Mener Egypt har skylda for Mursis død

Amnesty ber Egypt starte etterforskning etter at tidligere president Mohamed Mursis falt om i en rettssal og døde mandag. Organisasjonen HRW mener landets regjering har skylda for dødsfallet.

DØD: Egypts tidligere president, Mohammed Morsi, døde mandag. Amnesty mener dødsfallet må etterforskes. Foto: AP / NTB Scanpix
DØD: Egypts tidligere president, Mohammed Morsi, døde mandag. Amnesty mener dødsfallet må etterforskes. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

- Vi ber egyptiske myndigheter gjennomføre en upartisk, grundig og åpen etterforskning av omstendighetene rundt Mursis død, deriblant det at han satt på isolasjonscelle og var isolert fra omverdenen, skriver Amnesty på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Amnesty ber også om en etterforskning av hva slags helsehjelp Mursi mottok, samtidig som organisasjonen krever at de som eventuelt hadde ansvar for den dårlige behandlingen, blir stilt til ansvar.

Militærkupp

Mursi tilhørte Det muslimske brorskapet og ble Egypts første demokratisk valgte president da han i 2012 vant valget etter massedemonstrasjonene året før.

Han ble avsatt og pågrepet i et militærkupp ett år senere.

DØD: Mohammed Mursi, Egypts første folkevalgte president, er død. 67-åringen rakk ett år som president i det konfliktfylte landet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Magdalena Mughrabi, visedirektør for Amnestys Midtøsten-avdeling, sier at dødsfallet reiser alvorlige spørsmål om hvordan Mursi ble behandlet i fangenskap.

Sist gang Mursi så noen i familien sin skal ha vært i september 2018. En måned senere ble en av sønnene hans pågrepet. Han skal ikke ha møtt noen av forsvarerne sine siden november 2017.

År i isolasjon

Det muslimske brorskapet anklaget mandag egyptiske myndigheter for å ha sørget for at den avsatte presidenten led en «langsom død».

- De satte ham på isoleringscelle i over fem år, begrenset tilgangen på medisin og ga ham dårlig mat. De nektet leger og advokater og selv familien å kommunisere med ham. De tok fra ham de mest grunnleggende menneskerettigheter. Målet var å drepe ham langsomt, heter det i en uttalelse fra Brorskapets Frihet- og rettferdighetsparti.

- Forferdelig, men ventet

Også Human Rights Watch krever at dødsfallet nå etterforskes, og legger hele skylda for Mursis død på den egyptiske regjeringen. Til Al Jazeera sier organisasjonen at mangelfull medisinsk hjelp og rettigheter som innsatt er direkte årsaker til 67-åringens død.

- Han har vært i fengsel og blitt behandlet dårligere enn det man i utgangspunktet er utsatt for bare ved å være i egyptiske fengsler, sier Sarah Leah Whitson i HRW.

Hun omtaler den tidligere presidentens dødsfall som forferdelig, men forventet.

- Regjeringen har visst om hans nedadgående helsetilstand. Han hadde hatt et kraftig vekttap og hadde besvimt i retten en rekke ganger, sier Whitson.

Militærkupp

Det var 3. juli 2013 at Mursi ble utsatt for et militærkupp ledet av Abdel-Fattah al-Sisi. Mursi, som var landets folkevalgte president, og titusenvis av andre fra «Det muslimske brorskapet» ble satt i fengsel.

Mindre enn ett år etter at Mursi ble president, brøt det ut nye massedemonstrasjoner, denne gangen i protest mot at Mursi førte landet i det mange mente var islamistisk retning.

Abdel-Fattah al-Sisi har ledet landet siden 2014.

Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president 30. juni 2012, etter at diktatoren Hosni Mubarak ble styrtet etter den arabiske vår.

Dødsdom ble forkastet

I mai 2015 ble Mursi dømt til døden av en egyptisk domstol, for å ha planlagt en masserømming fra et fengsel som skjedde under landets revolusjon i januar 2011. Denne dommen ble seinere forkastet.

Dødsdommen kom etter at den tidligere presidenten først ble dømt til 20 års fengsel for å ha oppfordret til drap på demonstranter i 2012.

En dom han sonet fram til i dag, ifølge Reuters.