til jobbintervju eller bare en samtale? Eller noe midt mellom?
INNKALLING: Er dette innkalling til jobbintervju eller bare en samtale? Eller noe midt mellom? Vis mer

- Hun forvirrer saken

Næringsminister Iselin Nybø hevdet i stortingshøringen at var snakk om en uformell prat med Bakke-Jensen 8. juni. Hun var ikke selv til stede på møtet med Bakke-Jensen.

- Har Nybø ikke snakket sannferdig?

- Nei, hun har jo åpenbart ikke det, svarer SV-representanten.

- Det er ikke opplyst skikkelig om at dette faktisk var et intervju før nå. Fram til nå har Nybø kalt det en uformell samtale. Dette er nok et eksempel på hvordan Nybø forvirrer saken og spiller den ned, legger Øvstegård til.

Han sier dette setter hele ansettelsesprosessen av Bakke-Jensen i et svært uheldig lys.

- Med denne utviklingen framstår prosessen enda mer uryddig, sier han.

Bakke-Jensens møte med toppene i Nærings- og fiskeridepartementet fant sted 8. juni i fjor. Forsvarsministeren søkte ikke på stillingen før 16. juni.

Nybøs avklaring

Regjeringens forsvar har hele tiden vært at dette ikke var noe jobbintervju.

Men i høringen om saken beskrev assisterende departementsråd samtalen som et jobbintervju.

- Jeg var opptatt av at høringen skulle gi et sannferdig bilde av saken, og derfor ga jeg ordet videre til en av dem som faktisk var med på samtalen med Frank Bakke-Jensen. Jeg var jo selv ikke til stede, og ønsket at komiteen skulle få full åpenhet rundt hva som hadde blitt sagt, sier Nybø til Dagbladet.

- Var det et intervju eller en samtale?

- Du får nok ulike svar avhengig av hvem du spør. Jeg oppfatter fra dem som var der at det var en samtale som gled over i et intervju.

- Hvorfor har du ikke sagt det tydeligere?

- Vi var nok ikke klar over at opposisjonen ønsket såpass tydelige klassifiseringer. Vi tenkte det holdt å si at Frank Bakke-Jensen hadde vært inne til flere samtaler og intervjuer. Men jeg har ikke forsøkt å unngå åpenhet her - snarere tvert imot, sier Venstre-toppen.

Erna-innrømmelse

Onsdag skrev Dagbladet at Nybø også får krass kritikk for at hun ikke stiller i åpen debatt om temaet.

Opposisjonen på Stortinget mener Nybø har vært unnvikende og at prosessen er uryddig - i beste fall.

- Jeg har aldri tenkt på at det var noe uvanlig ved denne prosessen. Prosessen har vært gjennomført av et eksternt byrå og embetsverket på vanlig måte. At deler av opposisjonen opplever dette som en uryddig prosess overrasker meg. Til slike stillinger er det ikke unormalt at det er en lengre prosess hvor mange kandidater blir vurdert, og at man har flere samtaler og intervjuer, sier Iselin Nybø om kritikken.

Før Frank Bakke-Jensen søkte på stillingen som fiskeridirektør, tok han kontakt med sin sjef, statsminister Erna Solberg (H) og fikk grønt lys. Men forsvarsministeren slapp å stå på den offentlige listen over søkere.

Dette har Erna Solberg innrømmet at var feil.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer