Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener ektefelleturene ikke er skattepliktige

Frp-formann Siv Jensen mener partiet har hatt sitt på det tørre i forhold til loven når de har betalt reiser også for ektefellene til sine representanter og ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går feiret hun og partiets ansatte sommeren i det våte element - på båttur i Oslofjorden.

-  Vi har opptrådt i god tro, og har hele tida ment at vi er innenfor regelverket. Slik jeg har forstått det er ikke den type faglige og sosiale sammenkomster der vi har dekket utgifter også til ektefeller, innberetningspliktige overfor skattemyndighetene. Det regnes som velferdstiltak. Men hvis vi har gjort noe galt, skal vi selvsagt rydde opp, sier Siv Jensen til Dagbladet.

I går var ingen ektefeller, bortsett fra spesialkonsulent Eli Hagen, med da Frp holdt sommeravslutning for stortingsgruppen, partiets ansatte og ledere fra fylkene. Om bord på MS «Oslofjord» var stemningen lystig.

-  Her blir det liv, sang tynne kvinnestemmer.

-  Rai rai, buldret bassrøster tilbake.

Det var meldt regn, men på himmelen var det ingen skyer. Men i den politiske sfæren samler mørke skyer seg over Frp. I går skrev VG om at overskudd fra stortingsgruppen ble sluset inn på en egen reisekonto som ble brukt til helgeturer for partifolk og deres ektefeller.

-  Dette fondet har stått urørt siden 2001 og ble opprettet før min tid i politikken. Jeg er selvfølgelig glad for at kontoen nå er gjort opp. Jeg ser at den kunne framstå som uheldig, sier Jensen.

Men disse reisene er ikke de eneste partiets stortingsgruppe har betalt for sine representanters og ansattes ektefeller. Hvert år pleier partiet å invitere ektefeller og samboere til sine representanter og ansatte på Stortinget til kombinerte faglige og sosiale turer.

HØYE BØLGER: Den avgåtte formann Carl I. Hagen holdt seg til å smile til fotografen og overlot til formann Siv Jensen å forsvare Frp\'s bruk av statlige midler til reiser og hotellopphold for partifolk og deres ektefeller. I går feiret partiet sommeravslutning på Oslofjorden. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
HØYE BØLGER: Den avgåtte formann Carl I. Hagen holdt seg til å smile til fotografen og overlot til formann Siv Jensen å forsvare Frp\'s bruk av statlige midler til reiser og hotellopphold for partifolk og deres ektefeller. I går feiret partiet sommeravslutning på Oslofjorden. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

-  Dette er ikke noe vi forsøker å holde hemmelig. I fjor var vi på Hurtigruten. Da var temaet nordområdene. I vinter var vi på Sanderstølen Hotel der vi kombinerte et faglig program med et forsinket julebord, sier Siv Jensen.

Frp\'s ble i går refset for sin pengebruk av stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Jensen er lite blid:

-  Stortingspresidenten er ikke bare president for Arbeiderpartiet. Han er min president også. Jeg mener han burde sjekket med oss før han kom med sitt utspill. Han har opptrådt uryddig.

-  Stortingsrelevant

Hun forsvarer denne bruken av pengene som stortingsgruppen får tildelt av statskassa slik:

-  Vi mener dette er stortingsrelevant. Vi har behov for faglig påfyll, og det er en bevisst politikk å inkludere ektefeller og samboere i dette. Våre folk ofrer seg mye for jobben, og er i lange tider borte fra ektefeller. Dette fører til sjalusi, usikkerhet og savn. Det minste vi kan gjøre er å inkludere ektefeller og samboere i et faglig og sosialt arrangement en gang i året slik at de får et innblikk i hva vi driver med, sier Jensen.

Hun legger til at som regel har det vært en egenandel for ektefeller og samboere.

-  Arrangementene med ektefeller og samboere gjør oss til bedre politikere, sier hun.

-  Fulgt reglene

Skattereglene tilsier at dersom politikernes ektefeller er med på tjenestereiser betalt av partigruppen, skal det betales skatt.

-  Hvis ektefeller er med på velferdstiltak, skal det ikke skattes, sier Tonje Jonsrud i Skattebetalerforeningen.

Men det er lagt begrensninger på hva som er velferdstiltak, blant annet at tiltaket skal skje utenfor normal arbeidstid.

Siv Jensen sier Frp ikke har innberettet noen av sine ektefelleturer.

-  Vi har forsøkt å følge samme praksis som offentlig forvaltning for øvrig. Når regjeringsmedlemmer har reist med sine ektefeller har dette vært besluttet av Kongen i statsråd. I Stortinget er det presidentskapet som har avgjort slike ting. Vi har tatt beslutningene i våre styrende organer.

-  Men har dere innrapportert fordelen til skattefuten?

-  Vi har hele tiden ment at vi har vært innenfor skattereglene, og at dette ikke har vært å oppfatte som noen fordel som skal innberettes. Men hvis vi har opptrådt klanderverdig regner jeg med at skatteetaten vil se på det. Og er det noe galt skal vi selvsagt rydde opp. Det samme regner jeg med at andre partier vil gjøre, sier Jensen.

Utøver skjønn

På Stortinget får hver partigruppe en pengepott ut ifra sin størrelse. Pengene skal brukes til å lønne sekretariat, drive kontoret og dekke «stortingsrelevante» utgifter.

-  Vi er pålagt å utøve et skjønn og drøfter hele tida hvor grensen går for stortingsrelevante utlegg.

Dagbladet hoppet av MS «Oslofjord» i Asker. Leie for båten er 5800 kroner i timen og Frp-seilasen varte fra 17 til 23. Mat og drikke kom i tillegg.

I det båten la fra kai i Asker hørtes et tydelig «Rai rai» fra dekk.

Les også:  Frp reiser for skattebetalernes penger

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling