Mener egen dom var justismord

For 15 år siden ledet lagdommer Trygve Lange-Nielsen (82) rettssaken mot en 69-åring som ble dømt til fengsel i to år for overgrep mot et barnebarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå mener den pensjonerte lagdommeren at dommen var feil. Han har selv kjempet for å få gjenopptatt incestsaken.

Advokat Morten Kjensli, som skal føre gjenopptakelsessaken i Eidsivating lagmannsrett, hevder det foreligger nye medisinske bevis, og at 69-åringen fra Kongsvinger derfor må få straffesaken gjenopptatt. Han mener det er begått et justismord mot bestefaren.

Kjensli har bedt om såkalte muntlige rettsforhandlinger, muligens med Lange-Nielsen ved sin side i skranken.

Det var i 1988 bestefaren i Eidsivating lagmannsrett ble funnet skyldig i utuktig omgang med barn under 14 år, og incest. 69-åringen nektet hele tida for at han hadde sexmisbrukt barnebarnet, men ble ikke trodd. Bestefaren mente at forholdet derimot hadde vært spesielt godt.

Tillitsbrudd

Dommen ble begrunnet med medisinske funn og forklaringer både overfor politiet og i lagmannsretten. I skjerpende retning la Lange-Nielsen og hans meddommere den gang vekt på at barnebarnet hadde vært utsatt for et langvarig seksuelt misbruk og et tillitsbrudd fra bestefaren av massiv karakter.

Eksdommeren har tidligere forsøkt å få denne saken gjenopptatt, men har fått avslag både i lagmannsretten og i Høyesteretts kjæremålsutvalg.

- Utvalgets bedømmelse av de medisinske funn som ble gjort på barnebarnet, bygger på en klar misforståelse av de oppnevnte medisinsk sakkyndiges legeerklæring, mener Lange-Nielsen og Kjensli.

Fire frifunnet

Lange-Nielsen begynte å arbeide med gjenopptakelsessaker i 1999.

- Bakgrunnen var opplysninger om at Aker sykehus tidligere kan ha feiltolket funn på barn. Vi må få nye vurderinger fra sakkyndige ut fra dagens forskning og kunnskap, har Lange-Nielsen tidligere uttalt til Dagbladet.

Den pensjonerte dommeren har hittil fått gjenopptatt seks saker som gjelder overgrep mot barn. Fire har endt med frifinnelse.