PARKERING: 1000 parkeringsplasser skal fjernes fra Oslo sentrum, samtidig som 5000 gratisparkeringsplasser skal gjøres om til avgiftsplasser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PARKERING: 1000 parkeringsplasser skal fjernes fra Oslo sentrum, samtidig som 5000 gratisparkeringsplasser skal gjøres om til avgiftsplasser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Eiendomsskatt:

Mener eiendomsskatt-penger har gått til fjerning av parkeringsplasser

Eirik Lae Solberg (H): - Jeg tror mange vil føle seg lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av året skal rundt 1000 parkeringsplasser fjernes fra Oslo sentrum og 5000 plasser som i dag er gratis gjøres om til avgiftsplasser.

Dette fører til millioner av tapte inntekter for kommunen, opplyser Bymiljøetaten overfor Dagbladet:

  • Fra og med inntekstsåret 2017 er det beregnet et tap på nesten 52 millioner kroner årlig og fra 2018 forventes tapet å ligge på rundt 88 millioner kroner.
  • I løpet av 2017 skal 5000 parkeringsplasser som i dag er gratis gjøres om til avgiftsplasser, og fra dette forventer kommunen en total inntekt på 106 millioner kroner i året.

- Mange vil føle seg lurt

Oslo kommune håvet totalt inn 254 millioner kroner i eiendomsskatt i fjor. Skatten har satt sinnene i kok hos mange og flere tusen boligeiere i kommunen har tatt ut gruppesøksmål mot Oslo, fordi de mener skatten er ulovlig skrevet ut.

Satt på spissen innebærer dette at kommunen, samtidig som den innførte eiendomsskatt, tapte en av ti eiendomsskattekroner på inntektssiden som følge av at parkeringsplassene ble fjernet.

I 2015 gikk Arbeiderpartiet til valg på å innføre eiendomsskatt for å få råd til og bygge 3000 nye arbeidsplasser og ansette 500 flere innen eldreomsorg. Dette løftet gjentok byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet i august.

Eirik Lae Solberg, gruppeleder i bystyret for Høyre, tror mange nå vil føle seg lurt.

- De færreste hadde vel trodd at en så stor del av eiendomsskatten skulle gå til å dekke tapte inntekter fra parkering. Det var ikke dette eiendomsskatten skulle gå til, og jeg tror mange vil føle seg lurt, sier Lae Solberg.

- LURT: Eirik Lae Solberg (H) tror mange vil føle seg lurt av denne bruken av eiendomsskatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- LURT: Eirik Lae Solberg (H) tror mange vil føle seg lurt av denne bruken av eiendomsskatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kritisk til parkerings-fjerning

Eirik Lae Solberg er tidligere finansbyråd i Oslo kommune. Han sier til Dagbladet at han er kritisk til at Oslo-byrådet gjør det vanskelig for dem som bor i sentrumsbydelene å ha bil, samtidig som kommunen selv taper penger på det.

- Kommunen taper penger fordi folk tvinges vekk fra avgiftsplassene. Jeg tror mange vil oppfatte dette som meningsløst, sier Lae Solberg, og fortsetter:

- Byrådet har et forklaringsproblem når de bruker en så stor del av eiendomsskatten til å dekke opp for tapte parkeringsinntekter.

- Finansbyråden må bruke 50 millioner kroner fra eiendomsskatten, betyr ikke det at han har tapt 50 millioner kroner?

- Jo, det betyr det, sier Solberg.

BYRÅD: Finansbyråd i Oslo, Robert Steen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BYRÅD: Finansbyråd i Oslo, Robert Steen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Finansbyråd i Oslo Robert Steen (Ap) har fått mulighet til å kommentere denne saken.

Han avviser at kommunen har brukt noen inntekter fra eiendomsskatten til å dekke opp for tapte parkeringsinntekter. Han forklarer dette ved å vise til at Oslo kommune har rammebudsjettering:

- Etatene og virksomhetene forventes å holde seg innenfor rammene de får. Vi innførte eiendomsskatt i Oslo kommune, disse pengene gir oss handlingsrom til å bygge 3000 nye barnehageplasser og til å utføre et løft i den hjemmebaserte eldreomsorgen. Disse løftene kommer vi til å levere på.