TAR TIL ORDE FOR LENGRE OPPHOLD: Ine Marie Eriksen Søreide har tatt til orde for at offiserer bør være lengre i Afghanistan. Nå får hun refs fra familier med sine kjære på Afghanistan. 
Foto: Forsvaret / Scanpix
TAR TIL ORDE FOR LENGRE OPPHOLD: Ine Marie Eriksen Søreide har tatt til orde for at offiserer bør være lengre i Afghanistan. Nå får hun refs fra familier med sine kjære på Afghanistan. Foto: Forsvaret / ScanpixVis mer

Mener Eriksen Søreide glemmer barna

Familier med sine kjære i Afghanistan mener Høyre-politikerens forslag om lengre opphold i Afghanistan for offiserer vil gjøre Forsvaret til fjortishær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les kronikken: Hva med barna?

(Dagbladet): Familiene til soldater og offiserer som tjenestegjør i Afghanistan slakter nå forslaget til Ine Marie Eriksen Søreide om lengre Afghanistan-opphold for offiserer. Eriksen Søreide har tatt til orde for at oppholdet bør utvides fra seks måneder til ett år.

En kvinne som har hatt sin ektemann på skarpt oppdrag i Afghanistan fem ganger på ti år har skrevet en kronikk i dagens Dagbladet. Hun kan ikke stå fram med navn fordi mannen tjenestegjør i Afghanistan akkurat nå.

- Ta barna på alvor! «Kjære Forsvar, kjære politikere. Vær så snill å ta barna våre på alvor,» skriver hun og forteller om utfordringene i hverdagen med barna som har en far i Afghanistan.

«3-åringen forvandler personlighet over natta. Barnet er sint, trasser og gråter. I leggesituasjoner er barnet svært lei seg. «Jeg vil til pappa`n min», gråter det. Jeg som mor prøver å trøste så godt jeg kan men kjenner avmakt.»

- Om han skulle vært borte i et helt år, hadde det vært kroken på døra. Det hadde ikke gått. Herregud, de må jo tenke på hva de utsetter partnere og barn for. Det er snakk om barn som bli frarøvet sin mor eller far, som opplever en kunstig livssituasjon av å se mamma og pappa bare 14 dager i løpet av et år, sier hun.

- Det er forskjell å ha en pappa på en oljeplatform og i Afghanistan. Vi er i krig, det er ikke noe tvil om det.

- Fryktelig lenge Hun får støtte av Bjørg Gjestvang, enka til den drepte krigshelten Trond André Bolle. Hun tror heller ikke oppdrag med ett års varighet hadde fungert bra.

- Vi er jo forskjellige alle sammen, så det kommer jo helt an på hvor man er i livet, men jeg tror ikke det er løsningen for fedre eller mødre. Det går utover forholdet, og det er veldig utfordrende for barna, sier Gjestvang til Dagbladet.

- Det var en utfordring for oss, for vi har jo også et utviklingshemmet barn. Han var faktisk borte i et helt år med små liv hjemme på 14 dager av gangen. Jeg synes et år er fryktelig lenge, sier hun videre.

Hun mener det dersom bare måtte skjedd en gang og at man deretter slapp flere oppdrag i utlandet.

- For min del hadde vel ett år gått én gang i livet om man hadde forberedt seg på det, men ikke om det skal være et år her og et år der.

Kronikkforfatteren i dagens Dagbladet mener Forsvaret også kan få et problem med de psykiske følgene det får å stå i krigen i et år.

- De er ikke på feriereise. De dreper mennesker. De opplever krig. Det er ingen som vet hvordan det går eller hvordan de vil fungere som fedre i etterkant. Dersom dette forslaget går gjennom, blir Forsvaret en fjortishær for singlemenn uten familie eller partner. Husk på at dette er en gruppe som sitter på enorm kompetanse, sier hun.

Ine Marie Eriksen Søreide har tidligere sagt at hun tar til orde for diskusjon rundt temaet fordi hun mener man kan komme fram til bedre løsninger for tillit mellom ledere.